Mesić: Ako ustuknemo pred povijesnim revizionistima, bit ćemo svjedoci ponavljanja povijesti

tačno.net
Autor 27.1.2016. u 17:15

Izdvajamo

  • Smatram to osobito važnim naglasiti upravo zbog prilika u današnjoj Evropi, zbog ofanzive otvoreno profašističke desnice u nizu evropskih zemalja, ukjučujući Hrvatsku, što uključuje povijesno neutemeljeno izjednačavanje komunizma koji nikada i nigdje nije ostvaren (jer staljinizam nije komunizam!) i naci-fašizma koji je bio itekako realan. Naša je neprolazna obveza sjećati se žrtava holokausta, odavati im počast i podsjećati mlade na taj zločin, na ideje što su bile u njegovu korjenu i na njegove izvršitelje. Ako dozvolimo zaboravu da pobijedi, ako ustuknemo pred povijesnim revizionistima, bit ćemo svjedoci ponavljanja povijesti. A to bi blo pogubno. I to ne smijemo dozvoliti – nigdje - ma koliko se činilo da desnica ponovo pruzima glavnu riječ

Povezani članci

Mesić: Ako ustuknemo pred povijesnim revizionistima, bit ćemo svjedoci ponavljanja povijesti

Naša je neprolazna obveza sjećati se žrtava holokausta, odavati im počast i podsjećati mlade na taj zločin, na ideje što su bile u njegovu korjenu i na njegove izvršitelje. Ako dozvolimo zaboravu da pobijedi, ako ustuknemo pred povijesnim revizionistima, bit ćemo svjedoci ponavljanja povijesti. A to bi blo pogubno. I to ne smijemo dozvoliti – nigdje – ma koliko se činilo da desnica ponovo pruzima glavnu riječ

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i oslobađanja najvećeg nacističkog logora Aušvica javnosti se obratio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

“U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, kao bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske smatram svojom dužnošću upozoriti na važnost toga dana, pogotovo u današnjim prilikama.

Holokaust – smišljeno, sustavno i organizirano uništavanje pripadnika Židovskog naroda u okupiranoj Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, zločin je bez premca u povijesti čovječanstva. Šest milijuna ljudi ubijeno je jedino i isključivo zato što su bili pripadnici  određenoga naroda, odnosno vjere. Nitko od njih nije optužen, nikome nije suđeno. U očima naci-fašizma njihova je smrtna presuda bila izrečena u trenutku njihovoga rođenja i njihov je jedini grijeh bio što su pripadali određenome narodu kojemu je namijenio smrt sustav što je bio zločinački u svojoj ideji, baš kao i u realizaciji te ideje.

Naci-fašizam jest zločin i svi marionetski režimi uspostavljeni pod njegovim okriljem u okupiranoj Evropi, a koji su slijedili njegovu ideologiju i praksu, također nisu ništa drugo nego zločin. To su povijesne činjenice koje nikakve naknadne interpretacije i nikakvo revidiranje neće, niti mogu promijeniti. Jer, činjenice su nepromjenjive. Može ih se tajiti, može ih se negirati, one ipak ostaju to što jesu: činjenice.

Smatram to osobito važnim naglasiti upravo zbog prilika u današnjoj Evropi, zbog ofanzive otvoreno profašističke desnice u nizu evropskih zemalja, ukjučujući Hrvatsku, što uključuje povijesno neutemeljeno izjednačavanje komunizma koji nikada i nigdje nije ostvaren (jer staljinizam nije komunizam!) i naci-fašizma koji je bio itekako realan. Naša je neprolazna obveza sjećati se žrtava holokausta, odavati im počast i podsjećati mlade na taj zločin, na ideje što su bile u njegovu korjenu i na njegove izvršitelje. Ako dozvolimo zaboravu da pobijedi, ako ustuknemo pred povijesnim revizionistima, bit ćemo svjedoci ponavljanja povijesti. A to bi blo pogubno. I to ne smijemo dozvoliti – nigdje – ma koliko se činilo da desnica ponovo pruzima glavnu riječ”, istakao je Stjepan Mesić.

tačno.net
Autor 27.1.2016. u 17:15