Među zaposlenim policajcima Kosova njih 94 imaju mentalne probleme

Husnija Bitić
Autor 28.8.2018. u 10:39

Izdvajamo

  • Burna politička kosovska jesen već je počela još u vrućm avgustu, videt će se ovih dana kako će se završiti. Mada i kada bi se obarala sadašnja Haradinijeva vlada, pitanje je kakva će biti sledeća, jer prema rezultatima anketa, raspoloženje birača se nije u monogome promenilo. Slične izborne rezultate možemo očekivati i na ponovnim izborima. Neki od dosadašnjih vladalaca u svakom slučaju ponovo mogu doći u obzir da vladaju, raznim kombinacijama političkih lidera. Ponovo koalicije s kolca i konopca, kako narod kaže, te može biti sjaši Kurta da uzjaše Murta.

Povezani članci

Među zaposlenim policajcima Kosova njih 94 imaju mentalne probleme

Foto: Info KS

Već duže vreme u kosovskoj štampi se pojavljuju napisi koji kažu da je lista veterana poslednjeg rata na Kosovu “naduvana“, pominje se cifra čak od 60 hiljade boraca koji su na direktan ili indirektan način učestvovali u OVK, što je zaista nonsence svoje vrste.

Da bi se nekako strasti smirile, predmet je dat tužilaštvu da se istražuje gde je u stvari istina. Da li je zaista OVK bila tako volumunozna vojnička organizacija, koliko je stvarno bilo angažovano vojnika u ratu i koliko je pomagača bilo, i na koji način se ogleda njihov doprinos?

Ovih dana na veliko je uzrbukana kosovska javnost, nadležni javni tužilac je “pobegao“ u Sjedinjene Američke Dražve. Tužilac je otišao ali je i progovorio. Poslao pismo svojim kolegama i kosovskoj javnosti. U pismu se tužilac, Eljez Bljakaj, prvo zahvaljuje svojim kolegama s kojima je imao odličnu saradnju, objasnio razloge zašto je morao da ostavi posao nezavršen do kraja. Rekao je da je imao veliki pritisak od pojedinih političara i razno-razne pretnje od drugih, pa je bio prinuđen da se povuče sa te dužnosti. On je direktno optužio državnog tužioca, da je i on vršio pritisak. Čak tvrdi da mu je zapretio da, ako ne revidira optužnicu koja je bila pri kraju, da će se sprovoditi disciplinski postupak protiv njega.

kosovovojnici

Ovo pismo je izazvalo buru protesta opozicije, koja traži ostavke premijera Haradiaja i državnog tužioca. Na drugoj strani premijer, Haradinaj javno, pred TV kamerama je nazvao tužioca lažljivcem i kradljivcem kokošaka. “Gde je on bio za vreme rata? Za vrene rata on je bio u kampu izbeglica u Blace i Stanokvec (logori proteranih Albanaca sa Kosova za vreme bombardovanje SRJ), kako on može da zna koliko boraca je bilo. On je otišao u Ameriku za bolji život, jer je dobio kao grant stipendiju da završi master a ne što je bio od pritskom“.

Predsednik Skupštine takođe je prvo oštro reagovao, nazvao ga plačljivcem, “on je plačljivac, zašto nije završio posao do kraja koji mu je poveren, zašto nije tražio posebnu zaštitu? koju svakako bi dobio”. Da bi dan kasnije omekšao svoj stav, obećao da će se pitanje naduvavanja liste veterana isleđivati do kraja.

Što se posebne zaštite tiče i ja lično mislim, da je trebao da je tražio ali nikako da se povuče sa dužnosti koja mu je poverena, jer je on taj posao sa voljom prihvatio. Smatram da ga je trebalo završiti do kraja. Ja se ne bih povukao pod bilo kakvim pritiscima, ako sam se prihvatio nečega, onda treba to i završiti.

Tužilac u svom pismu kaže da, najmanje 19.000 veterana neopravdano uživa taj status i da to na godišnjem nivou košta budžet Kosova preko 38. miliona eura.

Tužilac navodi i to, da je u dokumentaciji koju je istraživao, utvrdio da su 94 policajaca koji su bili konkurisali za status veterana ili ratnog vojnog invalida, su u svojim zahtevima priložili i dokumentaciju koja potvrđuje da imaju mentalne smetnje. Danas čitam u kosovskoj štampi, da je izvešaj sa podacima o policajcima u priloženoj dokumentaciji o njihovoj bolesti, dostavljen Inspektoratu policije Kosova, ali do sada nije preduzeto nikakva aktivnost po tom pitanju.

