Mary Ann Hennessy: Najefikasniji vid borbe protiv govora mržnje jeste njegovo javno odbacivanje

Predrag Blagovčanin
Autor 15.1.2013. u 15:08

Mary Ann Hennessy: Najefikasniji vid borbe protiv govora mržnje jeste njegovo javno odbacivanje

Danas je u Sarajevu održana press konferencija u organizaciji ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, Regulatorne agencije za komunikacije, Vijeća za štampu i udruženja BH novinari na kojoj su predstavljene aktivnosti  u okviru dvogodišnjeg projekta “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH” čije je cilj istraživanje upotrebe jezika mržnje u medijima i unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira za sankcioniranje jezika mržnje u javnom prostoru.

Također,  na press konferenciji prezentirani  su rezultati monitoringa jezika mržnje u medijima tokom predizborne kampanje za prošlogodisnje lokalne izbore, te pregled jezika mržnje u elektronskim i štampanim medijima u posljednjih nekoliko godina.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac istakla je odličnu saradnju Vijeće Evrope  koja je partnerska organizacija Vijeću za štampu, Regulatornoj agenciji za komunikaciju i BH novinarima u implementaciji dvogodišnjeg programa “Borba protiv govora mržnje, tolerancija i profesionalizacija medija u BiH”.

Ljiljana Zurovac naglasila je da je u posljednje dvije godine puno primjera širenja govora mržnje u komentarima anonimnih posjetitelja web portala.

„Najviše žalbi koje je Vijeće za štampu primilo u prošloj godini na govor mržnje bilo je upravo zbog takvih komentara, i mi smo sa pravosuđem, policijom krenuli u otkrivanje IP adresa i identifikacije osoba koje to čine, budući da štete i samom portalu, a naravno i građanstvu i onome što donosi govor mržnje u krajnjem rezultatu“, kazala je Zurovac.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy iskazala je zadovoljstvo zbog činjenice da surađuje  sa profesionalcima s područja medija na projektu „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH“, koje podržavaju i finansiraju Vlada Norveške i Irske.

  (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Također, šefica Ureda Vijeća Evrope Mary-Ann Hennessey smatra da je najefikasniji vid borbe protiv govora mržnje javno odbacivanje takvih slučajeva te je istakla i efikasnost  krivičnih sankcija u takvim slučajevima.

Govoreći o primjerima govora mržnje u predizbornom periodu predsjednica Udruženja/Udruge BH novinari Milkica Milojević, kaže da je govor mržnje bio prisutan. „ Najčešće su se političari napadali između sebe, ali je govor mržnje bio usmjeren i na novinare“.

Predrag Blagovčanin
Autor 15.1.2013. u 15:08