Light Dragoons ponovno dolaze u BiH

tačno.net
Autor 24.7.2014. u 13:50

Light Dragoons ponovno dolaze u BiH

“Približno 100 vojnika iz Velike Britanije putuje u Bosnu i Hercegovinu kako bi pomogli očuvati stabilnost uoči listopadskih izbora”, podnaslov je objave Ministarstva obrane vlade Velike Britanije.

95 članova Light Dragoonsa konjičke pukovnije nedavno su pristigli u Sarajevo zajedno sa rezervistima iz kraljičine brigade, slijedeći objavu koju je ministarstvo sigurnosti predočilo britanskom Parlamentu kako bi VB pružila dodatnu podršku misiji održavanja mira koju provodi EU.

Dvije jedinice vojnika za izviđanje će pomagati misiji da što učinkovitije predviđa, prati i sprječava građanske nemire diljem zemlje i ostati će 6 mjeseci u BiH.

Kako dalje stoji u objavi, njihovo raspoređivanje je snažni znak kontinuirane podrške za sigurnost BiH i predanost operaciji Althea, koja je napravljena da osigura pouzdano i sigurno okruženje.

Parlamentarni podtajnik države iz ministarstva za rezerve Julian Brazier, rekao je: “Oktobarski izbori će biti veoma značajan događaj za Bosnu i Hercegovinu. Doprinos Velike Britanije misiji EU pomoći će da se u sigurnom i stabilnom okruženju provedu izbori. Ovo raspoređivanje čista je potvrda odanosti Velike Britanije prema budućnosti Bosne i Hercegovine.”

Od ranije je poznato da su ove vojne jedinice bile razvrstane u Bosni i Hercegovini 1993/94 godine kako bi očuvale mir na ovim prostorima.

tačno.net
Autor 24.7.2014. u 13:50