Premijer je zaboravio šta je govorio za OVK pre 19 godina, neposredno po završetku rata

U knjizi “Ispovest za oslobodilačku borbu – Dialog sa komandantom Ramush Haradinaj“, Komandant Operativne Zone Dukagjin, koji govori o svom uključivanju u OVK, 90-tih do konačnog oslobođenja, izveštaj KTV. U knjizi od pre 19 godin, Haradinaj razbija cifru, kada kaže da su veliki i mali učestovali u borbama na teritoriji Dukagjina. A on pominje dve cifre, kada govori za borcima broj 4 i 6 hiljada. “Posle septembra 1998.g. na teritoriji Dukagjina (na srpskom: Metohija), osnovane su osam operativnih jedinica, koje su tesno međusobno bile povezane. U jednom vremenskom razdoblju, može se reći u petomesečnom periodu, taj broj je dostigao 4.000 vojnika“, kaže Haradinaj.

Portal Espreso 23/o8/2018. donosi dve izjave nekašnjih komandanata OVK 

1. Komandant operativne zone Lab, nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Rustem Mustafa – Remi, izjavio je danas, da je na kraju oružanog sukoba na Kosovu u redovima OVK bilo oko 20.000 vojnika, a ne više od 50.000 koliki je broj onih kojima je vladina komisija, prema njegovom mišljenju, nezakonito priznala status veterana. 

2. Bivši glavni komandat OVK Sulejman Seljimi, portparol OVK Jakup Krasnići i drugi visoki oficiri OVK ranije su takođe kao neistinu demantovali broj od 50.000 veterana OVK. 

Mustafa je ocenio da Kosovo ima velike potrebe za stručnim i smelim tužiocima kakav je bio bivši specijalni tužilac Eljez Bljakaj, koji je 13. avgusta podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji kojima je bio izložen u istrazi oko manipulacija sa brojem veterana. 

* * *

Jedan drugi prvoborac, Rexhep Selimi, koji se među trojicom onih koji su se bez maske pojavili 27 novembra 1998., pred masom naroda, prilikom sahrane jednog učitelja kojeg su dan ranije ubile srpske snage, takođe kaže da, broj OVK na Kosovu, nikada nije prelazio cifru 12.700 vojnika. Ima i takvih izjava pojedinaca, koji kažu, kada bi imali 50-60 hiljade vojnika pod oružjem, ko zna gde bi nam kraj bio!

Jedan od onih koje je tužilac naznačio kao krivca za ovakvu glomaznu listu veterana, Sadik Haljitjaha, u jednoj TV emisiji pre dve godine, je opravdao listu veterana. On je rekao da je čitao neku vojnu doktrinu, da u ratu svaki vojnik pod oružjem mora da ima još četvoricu svojih pomagača, tako da lista nije preterano dugačka, već je treba još proširiti.

Pokret Samoopredeljenje – VV, pre par dana već je organizovao protest u Prištini, gde se tražila ostavka državnog tužioca i premijera Kosova. Drugi, masovniji, je zakazan za četvrtak, takođe u Prištinu.

protestikosovo

(LUMEZI EC – Ljumezi odlazi… 23/082018)

Traži se i razlog za obaranje vlade, koja trenutno nema ni minimum od 61 poslanika, koji podržavaju. Ona i kada je u septebmbru prošle godine obrazovana izglasana je sa svega 62 glasa od ukupnih 120 mandata koliko broji Kosovska skupština. Krajem maja ove godine lista Srpska je napustila vladu, dakle ona sada ima svega 52 mandata. Međutim, da bi bila oboreno sazivanje skupštine, opoziciji treba 61 poslanik, a ona ih ima samo 59.

Predsednik poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova – DSK, Avdullah Hoti, kaže da imaju podršku, VV i PSD (Pokret samoopredelenje i Partija socijaldemokrata), za sazivanje vanredne sednice parlamenta pre 7. septembra za izglasavanje nepoverenja vladi.

Dakle, želja za obaranje ne manjkava, takva želja je postojala uvek, ali kako obezbediti 61 poslanika? Jedan poslanik pozicije, Zafir Berisha, juče je izjavo, neka opozicija obezbedi 60 poslanika, ja ću biti 61., glasaću protiv vlade, pa da vidim kako će da prođu pojedini sadašnji političari na sledećim izborima.

skupštinakosovo

Jedna od sednica Skupštine Kosova u 2017.g.

Dakle, burna politička kosovska jesen već je počela još u vrućm avgustu, videt će se ovih dana kako će se završiti. Mada i kada bi se obarala sadašnja Haradinijeva vlada, pitanje je kakva će biti sledeća, jer prema rezultatima anketa, raspoloženje birača se nije u monogome promenilo. Slične izborne rezultate možemo očekivati i na ponovnim izborima. Neki od dosadašnjih vladalaca u svakom slučaju ponovo mogu doći u obzir da vladaju, raznim kombinacijama političkih lidera. Ponovo koalicije s kolca i konopca, kako narod kaže, te može biti sjaši Kurta da uzjaše Murta.

Husnija Bitić
Autor 28.8.2018. u 10:39