Medije ne možete kontrolirati, naučite njima manipulirati

Autor 6.5.2011. u 02:05

Medije ne možete kontrolirati, naučite njima manipulirati

Na jučerašnjoj konferenciji komunikacijskog stručnjaka Alastaira Campbella koja se u Zagrebu održala pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika, Campbell je održao nekoliko predavanja o strategiji za lidere, odnosu s medijima te moći komunikacije u krizi. Interaktivna predavanja upotpunjena anegdotama i šalama, pokazala su zašto Campbell slovi za jednog od najzanimljijih, ali i najbolje plaćenih govornika današnjice.

Alastair Campbell/PXL Alastair Campbell/PXL Nedavnu izjavu politologinje Marijane Grbeše da je Alastair Campbell mastermind kojeg bi trebali poslušati svi političari svakako su poslušali neki od njih. U popunjenoj dvorani hotela Westin nismo mogli ne primjetiti nekoliko članova SDP-a koji su došli poslušati što to Campbell ima za reći. Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović, komentirala nam je kako “dobri ljudi trebaju znati primijeniti svako znanje”. “Osobno volim učiti iz iskustava, kako vlastitih, tako i tuđih. Prema tome, sve što se danas ovdje čulo može se primjeniti”, kazala je Antunović dodavši kako će ubuduće biti sve potrebnije koristiti znanja onih koji su iskusni u komunikaciji. Antunović se osvrnula i na komentare da hrvatski političari boluju od prevelike arogancije da bi zatražili pomoć od nekoga poput Campbella. “Postoje takvi političari, ali postoje i drugačiji. U hrvatskom prostoru komunikacijskih stručnjaka, svaki neuspjeh stručnjaka prebacuje se na bahatost i nekooperativnost klijenta. Mislim da Tony Blair nije nimalo manje tašt od hrvatskih političara pa je Campbell od njega uspio nabaviti lidera”, smatra ona.

Treba imati ‘nešto iznutra’
Na konferenciji se pojavio i Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a koji se s Campbellom sastao i nasamo, no nije želio komentirati špekulacije da će ga angažirati na nekim od narednih izbora. “Mogu samo reći da s Campbellom imamo prijateljski odnos”, poručio je Bernardić. Ni Antunović, koja je konferenciju pratila daleko od svog stranačkog kolege nije željela komentirati planira li SDP možda angažirati Campbella. Kazala je samo da je pročitala u novinama o Bernardićevom sastanku s njim i da neki SDP-ovci očito imaju i te planove, no ona je na konferenciju došla zbog sebe i na vlastitu inicijativu.Činjenica je da je medijska i politička situacija kod nas drukčija nego u velikoj Britaniji pa Bernardić ne vidi nekoga tko bi se mogao afilirati kao hrvatski Campbell. “Danas je ovdje rečeno ono najvažnije, a to je da morate imati cilj i strategiju što želite napraviti i kako do toga doći. Ukoliko je to tako rezultati sigurno neće izostati” rekao je dodajući da je bitan sadržaj poruke koju želite prenijeti, a prezentacija je samo tehnika kako u to uvjeriti građane. “Treba imati nešto iznutra, imati suštinu, a često se pogrešno misli da je bitna samo prezentacija”, nadopunila ga je i Dijana Pleština. “U ovoj Campbellovoj prezentaciji je sjajno to što se vidi da on ne samo da zna prezentirati nešto, već ima i ideju”, ističe Pleština.

Političari imaju vojsku
Govoreći o liderima Campbell kaže kako to trebaju biti oni koji će znati slušati – ali voditi, umjesto da slušaju pa vode. Uz sve to trebaju znati biti strpljivi ali i riskirati da bi ih se čulo. Campbell je govorio i o tome kako treba znati kontrolirati medije, a za sebe samog kaže da je tipični ‘control freak’ i to mu je u redu. Upravo zahvaljujući dugogodišnjem novinarskom iskustvu Campbell je vješto uspjevao manipulirati medijima, a poznata je njegova rečenica kako uvijek treba biti korak ispred medija. “Ne možete kontrolirati medije, ali možete kontrolirati što kažete u medijima. Ono što trebate je pridobiti javnost, a mediji su samo dio te javnosti”, kaže. Ipak, iako imamo velike medijske magnate za koje kažu da su vrlo moćni i utjecajni poput Ruperta Murdocha, smatra da su političari moćniji. “Oni iza sebe imaju vojsku koja može primjerice ubiti Bin Ladena. Zbog toga si političari ne bi trebali dopustiti da ih se uvuče u igru koju diktiraju mediji”, ističe. Osim toga, Campbell je napomenuo kako ne treba miješati mišljenje medija i mišljenje javnosti jer se ta dva mišljenja često razlikuju. “Blair u medijima ima jako lošu reputaciju, no to u stvarnosti i nije tako”, kaže, a u to se i osobno uvjerio.

Usporedbe

Imati cilj, strategiju i taktiku
Komunikacijski strateg koji je bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu donio čak tri izborne pobjede i savjetovao mnoge političare i korporacije imao je mnogo toga za podijeliti sa okupljenima na konferenciji u Zagrebu. “Imati cilj, strategiju i taktiku osnovna je stvar koju mora imati svaki lider”, poručio je Campbell, dodajući da se često dogodi da političari miješaju te stvari. Osim toga, Campbell je kazao kako je bitno da lideri budu timski igrači, da se znaju prilagoditi i da znaju ostati sabrani u krizi

Danas je ovdje rečeno ono najvažnije, a to je da morate imati cilj i strategiju kako do toga doći
Davor Bernardić, SDP

Mislim da Tony Blair nije nimalo manje tašt od hrvatskih političara, pa je Campbell od njega napravio lidera
Željka Antunović SDP

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 6.5.2011. u 02:05