Meni nije jasno zašto nas boljševici opet napadaju. Prokleto podno grijanje…

Autor 26.3.2011. u 05:57

Meni nije jasno zašto nas boljševici opet napadaju. Prokleto podno grijanje…

Budimo realni, nije lako biti biskup u današnjoj Hrvatskoj – zaposliš dvije tisuće ljudi, platiš im plaće i sve doprinose, nedjeljom pustiš da se odmaraju u šoping-centrima, sagradiš zgradurinu od 11.000 kvadrata, obloženu oniksom i bračkim kamenom, uz panoramske liftove i podno grijanje – a bezobraznici te napadaju!

Vjerojatno se ova misao vrzmala u glavi uzoritog kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića dok je novinarima objašnjavao kako nova zgrada Hrvatske biskupske konferencije nije pretjerano luksuzna, a kamoli skupa. Suprotno, dakako, tvrde jedino zloguki proroci koji ne žele vidjeti kroz kakve patnje posljednjih desetljeća prolazi skromna institucija kao što je Katolička crkva u Hrvatskoj. Eto, tu na Ksaveru sagrađene su u desetljeće i pol samo tri zgrade – novo biskupsko sjedište, Apostolski nuncijat i Vojni ordinarijat – koje su, brat-bratu, stajale oko 25 milijuna eura. Hrvatska biskupska konferencija seli se u objekt koji košta 16,5 milijuna eura, Vojni ordinarijat je stajao približno pet milijuna eura, a jeftino nije bilo ni nuncijevo sjedište.

OK, moglo se za tu lovu napraviti i nekoliko tisuća stanova, ali kriza je i recesija, i nitko pametan sada ne riskira u građevini. Bolje napraviti tri dobre nego dvije-tri tisuće sumnjivih nastambi, posebno ako njihovi stanari godišnje iz državnog budžeta ne dobiju 300-tinjak milijuna kuna.

I što sad – pomislio je kardinal Bozanić – pa ako u Egiptu imaju Dolinu faraona, zašto u Hrvatskoj ne bismo izgradili Brdo biskupa i kardinala? To je i prilika za razvoj turizma, Egipćani stalno štrajkaju i divljaju ulicama, dok je ovdje mir, a sretna okolnost je i da Jadranka Kosor i Vladimir Iljič Šeks žive u širem centru, a ne podsljemenskoj zoni, tako da nema opasnosti da ovdašnji demonstranti dođu i u naše dvorište.

Osim toga – sinulo je zagrebačkom nadbiskupu – samo neznalice mogu rogoboriti protiv najnovije biskupske palače. Nema nelikvidnosti u Katoličkoj crkvi, evo, iz bračkog Jadrankamena su potvrdili kako su im biskupi u roku platili dva milijuna kuna za kamen po kojem će stupati. Hvala nebesima i šteta što i druga poduzeća i ministarstva plaćaju na vrijeme k’o ugledni poduzetnici sa Ksavera! To treba hvaliti, a ne prosipati boljševičku demagogiju koja, što zna svaki čitatelj Glasa Koncila, Hrvatsku želi vratiti u Jugoslaviju, iako od Jugoslavije više nije ostalo ni J.

Josip Bozanić: Autor: Patrik Macek/Vecernji list

Josip Bozanić: Autor: Patrik Macek/Vecernji listUostalom, tko još u Hrvatskoj gradi zgradu s bračkim kamenom, ultramodernim liftovima i okolnim vrtom prepunim japanskih šljva i lavande, a sve to arhitektonsko blago košta pišljivih 1500 eura po kvadratu? Pa za tu cifru danas jedva možete kupiti stan u Zapruđu ili na Malešnici, a to je tako daleko, da se i za najvedrijih dana teško vidi iz novog panoramskog lifta. Onog koji je smješten na južnom dijelu Brda biskupa i kardinala.

Nažalost, našem uzoritom kardinalu Bozaniću providnost je dodijelila mnogobrojne talente, uglavnom u poslovnom sektoru, ali ne i pretjeranu elokvenciju. Tako je sve odgovore lijepo pripremio i spremio se analitički ih obrazložiti, no uspio je izustiti samo to da je, hm-hm, eventualno, podno grijanje malo pretenciozno. Sve drugo je u redu, i tko drukčije misli, on je bezbožnik i ateist.

Amen

Nacional

Tagovi:
Autor 26.3.2011. u 05:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija