Ljubo R. Weiss: Upooooomoć, Hitna pomoć, UMIREM…

Ljubo Ruben Weiss
Autor 15.6.2013. u 08:03

Ljubo R. Weiss: Upooooomoć, Hitna pomoć, UMIREM…

Prisustvujemo totalnom urušavanju socijalne države u Hrvatskoj, totalnom urušavanju… Mislio sam ne pisati o ovoj temi, jer me uznemirava – nije tajna, povišeni cuker, srčane tegobe, povišeni tlak…rekli bi zdravlje primjereno prosječnom hrvatskom čovjeku moje dobi. Četvero mojih iz generacije, četvero najboljih prijatelja i prijateljica već je pod ledinom, ili kremirano, u pepelu…
Dakle, sada ćemo imati čast i priliku, ako uznemirujemo Hitnu pomoć, odnosno zovemo je bez razloga, platiti 180 kuna.
Mnogi od nas već i sada imaju slična iskustva, kao ovo moje. Dakle, prije oko godinu i po u teškom stanju, čak oko 10 minuta sam MOLIO Hitnu pomoć da dođu… Iako sam se grčio od bolova i pritiska u prsima, povraćalo mi se, tražili su da im opisujem detalje… Ipak su nakon povišena tona, kada sam počeo vikati UMRIJET ĆU LJUDI, došli i odvezli me u bolnicu! Dijagnoza: lakši srčani udar! Dva dana sam bio u polusvjesnom stanju, onda sam se počeo oporavljati…
I nema tu puno riječi: NEKA IDU U MP 3, toj hrvatskoj pseudoeliti treba HITNO podrezati krila! Sve su manje-više pokrali, varali, obećavali… i sada mi SVI moramo plaćati njihove krađe i lopovluke! Zanima me hoće li to vrijediti – plaćanje – i za one koji iz Sabora ili Vlade uznemiruju Hitnu pomoć??? Ne smijem dalje, opet će mi pozliti, ali ipak…

KAKO JE POLICIJA BRZA…??

Imao sam u proteklih nekoliko godina i više susreta s lokalnim patrolama policije, pa i nekoliko posjeta policije kući… SVAKI PUT se pokazalo da zapravo dolaze na nečije prijave, bez pravog razloga… Dozlogrdilo mi to da su mi malo malo za petama, dva-tri puta su me presreli i na javnom mjestu, ipak čovjeku je neugodno, tim više, uska smo varoš a u varoši uvijek ima dežurnih besposlenih, koji jedva čekaju da im u isprazne živote uleti nečija tuđa nevolja… I tako, kada me je to počelo nervirati. to nepotrebno presretanja od policije, zapitao sam ih već pomalo ljutit: ZAR VI NE SHVAĆATE DA ME PRIJAVLJUJU PSIHIČKI BOLESNICI, DO KADA ĆETE MI DOSAĐIVATI?? Znate, ovo što radite mogu shvatiti i kao vrstu psihološkog pritiska, možda mislite da ću pisati pitomije na lokalnom portalu svoje kolumne, ne znam zašto to uopće radite??
Odgovor: “Gospodine Weiss, mi MORAMO doći na svaku prijavu, to je naša dužnost..!”
I po peti put, prijavljen od iste osobe, i nakon što ste me zaustavili, i nakon razgovora, kako teško hodam, i odvezli policijskim autom kući, pitam: “Zar vi ne biste mogli s rezervom primati ubuduće te prijave??”
“Ne, zakon je zakon, MI VAS MORAMO PRONAĆI i napraviti izvid…!”
I tako, ovi moraju doći, zdravstvenjaci ne moraju doći i napraviti izvid tj. liječnički pregled. Jer, mogu li ja sam, ma koliko bio zdravstveno obrazovan odnosno prosvijećen, razlikovati srčani napad od napada – teže gripe…??? Dr. Oza na TV gledam tek u novije vrijeme, oduvijek su mi BOLESTi bile strana, nelagodna tema. Čujem opis nečije bolesti i vrlo brzo pomislim – gle, i ja imam iste simptome, znači RAK kao i kod mog prijatelja ili prijateljice!!
I poznato je da Hitnu pomoć zovu također vrlo često jedni te isti pacijenti – nakon tri posjete, zar te osobe ne bi mogle u centrali Hitne pomoći zaslužiti obavijest, naznaku – HIPOHONDAR! Umire već najmanje deset godina i uvijek počinje na isti način:
HALO, HITNA, UMIREM, POMOZITE!

