Licemjerstvo kao stav: Državni parlamentarci povećali plate i putne troškove!

Autor/ica 29.5.2012. u 09:30

Licemjerstvo kao stav: Državni parlamentarci povećali plate i putne troškove!

Tvrdnje pojedinih državnih čelnika kako je “rezanje” ovogodišnjeg Budžeta institucija BiH u pojedinim ministarstvima i agencijama isključivo zbog štednje, i to po jednakim aršinima za sve, zbog famoznog Amandmana V na Zakon o budžetu institucija BiH za 2012. godinu, izgubile su vjerodostojnost. Žurnal je nedavno pisao o licemjerju oko navodnog smanjenja plata državnim službenicima i namještenicima, ali sudeći prema pomenutom amandmanu, za svoje novčanike ne treba da brinu ni državni parlamentarci, ali ni njihova administracija!

ZA PUTNE TROŠKOVE DODATNIH 100.000 KM!

Naravno, nije se o tome uopće govorilo tokom žustrih, višemjesečnih rasprava, i političkih sukobljavanja zbog budžeta, zbog čega je i parlamentarna većina na državnom nivou na klimavim nogama, ali će Parlamentarna skupština u ovogodišnjem državnom budžetu na raspolaganju imati i više novca nego inače, čak 640.000 KM više nego prošle godine. Umjesto 14,7 miliona, raspolagat će ove godine sa 15, 3 miliona KM. Veoma su zanimljive stavke na koje se povećanje odnosi.

stednjaPrije svega je to budžet za plate i naknade. Za plate će imati više 250.000 KM ( ukupan budžet za plate i naknade 9,7 miliona KM). Osim toga, dok se javnost bombardira pričom o smanjenju javne potrošnje, stavka za putne troškove u Parlamentu BiH je povećana za cijelih 100.000 KM. Ove godine će poreski obveznici samo putne troškove parlamentaraca i njihove “administrativne podrške” platiti 782.000 KM! Parlamentarci su ove godine više novca dobili i za telefoniranje te poštanske usluge, dodatnih 57.000 KM.

Niko ne sumnja da u Parlamentarnoj skupštini imaju čvrste argumente za veće novčane potrebe, ali imali su čvrste argumente i u Ministarstvu sigurnosti BiH kada su pokušavali spriječiti smanjuje budžeta Ministarstva, odnosno plate policajcima SIPA-e, Granične policije, uposlenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela..SIPA je nešto bolje prošla zahvaljujući, također amandmanu, ali su skupa s kolegama iz Granične policije, zbog planiranog smanjenja plata, još 30. aprila stupili u “bijeli štrajk”.

Zbog navodnih ušteda, 2012. godina, po svemu sudeći, neće biti baš “najbolja godina” ni za raseljene osobe. Jer, za implementaciju Strategije povratka, novac nije mogao biti uključen u Budžet za 2012. godinu, te će aneks zahtjeva koji se odnosi na grant „Finansiranje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, biti dostavljen Vijeću ministara, Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao dodatni zahtjev da se novac iznađe mimo državnog budžeta.

(zurnal.info)

Autor/ica 29.5.2012. u 09:30