Maligni strah u kostima

Autor/ica 24.11.2012. u 19:58

Maligni strah u kostima

Nećete me kamenovati ako priznam da svakodnevno prelazim na ‘onu’ stranu i da sam se jako dobro upoznao sa razmišljanjima mladih ljudi i sa ‘one’ i sa ‘ove’ strane.

Žalosno je da moji prijatelji ne smiju prijeći most, žalosno je da im je mjesto prebivališta Mostar, a najmanje njime hodaju.

Kako će oni koji sakupljaju jeftine političke bodove reagirati na činjenicu da srednjoškolac Ivan ne zna gdje je Fejićeva, a srednjoškolac Almir ne zna gdje je Zagrebačka? Kako će oni odrasti i kako graditi suživot kojeg ste vi srušili do temelja? Kako komentirate činjenicu da Ivan uči Almirovo ime kao Cesarićevu ‘Voćku poslije kiše’ i da ga nakon toga ne zna izgovoriti?

Krivi ste za ovo trulo društvo, krivi ste jer intezivno radite na tome da mladima ubrizgavate jednonacionalno, primitivno, jadno i zaostalo razmišljanje. Zar je moguće da netko ima toliko srca da djetetu zabrani da mostarske mostove prelazi?

Velikodostojnici, jeste li svjesni da snosite odgovornost za svaki nered nakon gradskog derbija, odgovara li vam uništena javna imovina i svaka razbijena glava maloljetnika? Uspjeli ste puno toga uništiti, uspjeli ste učiniti roditelje bespomoćnima u odgajanju svoje djece i nametnuti mladima da se bore za ono za što se i vi borite. Za vaše vlastite džepove. Siguran sam da vam ovakvo trulo i zaostalo društo odgovara jer se vi uzdižete dok mi padamo, jer vi podrigujete dok mi gladni u učionici sjedimo i pratimo nastavu dok nam je pod nogama mokro.

Muči li vas savjest zbog strahova koje Ivan ima od Almira i Almir od Ivana, muči li vas savjest zbog straha kojeg svi zajedno imamo od starog i nekog novog rata, muči li vas savjest zbog ovog straha u još uvijek neformiranim kostima?

Autor/ica 24.11.2012. u 19:58