Matamorfoze leptira

Edin Osmančević
Autor 6.6.2018. u 09:31

Izdvajamo

  • U svakom slučaju polazeći od iskustva prethodnih izbora, znam da su ovakve ”podrške” više odmogle nego pomogle kandidatima. Trebali bi to znati i gospodin Muhamed Filipović kao i A-SDA stranka kada su javno i bezuspješno pozdržavali Fahrudina Radončića i Mustafu Cerića na prethodnim izborima 2014. godine.

Povezani članci

Matamorfoze leptira

Foto: imperiya

Kao dijete Banjaluke, provodeći topla ljeta na obalama lijepog Vrbasa, čuo sam od jednog starijeg, učenog čovjeka jednu rečenicu koju, urezavši mi se duboko u pamćenje, ni do dana današnjeg nisam zaboravio ”Uvijek će Bosna biti mirna samo Srbinu ne diraj u vlast, Hrvatu u vjeru i Bošnjaku u zlato (novčanik)!”

Pokušavam, principom zdravog razuma,  izbjegavati stereotipe i stvarati vlastiti sud o nekome  a posebno generalizovati jedan cijeli narod! Kažem, pokušavam, da u onoj mjeri koje mi moje intelektualne sposobnosti dozvoljavaju ne dozvolim sebi da upadnem u zamku nacionalšovinizma, kiča i stereotipa kojim se jedan narod ”generalizuje” opštom karakternom osobinom uz puno poštovanje njegovog backgrounda.  Možda je to i filozofsko pitanje našeg bitisanja i suština ovozemaljskog života na kome smo svi ”na ispitu” da budemo ono što jesmo a ne  zatvoreni u vlastite ljušture istih tih stereotipa.

Spomenuta rečenica je, čini se,  najaktuelnija u vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini jer se za izbore probude ”marka-efendije”. Tako, nakon izbora provedenih 2014., Bošnjak Edim Fejzić, delegat Bosansko-podrinjskog kantona u Domu naroda Federacije, se poput leptira preko noći ”metamorfozirao”  u ”Hrvata” dok su Bošnjaci Rasim Smajić, Rasim Pleho i Nermin Bjelak iz Sarajevskog kantona postali Srbi kako bi dobili lukrativni mandat u tom istom Domu. Nekad u onoj bivšoj armiji postajala je komanda; ”Vrlo dobro, vojniče!” da bi vojnik odgovorio ”Služim narodu, kapetane!” I tako odsluživši narodu metamorfozirani leptiri papreno naplatiše svoje usluge za (ne)rad budžetskim korisnicima BiH, dakle istim onim koji su ih i birali.

Ni  ‘Tvoje maslo nije za ramazana’ 

Prelistavajući stranice bh. medija ne mogu da se otrgnem od predizbornog vašarskog osjećaja davanja podrške raznih organizacija i pojedinaca, prije svega bošnjačkim kandidatima za izbor u Predsjedništvo BiH. SDP ponovo pravi kardinalne greške udruživanja ”socijaldemokratije” (SDP) sa radikalnom desnicom (A-SDA i sl) u podršci Denisu Bećireviću, ne izvlačeći pouke Lagumdžijinog vremena i koaliranja sa SDAom. Odluke koje su pogubne za socijaldemokratiju na ovim prostorima i sve one principe i vrijednosti koje ona proklamira. U bosanskom loncu može krčkati sve, samo neka ne prekipi!

Čini se, ipak da je najdalje otišao akademik Muhamed Filipović tvrdeći kako je najkompletnija ličnost bošnjačke političke scene Fahrudin Radončić. On se poziva na svoj ”sud” gdje je Radončić” jedini čovjek s realnim programom i postignućima u okviru tog programa, a koja su ispunjavana u neoptimalnim uslovima”.  U svom ”sudu” akademika Filipovića ne iznenađuje što je red za “bošnjačku fotelju” u Predsjedništvu BiH najduži, jer je tu “najurgentnija potreba za promjene”, i tvrdi da je riječ o zakulisnoj igri. Za nove kandidate tvrdi da imaju ulogu disperzije izbornog tijela, koji ne samo da nemaju šanse, nego su apsurdni kao kandidati, nepoznati su biračkom tijelu. Akademik zaključuje da je Bosna i Hercegovina danas potrebno originalno političko mišljenje, moderno, odlučno, energična akcija za prevazilaženje svih mogućih ostataka rata, a do toga nas, kako kaže, mogu dovesti “novi Titići – normalni ljudi”.

Volio bih da mogu da procjenim elemente koji grade ”sud samouvjerenosti” gospodina Filipovića kako bih ga mogao bolje razumjeti. Siguran sam, u svakom slučaju da nije koristio SWOT-analizu (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) jer bi sam sebe demantirao. Poistovjetiti Radončića ”novim Titićem” je tragikomično!

Umjesto zaključka pitanje?

Tačno je da je politika postala unosan biznis i da se brojni politički subjekti kandidiraju radi sticanja privilegija. Ali pitam što to očekuju razno-razne  marke-efendije nakon što njihovi favoriti dođu na vlast? Ili žele da nam pokažu kako se njihova pika? U svakom slučaju polazeći od iskustva prethodnih izbora, znam da su ovakve ”podrške” više odmogle nego pomogle kandidatima. Trebali bi to znati i gospodin Muhamed Filipović kao i A-SDA stranka kada su javno i bezuspješno pozdržavali Fahrudina Radončića  i Mustafu Cerića  na prethodnim izborima 2014. godine.

Edin Osmančević
Autor 6.6.2018. u 09:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija