Lustracija

Autor 25.11.2011. u 23:05

Lustracija

„Srbija ne sme da kaže da neće da ratuje za Kosovo. To se ne sme govoriti zbog toga što je potrebna ravnoteža straha zbog bezbednosti u regionu“, ministar policije Ivica Dačić.

Tokom historije smo nekoliko puta gubili i vraćali Kosovo“, zaključio je Dačić.

Šta se to događa sa ministrom policijskim pa se ovako ‘raspištoljio’? Što je popizdio ili se možda, u svom pravedničkom besu, «šljive našljizdio»? – kako to već Rambo Amadeus reče. Šta god da se dešava Ivica Dačić je ponovo došao u fazu pokazivanja svojih moćnih ‘bicepsa’ i tvrdog pendreka. Zbog čega ministar policijski s vremena na vreme zapada u stanje akutno-retoričke agresivnosti? – pitanje je za ‘struku’, to jeste psihologiju/psihijatriju. No, šta ako Ivica ovim svojim retoričkim gafovima u stvari želi prikupiti političke poene – predizborna kampanja je u toku mada se neki političari i stranke prave ludi/lude – i tako obezbediti neki glasački kapital za buduće izbore? Bilo kako bilo Ivica očigledno želi da podigne svoj izborni kredibilitet i pokaže da on nije samo ministar- policajac već i racionalno-političko biće koje voli biti izabrano voljom naroda. Zna Ivica kada treba pojačati svoju političku retoriku i naglasiti da sa Ministrom nema zezanja, a bogami ume on, po potrebi, i pendrekom zama’nuti, zlu ne trebalo… A da mu rastu politčki apetiti svedoči nam i izjava o potrebi «ravnoteže straha zbog bezbednosti u regionu» gde Ivica, u stilu Henrija Kisidžera, nagoveštava svoju real-ratničku viziju Srbije. Molim lepo, mora da se zna ko u ruci drži pendrek i to ne važi samo za Srbiju već za čitav region. Ko to ne razume osetiće na svojoj koži posledice Dačićevog ‘realizma’ na kojem bi mu pozavideo i sam Kisindžer.

Ali nije Dačić jedini, naprotiv! Oprobani SPS-ovski as Milutin Mrkonjić – aktuelni ministar za infrastrukturu – takođe voli da se ‘razmaše’ a to ponekad podrazumeva i šamaranje i to ne samo retoričko već i bukvalno: Beograd — Redakcija “Kurira” navodi da je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ošamario novinara tog lista Milana Lađevića. Ministar kaže da šamara nije bilo (B92.net, Kurir:Mrkonjić ošamario novinara 2.02.2010.) Već sutradan Milutin Mrkonjić – Mrka je ‘banuo’ na konfernciju za štampu koju je organizovao postradali novinar i javno se izvinio, mada mi nije jasno zbog čega jer, kako je Ministar tvrdio, šamara i nije bilo. Dobro, od Mrke smo se već navikli na svakojake gafove i šamara verovatno i nije bilo kao što nema ni toliko obećavanih auto-puteva, mostova i drugih infrastrukturnih projekata, ali to je već neka druga priča.

«Nakon izjava ministra Milutina Mrkonjića, koji je dao javnu podršku “pet M” (Dragoljub Milanović, Mirjana Marković, Marko Milošević, Rade Marković i Mihalj Kertes), te oslobođanja Marka Miloševića za batinjenje “otporaša”, ponovo se povela priča o lustraciji.»(Blic, 22.11.2011. – Lustracijom bi SPS platio račune 90-ih)

O lustraciji u Srbiji vrlo ilustrativno govori izjava ministra Mrke. Čovek podržava «pet M» i tako daje svoj doprinos u ‘pravednoj’ borbi za oslobađanje istih od odgovornosti. No, priča o lustraciji je u Srbiji ništa drugo nego prodaja magle i onako sluđenim građanima. Kakva bre lustracija!? Lustracija podrazumeva, ako do nje uopšte dođe, više moralnu odgovornost i lustrirani bi eventualno bili ‘pravedno’ osuđeni na višegodišnju zabranu bavljenja političkim aktivnostima. Nemam ništa protiv da neki političari, osobito oni koji su bili ‘aktivni’ devedesetih, budu lustrirani, ali mislim da to nije dovoljno i da oni moraju biti ‘predmet’ sudske istrage zbog svega što su učinili. Milutin Mrkonić je svakako jedan od njih (šesti M), kao i njegov današnji predsednik Ivica Dačić. Ali s obzirom da su DS i SPS potpisali akt o istorijskom pomirenju i da zajedno vladaju Srbijom teško da je ovako nešto moguće. Ne verujem ni onim političkim opcijama koje se danas zalažu za lustraciju, ali nemaju nikakav problem da sa SPS-om prave političke aranžmane. Da, tu direktno mislim na LSV i LDP koji ‘grme’ o lustraciji a sa Socijalistima prave ‘lokalne’ dogovore. Man’ te se ljudi ćorava posla i prestanite da nas pravite budalama! Ako ovakvim potezima želite da pridobijate razočarane građanke/građane i nagovorite ih da glasaju za vas onda se grdno varate. Ne bih za vas glasao ni da mi obećate brdo čvaraka i to ‘lustriranih’ od holesterola. Priznajem, ja ću na buduće izbore  izaći samo da upropastim svoj glasački listić jer hoću da pokažem da mi je muka od naše političke ‘elite’. A šta ako pobede  mračno-retrogradne snage? – kako nas upozorava libero sa klupe DS-a Teofil Pančić. Pa neka pobede… Ja sa njima nisam tikve sadio, a ko jeste neka time glavu razbija ili pak poziva na lustraciju.

Sneg pade na behar na voće

Nek lustrira ko god koga hoće

 

Autor 25.11.2011. u 23:05