Markovina: Prokockali smo šansu, sami smo sve rasprodali

Dragan Markovina
Autor/ica 18.1.2012. u 12:27

Markovina: Prokockali smo šansu, sami smo sve rasprodali

BOJE Europske unije danas je u Splitu branio Paul Vandoren, šef delegacije EU u Hrvatskoj. Pod geslom “vrijedi razmisliti”, predavanje je održano u Gradskom kazalištu lutaka.

Političke elite nemaju želju za reindustrijalizacijom Hrvatske

Zanimljivije od Vandorenovih razmišljanja na temu pristupanja Europskoj uniji, bile su opservacije sudionika rasprave Dragana Markovine, profesora splitskog Filozofskog fakulteta. Gotovo je s brodogradnjom, drži Markovina, i sa i bez EU.

“Bojim se da je brodogradnja izgubljena. Ne toliko stavom Europske unije, koliko prihvaćanjem svega što su tražili. Možda kraj odgodimo, ali u konačnici, političke elite nemaju ni vizije, ni strpljenja, a ni želje za reindustrijalizacijom Hrvatske”, ocijenio je Markovina. 

EU je rigidna kapitalistička tvorevina, Hrvatska nebitna 

Smatra da Hrvatska u biti igra totalno nebitnu ulogu.

“Europska unija je neoliberalna rigidna kapitalistička tvorevina u kojoj hrvatskom radniku sigurno neće biti bolje. Ali od hrvatskog suvereniteta nije ostalo ništa. Hrvatska je neuspio projekt, dužni smo na sve strane, bankarskim sustavom upravljaju banke iz Europske unije. Hrvatska ničim više ne upravlja. Iluzorno je očekivati da ćemo biti samostalni i ako ostanemo van Unije. Toga više nema. . Praktično, ništa nam nije ostalo. Zadnje će biti autoceste i škverovi, i to je to”, kaže Markovina. 

Ipak, drži kako će u nedjelju većina biti za Europsku uniju. “To će biti dobro iz jednog jedinog razloga. Zbog internacionalizacije radničke borbe. Puno se bolje boriti iznutra, nego izvana. Ionako ne možemo biti samostalni”, zaključio je Markovina.

Index.hr

Dragan Markovina
Autor/ica 18.1.2012. u 12:27