Maloljetnička delikvencija je rak rana našega društva

Predrag Blagovčanin
Autor 19.6.2014. u 17:00

Izdvajamo

  • Zato sljedeći put kad vas Suad D. zaustavi na ulici sa namjerom da vam otme novčanik, sat, telefon ili vam skine zlatnu ogrlicu sa vrata znajte da je njegova ruka samo produžena ekspozitura onih koji nas već dvadeset godina sa smješkom na licima otvoreno pljačkaju.

Povezani članci

Maloljetnička delikvencija je rak rana našega društva

Suad D. ima petnaest godina, pohađa srednju mašinsku školu u Sarajevu. Zato što mora, a ne zato što ga precizna mehanika puno interesuje. Tačnije, Suada D. ne interesuje puno stvari u životu, osim današnjeg rezultata Manchester Uniteda od kojeg mu zavisi prolaz na kladionci. U svom životu nema puno želja. Jedino što bi volio je da ima para i da barem na trenutak bude tema nečijeg razgovora.

Piše: Predrag Blagovčanin

Suadovi snovi su se nakratko i ostvaril. Ne zahvaljujući Roonyu koji je te noći promašio tri stopostotne šanse već zahvaljujući očevom ratnom trofeju – niklovanoj Zastavi 7,65 mm.

Pomislio je ako ga je Rooney zajebao, utoka garant neće. Ušao je u prvu kladionicu, opalio šamar radnici, pokupio pazar, počastio raju u lokalnoj kafani, te sa nestrpljenjem čekao sutrašnji izlazak Dnevnog Avaza sa vlastitim inicijalima u sekciji crna hronika.

Poštovani čitaoci Suad D. je maloljetni delinkvent.

Svoju bogatu „karijeru“ započeo je još u osnovnoj školi. Otimajući telefone, jakne, tene, novac od užine, maltretranjem gojaznih učenika, iživljavanjem na slabijim, onim sa naočalama, curicama, bušeći gume na automoblima nastavnika, krađama lopti i opreme iz fiskulturne dvorane.

Suad D. danas je jedan od stotinu višestrukih počinioca krivičnih djela registrovanih u Kantonu Sarajevo. Na svom kontu do sad ima 37 krivičnih dijela, a zbog odreda Kaznenog zakona Federacije BIH Suad još nije odgovarao za svoje postupke.

Suštinski Suad D. se ne razlikuje od bilo kojeg drugog bosanskohercegovačkog srednjoškolaca. Prosječne je visine, težine i inteligencije niti su njegovi postupci fenomen sa kojim se suočava samo postratno bosanskohercegovačko društvo.

Sa problemom nasilja u školama, razbojništvom, otimanjem para od užine, maloljetnom delinkvencijom suočavaju se društva i države uveliko organzovanije i naprednije od naše, a sigurno ste se i vi u toku vašeg školovanja susretali sa likovima poput Suada D.

Međutim, razlika između vašeg, mog ili mađarskog Suada D. i sadašnjih bosanskohercegovačkih maloljetnih delinkvenata je u činjenici da je njihovo ponašanje postalo socijalno prihvatljiv trend u našoj državi.

Prema statističkim podacima u Federaciji BIH evidentan je porast maloljetnčkog kriminala, nasilja u školama odnosno maloljetničke delikvencije, a prema istraživanju nevladine organizacije “Perpetum mobile“ čak 24 % mladića u Bosni i Hercegovini sudjelovalo je u nekom obliku sukoba sa noževima.

Istraživači, sociolozi, antropolozi saglasni su u činjenici da su pored narušenih odnosa u porodicama, nepostojanja zakonskih okvira koj tretiraju ovo pitanje te neadekvatno osposobljenom nastavnom kadru u institucijama obrazovnog karaktera osnovni razlog povećanja maloljetničke delikvencije je poremećeni sistem vrijednosti koji vlada u društvu.

Na osnovu ove teze možemo zaključiti da je Suad D. tačnije njegovo ponašanje isključivo produkt sadašnjeg bosanskohercegovačkog društva i države. Društva u kojem je sasvim normalno da potvrđeni i osuđeni krimnalci neometano obnašaju najodgovornije pozicije u okviru države te da uprkos dokumetovanim i potvrđenim decenijskim pljačkama naše imovine neometano nam se obraćaju sa tv ekrana tražeći potporu za još četiri godine lopuvluka.

Suad D. je veoma rano shvatio ono što velika većina nas još uvijek nije. Itekako se isplati biti lopov u državi poput Bosne i Hercegovine.

Potvrdu činjenice da je lopovluk nešto što se isplati Suad D. dobija svakog mjeseca kada mu se otac četiri puta ranjavani vojni invalid vrati kući sa penzijom od 327 KM i pitanjem kako ćemo preživjeti ovaj mjesec? Činjenicu da se samo budale u ovoj državi školuju dobija svakodnevno kada mu se stariji brat sa univerzitetskom diplomom vrati sa kopanja temelja za vikendicu nekog od brojnih funkcionera sa titulama doktora i magistara travničkog, kiseljačkog ili eminentnog sokolačkog fakulteta. Shvatio je Suad D. neki će možda reći u pravo vrijeme, da je jedino Zastava 7.65 mm njegova garancija da neće trpjeti poniženja i uvrede poput vlastite majke zbog 500 maraka neredovne plate.

Zato sljedeći put kad vas Suad D. zaustavi na ulici sa namjerom da vam otme novčanik, sat, telefon ili vam skine zlatnu ogrlicu sa vrata znajte da je njegova ruka samo produžena ekspozitura onih koji nas već dvadeset godina sa smješkom na licima otvoreno pljačkaju.

 

Predrag Blagovčanin
Autor 19.6.2014. u 17:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija