Mediji u bivšoj Jugoslaviji pod kontrolom nacionalističkih elita

Autor 3.5.2011. u 02:10

Mediji u bivšoj Jugoslaviji pod kontrolom nacionalističkih elita

Prema ocjeni Freedomhousea, BiH je država sa djelimično slobodnim medijima. “To znači da je uticaj političkih, ekonomskih i drugih lobija na medije, posebno javne servise, još uvijek značajno prisutan”, kaže generalna tajnica udruženja “BH novinari” Borka Rudić.

“U Republici Srpskoj javni servis radi u interesu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a na području Federacije BiH se potencira Socijaldemokratska partija BiH i njeni koalicioni partneri. Svi drugi politički subjekti nemaju odgovarajući pristup javnim emiterima”, kaže Borka Rudić.

Zbog ekonomske krize i pomenutih lobija novinari u BiH nisu sigurni da će dobiti platu ili zadržati radno mjesto pa je samo mali broj njih spreman kritički pisati o raširenoj korupciji u zemlji, o socijalnim temama i drugim suštinskim pitanjima, naglašava Rudić.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac smatra da u BiH nema toliko problema sa slobodnim koliko sa profesionalnim medijskim izvještavanjem. “Slobodno izvještavanje postoji, ali sa ogromnim procentom autocenzure koja je u novinarskom poslu i najopasnija. To znači da ipak ima mnogo toga što nas sprečava da budemo profesionalni, pri čemu mislim i na podložnost političkim i drugim uticajima”, ističe Ljiljana Zurovac

Iako je pojava novih medija razvila tržište novinara u BiH, ona nije značajnije doprinijela poboljšanju kvaliteta i razvoju medijskih sloboda u ovoj zemlji, tvrdi Borka Rudić. “Imali smo prave novinarske transfere prošle godine kada je u Sarajevu počela rad TV1, a najavljeni dolazak Al Jazeere napravio je dodatnu pometnju. Mnogi su u potrazi za bolje plaćenim poslom napuštali uredničke pozicije na javnim servisima i drugim medijima kako bi radili za katarsku televiziju”, kaže Borka Rudić.

 

Medijsku sliku BiH oblikuju i strani mediji sa svojim programima na jezicima bh. naroda, kaže Ljiljana Zurovac. “Profesionalno izvještavanje Slobodne Evrope, posebno Deutsche Wellea čiji je program od prije nekoliko godina inteziviran u BiH, pomažu građanima da dobiju relevantne informacije iz više različitih izvora. Još ne znamo šta će uraditi Al Jazeera”, kaže Ljiljana Zurovac.

Analitičari medija smatraju da su političke podjele u BiH i ekonomska kriza  glavni uzroci lošeg stanja na bh. medijskoj sceni. Zabrinuti su i padom profesionalnih standarda te nedostatkom objektivnosti i balansa u medijskom izvještavanju.

U Hrvatskoj vladajuća stranka vrši snažan pritisak na medijie. Ove godine  HRT je  ukinuo kultnu emisiju Latinica koju je vodio najznačajni televizijski novinar Denis Latin.

Vlast Borisa Tadića drži pod kontrolom sve veće medije u Srbiji.

 

Autor 3.5.2011. u 02:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija