Mapa napada na povratnike u BiH

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 10:33

Mapa napada na povratnike u BiH

“I tako lijepo su me pitali: ‘Da li se ovdje upotrebljava Es-selamu alejkum?’ A ja sam im odgovorio: ‘Da, upotrebljava se.’ A onda su me počeli udarati. Odmah sam u nesvijest pao. Ja se više ništa ne sjećam. A to kad sam pao, onda su me vjerovatno nastavili tući, jer sam bio sav polomljen.”

Ovo je svjedočenje Nezira Dardagana, 73-godišnjeg  bošnjačkog  povratnika u Zvornik kojeg su prije skoro tri mjeseca, prvog dana Ramazanskog bajrama napala i pretukla trojica mladića kada je sa sinom krenuo u džamiju na jutarnju molitvu.

Slučaj Nezira Dardagana potvrđuje nam da i danas osamnaest godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, nažalost još uvijek možete nastradati zbog imena i prezimena.

Da vladajuće entitetske strukture nisu uspjele, tačnije nisu željele kreirati i osigurati uslove za implementaciju Anexa 7 Deytonskog mirovnog sporazuma potvrđuje nam čak 58 napada na povratnike od maja ove godine.

Portal Tačno.net  će pomno pratiti napade na povratnike u čitavoj Bosni i Hercegovini kako bi naša javnost bila informisana o sramnom kršenju elementarnih ljudskih prava građana i o svim teškoćama sa kojima se susreću naši građani koji su odlučili da se vrate i žive na mjestima na kojima su živjeli do 1992. godine.

U nastavku vam donosimo neke od najsramnijih napada na povratnike u Bosni i Hercegovini:

– Napad na kuću Saliha Nožinovića u Zvorniku

– Napad na Nezira Dardagana u Zvorniku

– Napadi na Bakiru Hasečić u Višegradu

– Poništavanja ličnih karata povratnicima u Višegradu, Foči i Srebrenici

– Pozivi na ispitivanja članova ARBiH u Višegradu

– Govor mržnje na okupljanjima u Srebrenici i Bratuncu

– Pokušaj rušenja spomenika u Višegradu (Stražište)

– Oduzimanje imovine u slučaju Munize Oprašić (i drugi slučajevi od ranije)

– Slučajevi diskriminacije u obrazovanju u Konjević Polju, Kamenici i Vrbanjcima

– Nedozvoljavanje obilježavanja godišnjica i mjesta stradanja u Kravici i u Prijedoru

Molimo naše čitatelje ukoliko imaju podatke o napadima na povratnike i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine da nam jave.

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 10:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija