Mesić: Kada se Evropa udruži, nestat će interes za formiranje ”velike Srbije” ili ”velike Hrvatske”

tačno.net
Autor 5.1.2014. u 10:58

Mesić: Kada se Evropa udruži, nestat će interes za formiranje ”velike Srbije” ili ”velike Hrvatske”

Bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFRJ) Stjepan Mesić kazao je da je jedino rješenje promjene u društvu na prostorima bivše Jugoslavije to da mladi ne budu opterećeni onim što se desilo u prošlosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu prije početka panel diskusije na temu “Mladi i izgradnja mira na području Jugoistočne Evrope“, Mesić je kazao da su mladi oni koji će promijeniti budućnosti tako što će se više pojavljivati na političkoj sceni i tako što neće biti razjedinjeni.

Kako je dodao, mladi moraju preuzeti odgovornost, biti spremni i organizovani, jer političke elite neće biti spremne odreći se vlasti.

On je kazao da se zemlje Jugoistočne Evrope moraju otvoriti granice prema Evropi, te da je udružena Evropa jedino rješenje.

“Među velikim igračima, evropske države da nisu udružene, ne bi predstavljale nikakav politički faktor. Toga moraju mladi biti svjesni. Kada evropske države otvore svoje granice, nema motiva za stvaranja ”velike Srbije”, ”velike Hrvatske” i slično, kada će sve zemlje živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, a država će biti u Evropi. Regulativa će biti evropska, ona koju ćemo kreirati svi, i mali i veliki. Zato vjerujem da je izlaz u udruženoj Evropi i za BIH“, zaključio je Mesić.

On je poručio da političke elite BiH najviše trebaju insistirati na evropskom putu i da će isključenje motiva za rat ubrzati i ulazak BiH u Evropsku uniju.

tačno.net
Autor 5.1.2014. u 10:58