MARŠAL NA ČEKANJU

Gradimir Gojer
Autor 24.8.2017. u 11:33

Izdvajamo

  • Maršal je trenutno na čekanju dok esdeaovci, i oni stari i nasljednici im, ne prebroje ruke antifašista i fašista u Gradskom vijeću Sarajeva. Desili se da i onaj komadić sokaka vođe najslavnije partizanske epopeje izgubi, bit će to poraz antifašizma u Sarajevu koje je već dobrano izgubilo svoj multinacionalni pa i antifašistički lik…

Povezani članci

MARŠAL NA ČEKANJU

Šta još treba da se desi pa da nas šačica gorljivih antifašista sarajevski asfalt zamijenimo šumom. Izgleda da je došlo vrijeme dovršavanja obračuna s fašistima u Bosni i Hercegovini.

Čudna je, puna kontroverzi, vrlo često krajnje nedosljedna bošnjačka politika… Ona se, istina, razlikuje i ne samo u nijansama u vremenu kad je moderirao Alija Izetbegović i ovom, recentnom, kada njome upravlja njegov sin Bakir… Ali jednu konstantu ima  od babinih do sinovljevih dana. Ne postoji dosljedan odnos prema čitavom nizu krupnih stvari u Bosni i Hercegovini, ali ni u širim međunarodnim koordinatama. Puna kontroverzi i mišljenja koja piju vode tek jedan dan ta se politika, poglavito Stranke demokratske akcije, može karakterizirati jednom čuvenom rečenicom koju je svojevremeno izgovorio Alija Izetbegović: „…Do podne mislim ovako, a popodne onako…“ Ta verbalna varakanja postala su unekoliko i metod lukavog, ali ipak providnog djelovanja SDA i njenih sadašnjih prvaka.

To pokazuje i najnoviji slučaj u kojem jedan od mladih jurišnika SDA izjavi da će središnju sarajevsku prometnicu umjesto ulicom Maršala Tita zvati ulicom Alije Izetbegovića!?! Radi se, naravno, o probnom balonu puštenom u javnost ne od čelnika SDA, nego jednog tamošnjeg nedoraslog ali dovoljno drskoga junoše koji očito izvršava težak partijski zadatak da udari baš na onog na kojeg se ni STALJIN NIJE USUĐIVAO UDARITI, a na čijem otporu je Hitler lomio zube. SDA mladac misli Tito  je mrtav, Tito je prošlost, a ovo je naše vrijeme. Naravno, gore zorno pokazana politika SDA odmah je pokazala svoje lice dvostrukih aršina; zasjedalo je Predsjedništvo glavne bošnjačke stranke i u javnost poslalo premudri zaključak: o toj temi nismo do sada raspravljali….??? Biće da je onda ovaj mladac cijelu stvar isisao iz malog prsta??

Malo vi to prodajite nekom drugom svoje naivne stranačke igrice sa puštanjem probnih balona u javnost… Kao što su jedan dio ulice Maršala Tita već preimenovali u ulicu Mula Mustafe Bašeskije tako sad i taj mali dio ulice koji nosi ime ratnika i državnika svjetskog formata Josipa Broza Tita hoće grubo oteti i dati svome vođi.

Drsko, nedopustivo drsko, seljačkim metodom hoće se Sarajevu oteti jedan od simbola Grada na Miljacki, kako su ga Sarajlije popularno nazivale Titin sokak. Ali to je već i dijelom regionalne pošasti da se prekraja istorija, otpočete u Srbiji i Hrvatskoj. Ne ulazeći u to da se u Mostaru i danas na uličnim tablama baškare prononsirani fašisti nemalo je cijelu stvar „dosolila“ izjava nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da Aliju i Tita ne treba suprotstavljati jer su bili obojica antifašisti!!??

Uglavnom, bilo što bilo ova izjava iz redova podmlatka  najjače bošnjačke stranke unijela je novi taman ton u  nimalo zavidnu političku klimu i međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini.

Sukob i to ne prikriveni, već otvoreni između fašizma i antifašizma se nastavlja.

Ne govoreći o djelu Alije Izetbegovića, o kojem sam i sam svjedočio u vrlo svijetlim tonovima, moram izreći ocjenu da se ovom idejom mladi SDA distanciraju od antifašizma, u najmanju ruku, i stavljaju u kolo onih koji Titovu epohu ako i ne preziru, onda, najblaže rečeno, ne podnose.

Maršal je trenutno na čekanju dok esdeaovci, i oni stari i nasljednici im, ne prebroje ruke antifašista i fašista u Gradskom vijeću Sarajeva.

Desili se da i onaj komadić sokaka vođe najslavnije partizanske epopeje izgubi, bit će to poraz antifašizma u Sarajevu koje je već dobrano izgubilo svoj multinacionalni pa i antifašistički lik…

Uostalom, i sam gradonačelnik Skaka na mjestu slavljenja oslobođenja grada od fašista uskliknu: Pobijedili smo antifašizam!!??!!

Šta još treba da se desi pa da nas šačica gorljivih antifašista sarajevski asfalt zamijenimo šumom. Izgleda da je došlo vrijeme dovršavanja obračuna s fašistima u Bosni i Hercegovini.

Gradimir Gojer
Autor 24.8.2017. u 11:33