Bez puno daljnjih riječi, da mi opet ne pozli kao prrije oko godinu i po: urušava se ono malo što je ostalo socijalne države, detonator pod nju prvo je postavio HDZ, onda nastavio SDP, i danas nas tretira samo kao brojke, a ne ljude…pacijente.. Državna kasa je prazna, nekada davani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje završili su tko zna gdje, a dio, ZNA SE za plaćanje skupih operacija izabranih u inozemstvu! Počelo je to i ranije, s „aferom Medenica“ (tko se još sjeća mudrijaša doktora Medenice, koji je izmišljao operacije na srcu u Švicarskoj, dobro ih naplaćivao, a eventualno napravio neku sitnu operacijicu na pacijentu, ili baš ništa??). Poharao je uz pomoć tadašnje političke pseudoelite Yu fondove, a ovi od 1991, samo su nastavili njegovu nečasnu rabotu.
Dakle, Rajko Ostojiću, i Slavko Liniću, kao i dr. Andrija Hebrang, dr. Darko Milinović, i drugi „poslijeratni“ ministri zdravlja, gdje je naš novac koji je desetljećima uredno uplaćivan u fondove??? Što ste radili s njim, i što radite???

PRIČICE O LIJEKOVIMA I FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI

Kupovali Šimazu zdravomazu, sad me vidiš sad me ne vidiš aparate i opremu, (s dijelom nje ne zna se ni danas koristiti!), nepotrebna cjepiva protiv ptičje gipe, i drugih gripa, nepotrebne i skupe lijekove jer je baka Kata, rođaka od doktorice Ž. čula da su upravo se u USA pojavili super lijekovi…, čudotvorni.. sveliječući, oni koji podmlađuju, dižu mrtve čune, i čine druga raznolika čuda – made in Croatia!
I pri kraju, odat ću vam male tajne privatne kuhinje: više žena s kojima sam živio, čak i prva ljubavnica bile su – magistre farmacije, studentica farmacije… Moja hipohondrična majka, svaka čast majci, u domu je,voljela je i voli lijekove – iza mene je u ormaru ugrađen dio koji zovemo sekreter, i pod ključem je. Znate li što je, pored ostalog, u njemu?? Bar pedesetak načetih kutijica, polupraznih flašica, folija, krema… Dok su jedni u ordinacije doktora ulazili kao u samoposlugu za lijekove, dotle, naravno, za druge je bilo sve manje lijekova…Sada nam kompjuterski broje svaku tabletu!! Osim toga, po slobodnoj procjeni, svaki treći Hrvat ili Hrvatica je na nekom od psihofarmaka, naravno, najviše se uzimaju antidepresivi, i tablete za smirenje.
I na kraju, koja ono industrija u vrijeme svjetske krize nije se požalila na krizu??
Farmaceutska industrija!
Nekada davno čitao sam roman „Gorki lijekovi“, i još neke koji su opisivali koja je jedna od najvećih prijevara modernog doba – ona od proizvođača lijekova! Farmaceuti, najzgodije žene, obilaze liječnike, pričaju bajke, nijedan lijek zamalo da nema nuspojava, farmaceutski giganti potkupljuju komisije koje odobravaju nove lijekove, farmaceute u bolničkim ljekarnama…
I tako, dok završavam ovu skicu za jedan ozbiljniji tekst, sjetim se jednog starog profesora rodom iz Splita, Dalmoša u Zagrebu, završio faks na Sorboni, kada bi me vidio da uzimam lijek protiv migrene:
“ŠTO, zar opet tablete?? A sto puta sam ti rekao – ljekovito bilje, samo ljekoviti bilje…”
I zaboravio je reći: U budućnosti ne gledati TV prijenose sa sjednica iz Sabora, i zaključke Milanović – Linić- Ostojićeve vlade., ili bilo koje vlade…I pada mi napamet pitanje: “Nije li ovih 180 kuna kazne, osveta Rajka Ostojića zbog poraza na lokalnim izborima u Zagrebu?? I ne potiče li on ovom mjerom -izražavanje glumačkih sposobnosti Hrvata??”

DANI SU ČOVJEKOVI KAO TRAVA

Za kraj malo Talmuda, nikada ne šteti: „Glupi čovječe! Zar nisi čuo kako je zapisano: DANI SU ČOVJEKOVI KAO TRAVA! Kao što biljka neće rasti ako se ne gnoji, i plijevi, i zaore, a ako poraste i ne popije dovoljno vode, neće živjeti, već umrijeti, tako je i tijelo drvo, gnojivo je lijek, a zemljoradnik – liječnik!
Reče rabi Elazar: Poštuj svoga liječnika i dok ti ne zatreba!“
Naravno, ovo je ozbiljno i mudro upozorenje iz svete knjige, ali može se i ovako zaključiti:
Hrvatska policija mora doći uvijek, a Hitna pomoć samo onda kada već riknete s telefonskom slušalicom u ruci…

PS: Molim lijepo da upisima vodite računa o mom zdravstvenom stanju, i ne uznemiravate me nepriličnim upisima.

Ljubo Ruben Weiss
Autor 15.6.2013. u 08:03