Ljubo R. Weiss: FITCH fićuka, a mi slavimo i plešemo, bez pravog razloga

Autor/ica 6.9.2012. u 12:45

Ljubo R. Weiss: FITCH fićuka, a mi slavimo i plešemo, bez pravog razloga

Nepojmljivo i suludo: stvarati euforiju oko toga da ćemo i dalje uzimati kredite od stranih banaka, s istim kamatama??? Pozitivna prognoza?? Bit će dakle, lijepo vrijeme…?? Kakav uspjeh??? Kakva LIJEPA VIJEST!?? I ranije su te kreditne agencije smatrane nepouzdanim privatnim, manipulacijskim… sada se njihove ocjene i prognoze uzimaju vjerodostojnim, pouzdanim!!? Pad BDP-a čak za 2,1 %, pad industrijske proizvodnje, pad osobne potrošnje, pad izvoza, izostanak investicija, daljnji stečajevi… samo su vrh sante leda u koju bi mogao udariti hrvatski Titanic, koji zapravo od 2008. nezaustavljivo tone, ako zapravo već kod porinuća 1991. nije bilo očitih tvorničkih grešaka. Moj „miljenik“ Gazimir Čačić, javlja Ankica Mamić, promijenio se, popravio nakon godišnjeg odmora u Kranjskoj Gori, sav preplanuo i ušminkan držao se normalno nekoliko dana a onda počeo vrijeđati sve oko sebe, pa i nas Slavonce („Bolje da radite nego što plačete!).
Kako se čovjek sa 64 – 65 godina može bitno promijeniti, zaista ostaje tajna. Jedino, ako nije i on, poput dr. Zdravka Tomca doživio duhovno obraćenje!!? To kod Gazimira je otprilike ista promjena kada bih ja istog godišta kao on, od sutra, cijeli svjesni život uvjereni antifašist postao – fašist! Ili netko drugi, obrnuto! Zadnje eskapade PPVRH-a (prvog potpredsjednika vlade Republike Hrvatske) ne mogu ni nabrajati – Čačić nam baca, tko zna po koji put, prašinu u oči, bahato i nekompetentno se ponašajući, koje je odavno trebalo završiti njegovim povlačenjem iz politike i javnog života.

FITCH FIĆUKA A MI U TRANSU – ZAŠTO?

FITCH fićuka kako mu netko šapće ili diktira, moćni političko-bankarski lobi daje banana državama, iz daljine, malo mrkve, pa malo batina.Vijest nije nimalo senzacionalna, treba čitati između redova: hrvatska vlado, dobro ste navalili građanima financijska opterećenja, puk se nije bunio (kako i bi kada su ionako loši sindikati potpuno neutralizirani, a trakavica Josipović – Pupovac pojela pola ljeta!!) znači, možete dalje, stežite…. Kaže vlast: „ Fitch, jedna od tri relevantne međunarodne rejting agencije, nije, doduše, podigao rejting Hrvatskoj, ali već samo prepravljanje prognoze budućih zbivanja s negativnog na stabilno znak je određenog priznanja timu koji upravlja državnim financijama.“ Vlast i vlada koja nema autoriteta, a vladali bi!? Oni kojima je u devet mjeseci pao rejting u podrum!
Dragi B-e, HRT i drugi mediji prvo najave kišu s ledom, onda preprave prognozu da nas očekuje lijepo vrijeme, svi pakujemo stvari za dva – tri dana mora i planina, a ono kada smo tamo, padne kiša s gradom…na povratku zalede se ceste i tisuće automobila završava u jarcima pokraj ceste! I to s onim autima, koji se spuštaju niz Sljeme, a kojima je po Čačiću, vlada svojim mjerama – popravila kočnice!!? Znaju li ta gospoda koliko je kila mahuna sada u Virovitici na tržnici?? „Samo“ 25 kuna… i to usred poljoprivrednog kraja, usred sezone mahuna! Koliko računa stigne u jednom mjesecu jednom prosječnom domaćinstvu, i to ljeti??

KOJE POVJERENJE I U KOGA?

