Loš gubitnik

Edin Osmančević
Autor/ica 6.11.2019. u 10:00

Izdvajamo

  • Da li je Bakir iole svjestan da će budućnost BiH u velikoj mjeri biti rezultat njegovog diletantizma u prošlosti i sadašnjosti? Naravno da neće jer je nesposoban da prizna vlastitu odgovornost što je jedan od ključnih elemenata njegovih nesupjeha na bh. političkoj sceni i jedan od razloga agonije kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi juče, danas i sutra.

Povezani članci

Loš gubitnik

Foto: Reuters

Najmanje je važno što je ponižena žrtva rata a bh. javnosti data lažna nada kao poslednje sredstvo u borbi protiv haosa i konflikata, kao ponuđena terapija napaćenom čovjeku i vjerovanje da sve što se radi ima smisla. I nikom ništa. Vlast je van domašaja običnog čovjeka. Ne pada joj na pamet da mu podnosi račun. Zašto bi kad običan čovjek ćuti i trpi ali najvažnije je ipak preživjeti??? Razno-razni diletantizmi nas sve više guraju fatalizmu gdje se život svodi na puko preživljavanje.

Za Bakira Izetbegovića se može reći da je ‘loš gubitnik’ – to mu je karakterna osobina. Mrzi poraze i neuspjehe a kao razloge nesupjeha vidi u drugima, nikako u sebi. Za njega vrijedi geslo ”Bolje stvari uraditi nekako nego nikako!” Da nije tragično bilo bi komično.

Između ”bad loosera” i diletantizma nema velike razlike jer i jedan i drugi počivaju na neprofesionalizmu, uskim vizijama, malim očekivanjima i rezultatima. Njima ne treba znanje, nauka, univerziteti, specijalisti i kvalitetna riješenja. Dovoljne  su improvizacije zbog čega  diletantska društva imaju problema sa stručnošću, naukom a istovremeno ih nije baš puno i briga za to. Što bi se mučili više od onog što imaju danas?

U tom kontekstu se može posmatrati Bakirovo  otvoreno priznanje dato i intervju za Tv 1 kako je pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije u Haškom tribunalu za odgovornost u agresiji na BiH bio njegov loš potez, kazavši da je pogriješio što je slušao svoje savjetnike za to pitanje i pravnike. BIH je ni kriva ni dužna transformirana u diletantsko društvo u kome njen nesposobni lider nije u stanju da uvidi kako propala revizija tužbe ostavlja prazan prostor revizionistima da u nekoj bližoj i daljoj budućnosti nanovo ismijavaju historiju, licemjerno se izrugujući  istini o karakteru prošlog rata  koji je vođen na prostoru BiH. Sakib Softić, je tada predstavljen kao legitimni agent za zastupanje BiH, premda nije imao taj legitimitet. Diletatni uobičavaju reći: ”Važno je da se nešto radi, lako ćemo mi to!” Predao je zahtjev za reviziju, dobio odgovor da je revizija ništavna jer je on neligitiman??? Ovdje diletanti završavaju svoju priču pravdajući se kako ”nisu imali sreće, kako se bar pokušalo nešto uraditi???”

Podsjetimo se da je 2007. Međunarodni sud u Hagu presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici kojeg su počinile vojne snage Republike Srpske ali da snosi odgovornost za nesprečavanje genocida. Sud je utvrdio da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu. Izetbegović je tvrdio da za pokretanje revizije presude postoje novi dokazi i da su ključni dokazi došli tokom suđenja Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Prema Izetbegoviću, to suđenje je pokazalo da je “više hiljada oficira Vojske Jugoslavije učestvovalo u genocidu u BiH kao i da je režim Slobodana Miloševića logistički stajao iza genocida”. Članovi pravnog tima BiH Sakib Softić, David Scheffer i Phon van den Biesen predali su 23. februara zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u postupku tužbe BiH protiv Srbije za genocid. To je izazvalo snažne reakcije srpskih političara u BiH i Srbiji.

Diletantizam je nesposobnost mijenjanja stanja i stvari oko nas i često groblje aspiracija. On je prepreka promjenama. Zašto nešto mjenjati kada današnje stanje funkcioniše dovoljno dobro da podmiri bazične potrebe? Najmanje je važno što je ponižena žrtva rata a bh. javnosti data lažna nada kao poslednje sredstvo u borbi protiv haosa i konflikata, kao ponuđena terapija napaćenom čovjeku i vjerovanje da sve što se radi ima smisla. I nikom ništa. Vlast je van domašaja običnog čovjeka. Ne pada joj na pamet da mu podnosi račun. Zašto bi kad običan čovjek ćuti i trpi ali najvažnije je ipak preživjeti??? Razno-razni diletantizmi nas sve više guraju fatalizmu gdje se život svodi na puko preživljavanje.

Da li je Bakir iole svjestan da će budućnost BiH u velikoj mjeri biti rezultat njegovog diletantizma u prošlosti i sadašnjosti? Naravno da neće jer je nesposoban da prizna vlastitu odgovornost što je jedan od ključnih elemenata njegovih nesupjeha na bh. političkoj sceni i jedan od razloga agonije kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi juče, danas i sutra.

Edin Osmančević
Autor/ica 6.11.2019. u 10:00