Mario Monti je već promijenio Europu

Autor/ica 30.1.2012. u 14:25

Mario Monti je već promijenio Europu

Italijanski premijer već je vrlo suptilno pobrkao karte direktorija Merkel-Sarkozy. U srcu EU nove ravnoteže izranjaju na površinu zahvaljujući njemu. O tome će se dobiti novi dokaz u Bruxellesu danas, 30 siječnja, na sastanku na vrhu čelnika 27. zemalja članica EU.

Za razliku od svog prethodnika Silvia Berlusconija, Monti naravno ne objašnjava sve! U nekoliko tjedana Monti se nametnuo kao ključni akter na europskoj sceni. I sa svih strana samo pohvale na njegov račun!

To je stvar osobnosti. “Iz njega izbija ogroman autoritet”, izjavljuje jedan belgijski diplomata.

Italijanski novinar Ferdinando Riccardi, doajen “sale europskih novinara” u Bruxellesu dobro je upoznao Montija kad je Monti bio europski komesar od 1995. do 2004. Ne skriva svoje zadovoljstvo. “Mario Monti zna šta znači Europa, kao i predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano, koji ga je imenovao na čelo vlade. Oni vole Europu, radili su za Europu, znaju o čemu govore. I potpuno su nepotkupljivi.”

A to je, u svakom smislu, i pitanje strategije. Mario Monti je došao na vlast prije dva i pol mjeseca, a za sobom već ima plan rigoroznih mjera i ekonomske liberalizacije. Prethodni tjedan je lansirao reformu tržišta rada, najavljujući da je želi zaključiti u roku od mjesec dana. “Ono što ste vi i Italija već postigli je impresivno, rekao mu je prije neki dan Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, kad je posjetio Rim. “Siguran sam da ćete vi prezentirati, kad bude isteklo vaši prvih 100 dana, još izuzetnije rezultate”. José Manuel Barroso, predsjednik EK, koji posebno cijeni, između ostalog, ortodoksnost novog šefa italijanske vlade, nije ništa manje oduševljen: “Ono što Mario Monti radi demokratska je revolucija sustava”.

I tržišta cijene strategiju. U prošli četvrtak i petak je Italija, koja je u decembru bila na rubu ponora, postigla dva prava uspjeha na tržištu dugova, gdje su njene kamate u zamjetnom padu. Fitch je ipak – što je čudnovato – snizio ocjenu njene likvidnosti.

“Mjere koje poduzima Mario Monti imaju vrlo, vrlo snažnu inspiraciju u Njemačkoj”, rezimiraju u predsjedništvu Europskog vijeća. Realnost je međutim kompleksnija. “Sa Berlusconijem je Italija izgubila inicijativu i prestiž. Sa Montijem ih je vratila i jedna velika zemlja utemeljiteljice EU se vratila”, rekao je italijanski novinar Lorenzo Consoli iz Agencije TMNews, i dodaje: “Monti je već pobrkao račune maloj francusko-njemačkoj igrici. On ima hrabrost da jasno razgovara sa Merkelovom. Ima kompetentnost, dubinu i prestiž da tako uradi. Postavio je Italiju u dinamikui njemačke discipline, liberalizirao je gospodarstvo, ali za njega to nije dovoljno: treba ići i dalje od neoliberalnog njemačkog okvira”.

Belgijski diplomata dodaje u tom smislu: “Mario Monti nam pušta drugačiju muziku od one koju čujemo iz dominantno njemačkog govora. On se usuđuje reći stvari Merkelovoj, a Sarkozy joj nije smio zinuti…”

