Markovina: Hrvatska se treba ispričati za zločine u “Oluji”

Dragan Markovina
Autor/ica 6.8.2013. u 12:29

Markovina: Hrvatska se treba ispričati za zločine u “Oluji”

DRAGAN MARKOVINA, profesor povijesti s Filozofskog fakulteta u Splitu i bivši kandidat Neovisne gradske liste “Drugo lice Splita”, koji je široj regionalnoj javnosti postao poznat nakon što je u travnju ove godine organizirao peticiju protiv postavljanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) komentirajući današnje obilježavanje 18. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u Kninu da se Hrvatska mora ispričati za zločine koji su se dogodili tijekom te operacije u kolovozu 1995. godine.

Profesor Markovina smatra da je tragedija hrvatske strane u tome da nitko od hrvatskih dužnosnika, od premijera do predsjednika države, još uvijek nije održao jedan pošten govor u Kninu u kojem će “reći vrlo jasne stvari”.

“Hrvatska je imala puno pravo osloboditi svoj državni teritorij. Naravno, da se to moralo napraviti, da je, na kraju krajeva, logično da Hrvatska slavi oslobađanje svog teritorija kao konačnu ratnu pobjedu. Tragedija je da se, što prešutno, a što s jasnim signalima da se to napravi, prešućuje da je spaljeno preko 20 tisuća kuća i da ubijeno nekoliko stotina civila. To je dokumentirano, neke od žrtava još nisu pronađene. To se ne može tumačiti kao izolirani incident već kao jasna poruka jednom narodu da se više ne vrati, što mislim da nije uredu i da to treba jedan put jasno reći i ispričati se za to što se dogodilo”, kazao je Markovina za agenciju Anadolija.

Index.hr

Dragan Markovina
Autor/ica 6.8.2013. u 12:29