Ako je to sjajna vijest, što se ima premijer zahvaljivati građanima na strpljenju, i najavljivati da mukama nije kraj…? Koje povjerenje u Hrvatsku i one koji Hrvatskom upravljaju (o povjerenju Slavko Linić, onako simpatično, kroz nos!!) Gdje ga on vidi?? Ma,daaaaaaaaaaaa?? U samo trećini ratificiranih Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj zajednici?
Milanović kaže: ‘Ovo je vrlo mali, ali važan korak naprijed!” Armstrong na Mjesecu…?? I tko kaže da Hrvatska nije uspješna u svemirskim istraživanjima – evo i Zokija na Mjesecu!
Ajde dragi premijeru, uzmi umjesto rejbanki neke nezatamnjene naočale (pa nisi više u kukuruzima!!), pogledaj jasno i čisto oko sebe i radi prave poteze: red u državna poduzeća, objasni otkuda tolika njihova dugovanja odnosno minusi, smanji državni aparat, reduciraj popis branitelja na stvarne branitelje, učini da teške lopine nešto od pokradenog i vrate u državnu kasu, ubrzaj sudske procese…provjeri koliko je novca zadnjih 21 godinu izvučeno iz Hrvatske na kojekakve račune od Villacha, preko Beča, do Londona, Zuericha i Lichtensteina? Pad na ljestvici konkurentnosti Čačić kaže, rezultat je rada prošle, nesposobne i korumpirane Vlade… Oni raniji izgovarali su se na „komunjare“, do kad ćete se vi izgovarati na prošlu, Kosoričinu vladu, koja je ipak dosegla 0,8 % BDP-a…
Pojednostavljeno rečeno, u Fitchu koji samo fićuka nečiju tuđu pjesmu, očito smatraju da je Hrvatska danas na kriznom dnu. No, koje je to po redu dno i ekonomije i vlade?? Koliko smo već puta dosegli dno, a onda se otkrilo duplo, pa troduplo, pa četvreduplo dno… A jedan novinar, ime mu ne spominjali, piše: „ Stabilna prognoza sugerira ipak laganu dinamiku izrona.“

LAGANA DINAMIKA IZRONA?

Kreditni rejting ocjena je sposobnosti neke države (ili kompanije, ili firme, pa i poslovnog pojedinca) da uredno servisira svoje dužničke obaveze. Zato za umjereni Fitchov optimizam, ukoliko ima stvarnih podloga, netko je nešto i dobroga učinio. Međutim, pritisnuti porezima na svaki preživjeli dio biznisa, najaviti porez i na imovinu, gušiti i dalje osobnu potrošnju, nasilno i kratkoročno puniti državni proračun, a istovremeno prodavati trezorske upise na domaćem tržištu, kao i prazniti sve tanje novčanike, da bi se ove godine vratilo čak 16 milijardi eura duga (kamate i dio glavnice), nije nikakva „lagana dinamika izrona“, već nastavak života s novim haračima i u još dubljem dužničkom ropstvu.
Jer, ne može nam biti bolje nakon jedne ocjene jedne kreditne agencije, dok svi indikatori stanja ekonomije su u teškom crvenom! Zapravo poslan je signal vladi da bi se još našao kakav kredit odnosno dozvola za nova zaduživanja, jer, istina, još nismo dužni kao Grčka. A dozvola za nova zaduživanja je slična dozvoli za ubijanja, nas i naših potomaka!
Ali bi Grčka, uz investiranje bez pokrića u novostvorenim vrijednostima, mogli uskoro biti!
Za kraj, pada mi na pamet jedan stari židovski vic iz vremena Pruske, gdje država nije financirala kulturne institucije Židova u dijaspori pa su se novci prikupljali od članova židovskih općina na razne načine. Između ostalog, bilo je uobičajeno da se licitira za počast što se nekome dozvoljava čitanje Tora – molitve ili čitanje određenih dijelova iz Starog zavjeta:
Barun Rosenzweig šeta po svom „gnjezdašcu“ u Istočnoj Pruskoj i dosađuje se. Najednom čuje žamor iz sinagoge i radoznalo ulazi u nju. U tom trenutku začu se uzvik: „Kon – dvadeset maraka!” Bez razmišljanja barun vikne: „Sto maraka!“
Sasvim zbunjen jedan Židov koji je stajao tik do njega, šapne mu: „Ali Vi, gospodine barune, uopće ne znate o čemu je riječ”.
„Ali, čak i ne trebam znati“, kaže Rosenzweig. “Jer, jedno je sigurno – kada Kon daje dvadeset maraka, onda to sigurno vrijedi sto!“
Prevedeno na ovo s Fitchom i i vrijednošću ocjene o rejtingu mogli bi, zaključiti da 99 % građana lijepe naše, ne zna o čemu je tu riječ, a mišljenja sam: „Kada nam Fitch daje povoljnu ocjenu, iz daljine, ne znajući ni za sušu i koliko košta kila mahuna na tržnici u mom gradu, ocjena stvarno ne vrijedi ni pišljivog boba!“
Zaronite, držite dugo dah, tko zna kada je izron?
Ili, pravac Trg Sv. Marka ne u Veneciji, već u Zagrebu, dok nije kasno..!

(6.09. 2012,)

 

 

Tagovi:
Autor/ica 6.9.2012. u 12:45