Primjer: prije nekoliko dana šef italijanske vlade je u intervjuu Financial Times-u upozorio na “moćan povratak palice u zemlje kojima je nametnuta ogromna disciplina” i pozvao Njemačku da shvati da je “u njenom vlastitom interesu” odmjeriti svu svoju težinu da bi smanjila cijene pozajmljivanja zemljama euro-zone koje su u problemima. Je li uvjerio Angelu Merkel? U svakom slučaju Mario Monti je u prošlu srijedu pred italijanskim Senatom izjavio: “Okvir je u evoluciji (…) konture mogućeg izlaska iz krize počinju dobivati oblik”, posebno podvlačeći “pozitivnu evoluciju u Njemačkoj i drugim zemljama” a povodom povećanja europskih Fondova za pomoć. Šef italijanske vlade si je onda također “dozvolio sasvim skromno primijetiti” da je “ta evolucija bila favorizirana i ukupnim zajedničkim naporima Italije…”

U ponedjeljak će Mario Monti učiniti još jedan dar njemačkoj saveznoj kancelarki: parafiraće a da ne trepne Ugovor o budžetu koji je ona tražila, i koji on ocjenjuje (poput skoro svih šefova država ili vlada EU) savršeno nepotrebnim. Onda će biti red na njemačkoj saveznoj kancelarki da pokaže dobru volju.

Mario Monti sanja o solidnijoj “zaštiti od požara”, o većoj ulozi Središnje europske bane, o euro-obveznicama, o mjerama ponovnog lansiranja itd. Mogao bi tražiti da se zaključe drugi neformalni savezi, posebno sa npr.…Nicolasom Sarkozyjem, degradiranim sastavnim dijelom, u doslovnom i prenesenom smislu, Merkozyja. Osim ako to ne bude – Francois Hollande (francuski socijalistički kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, koji će se održati u travnju i svibnju, a koji vodi ispred Sarkozyja u svim ispitivanjima javnog mnijenja u Francuskoj)?

Europska ljevica se raduje, što je u potpunoj hipotezi, ulasku na scenu ovog italijanskog kršćanskog demokrate, mada je on proveo svoje zadnje radne godine u Goldman Sacshsu (američka investiciona banka, postoji od 1869., poznata po zlu glasu, posebno se za nju čulo u posljednje vrijeme u razdoblju grčke dužničke krize) – kancelariji Zla. “Sa ideološke tačke gledišta, Monti nije previše daleko od Merkelove, potvrđuje Italijanka Monica Frassoni, supredsjednica Stranke europskih zelenih: “Ali uopće se ne slaže sa idejom da je odricanje jedino rješenje. Euro obveznice, to je stara Montijeva ideja, dok je bio komesar. I od početka debata o Paktu stabilnosti tražio je da javne produktivne investicije ne budu uračunate u račun javnih deficita. On to oduvijek govori. I dakle kredibilan je”.

Može li Mario Monti već sada doprinijeti destabilizaciji (još većoj…) francusko-njemačkog direktorija, i uspostavljanju jedne drugačije dinamike, manje “liberalne”, u Europskom vijeću? “Može imati pozitivnu ulogu”, insistira Monica Frassoni. “Za nas on predstavlja ogroman napredak, odgovara austrijski euro-poslanik Hannes Swoboda, novi šef skupine socijalista u Euro Parlamentu. “To je mogući saveznik u vezi sa institucionalnim pitanjima, ali i na području socijale. Može graditi mostove između desnice i ljevice i dakle odigrati vrlo značajnu ulogu. Sa M. Montijem i možda i sa drugima poput njega, kao što su Di Rupo ili Austrijanac Faymann, ili i sa nekim drugima, čije zemlje nisu u euro-zoni, kao što su Danci ili Poljaci, biće potrebno naći nove ravnoteže. Bez Montija to ne bi bilo moguće. Sa Montijem je to možda moguće”.

Mario Monti je prošlog tjedan posjetio Elia Di Rupo (socijalista, aktualni premijer Belgije, sin italijanskih doseljenika) u Bruxellesu. “Monti kaže da je potrebna protuteža svim naporima koji se traže od naroda: to je ono što i Belgija smatra, povjerava nam belgijski diplomata. I druge nas tačke približavaju. Di Rupo može istinski računati na saučesništvo – na italijanskom”.

 

Lesoir.be

 

Autor/ica 30.1.2012. u 14:25