Medijski teror RTRS-a: Brutalno napadnut Emir Suljagić i koalicija 1 mart

tačno.net
Autor 19.4.2013. u 16:49

„Građanska koailicija „Prvi mart“ najoštrije osuđuje početak linča koji je Radio-televizija Republike Srpske pokrenula sinoć protiv nas i naših aktivista emitovanjem takozvanog priloga u takozvanoj emisiji „Pečat“. Neodgovorno se poigravajući sa sigurnošću naših aktivista i aktivistica koji žive i rade tamo gdje su uvijek živjeli – u svojim prijeratnim prebivalištima – RTRS je sinoć pokazao da se od vremena Riste Đoge na toj takozvanoj televiziji nije promijenilo ništa.

I pored toga što znamo da je nastala na „žurnalističkoj tradiciji“ rečenog Đoge i „prihvaćenoj praksi“ intervjuiranja ratnih zarobljenika, ovim putem želimo da ih podsjetimo da ovo nije 1992. godina i da nas neće zastrašiti. Mi smo tamo gdje smo uvijek i bili. I čekamo ih.

Nazivati legalnu činjenicu prijave prebivališta i provođenja Aneksa 7 „uvozom birača“ je podrivanje mira u Bosni i Hercegovini i izlaganje riziku svih onih naših sugrađana koji su se vratili i žive u ambijentu u kojem atmosferu kroji ovaj tobožnji javni emiter i liku osoba kao što je izvjesni Nenad Petrović, civilno lice na službi u RTRS-u.

Pošto nema sumnje u to da je RTRS privatna televizija Milorada Dodika, isto tako nema nikakve sumnje da je riječ o politički instruiranom izvještaju, koji za cilj ima zastrašivanje preživjelih i povratnika.

RTRS je, kao što je devedesetih bio integralni dio zajedničkog zločinačkog poduhvata u kojem je najmanje milion ljudi protjerano iz svojih domova, pokaza da ostaje vjeran tradiciji Zorana Piroćaca i da takozvani novinari RTRS-a ni danas ne bi prezali od snimanja strijeljanja zarobljenika kao što su radili u Kravici, 13. jula  1995. godine. Jer, vi i Srpska ste, vršnjaci, gospodo, zar ne? Znate o čemu govorimo: silovanjima u Foči, logorima u Prijedoru, genocidu istočnoj Bosni.

Pošto „Prvi mart“ nije nikakva fantomska organizacija, odnosno „ustaško-džihadska koalicija“, nego koalicija nevladinih organizacija koje djeuju transparentno i u skladu sa zakonom, poduzećemo i one ograničene mjere koje imamo na raspolaganju po zakonu i podnijeti pritužbu Regulacionoj agenciji za komunikacije.

U međuvremenu, RTRS-ovim saučesnicima u spomenutom prilogu, Aleksandri Pandurević, Sredoju Noviću i Radomiru Pavloviću, želimo odgovoriti. Gospođice Pandurević, kada ćete odgovoriti na javno iznesene navode da ste učestvovali u držanju u ropstvu zarobljene Bošnjakinje u Vašoj porodičnoj kući u Hadžićima? Gospodine Noviću, gdje i kako ste uklonili dosije o ratnim zločinima jedinice „Miće“ u Tesliću, u vrijeme kada ste bili ministar unutrašnjih poslova entiteta RS? Gospodine Pavloviću, Vama nećemo odgovarati, nego Vas pozivamo da prije nego što sebi date za pravo da komentarišete zbivanja u Bosni i Hercegovini, Vašu porodicu i doktorsku praksu preselite i Bajine Bašte barem u Skelane i makar probate živjeti sa sirotinjom sa lijeve obale Drine koju huškate na ponovno klanje.

tačno.net
Autor 19.4.2013. u 16:49