Mesić poručio evropskim liderima: Hitno maknite Dodika

Autor 24.6.2011. u 05:04

Mesić poručio evropskim liderima: Hitno maknite  Dodika

U povodu dvadeset godina samostalnosti Hrvatske, njezin drugi predsjednik Stipe Mesić dao je opširan intervju za austrijski list Der Standard. No, osim što je bio hrvatski predsjednik, Mesić je bio i zadnji čovjek na čelu Jugoslavije, barem u formalnom smislu, te je prvo pitanje bilo posvećeno tome.

‘Jasno sam rekao, kada sam prvi puta došao u Beograd, da sam posljednji predsjednik Jugoslavije po tada postojećem modelu. Tadašnji model je mogao opstati dok je bio živ Tito, a Komunistička partija bila multinacionalna te, naravno, dok je JNA bila multinacionalni organ sigurnosti. Nakon Titove smrti Partija se raspala na republičke, a Armija je tražila sponzora. Tada sam predložio konfederativni ugovor na period od tri do pet godina: ako sve bude dobro, ostat ćemo u konfederaciji, ako bude loše, razići ćemo se. Ali u miru’, prisjetio se Mesić turbulentne 1991. godine, zaključujući da je ‘Milošević glavni krivac za raspad Jugoslavije’.

Pritom je bio problem, smatra Mesić, što je ‘međunarodna zajednica pomagala Miloševiću jer su neki vjerovali da on želi spasiti Jugoslaviju’.

Upitan o haškoj presudi Anti Gotovini te o Domovinskom ratu, Mesić je odgovorio sljedeće: ‘Domovinski rat je bio obrambeni i to se ne može mijenjati. Nažalost, bilo je zločina u tom ratu i s hrvatske strane, i oni koji su za njih odgovorni moraju doći pred sud. Ne može biti ni hrvatski interes ni hrvatski cilj da se opravdava ubijanje srpskih civila ili jednog srpskog djeteta. Većina zločina se dogodila na strani agresora, ali neke smo i mi počinili.’ Predsjednik Mesić je zaključio i da se Srbi trebaju vratiti u Hrvatsku jer su to njezini građani i to je u hrvatskom interesu.

No, Mesić smatra da povratak danas ponajviše ovisi o ekonomskim problemima Hrvatske jer ljudi se ne mogu vratiti tamo gdje nema novih radnih mjesta.

O vremenu vladavine Ive Sanadera, Mesić kaže da se ‘u tom periodu korupcija došla do vrha nekih institucija, dok se na nižim razinama kapilarno proširila’ te da je Sanader ‘preuzeo dvostruku liniju zapovijedanja od Tuđmana’. Razlika je što je Tuđman to koristio za vođenje rata i zataškavanje zločina, a Sanader za isisavanje novca iz države. ‘Naše pravosudne institucije sada su dovoljno jake da istrage o svim aferama privedu kraju. Ipak, to ćemo sigurno znati tek kada se završe suđenja za ratne zločine i Ivi Sanaderu’, opisao je Mesić stanje u domaćem pravosuđu.

Mesić je opširno govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini: ‘Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali nije Bosni i Hercegovini omogućio mehanizme da normalno funkcionira kao država. Ključ za riješenja bosanskog problema tek se malim dijelom nalazi u Banjoj Luci, a ponajviše u Beogradu. Ja sam poručio Hrvatima u Bosni i Hercegovini da je to njihova domovina, da je Sarajevo njihov glavni grad i da se trebaju uključiti u bosanskohercegovačku politiku. Beograd nikad nije ništa slično poručio bosanskim Srbima. Službeni Beograd govori da je BiH jedinstvena država koju podržavaju, ali istovremeno podržavaju Milorada Dodika. A on čini sve što može da bi uništio Bosnu i Hercegovinu. Nekad je bio protivnik Slobodana Miloševića, a danas provodi istu politiku, samo suptilnije. Dakle, ne s tenkovima, bombama i genocidom, nego politički. Dodik igra na faktor zamora kod međunarodne zajednice, kako bi na kraju izdvojio Republiku Srpsku iz BiH.’

Mesić apelira na međunarodnu zajednicu da Dodika ukloni s političke scene: ‘Europa će se suočiti s tim problemom, prije ili kasnije Europa će postati svjesna tog problema, no kasnije će ga biti teže riješiti nego što je sada.’

Mesić je kritizirao i ponašanje hrvatskih stranaka u BiH, zamjerivši im što a priori odbijaju suradnju sa Zlatkom Lagumdžijom i SDP-om: ‘Ne vidim nikakvu demokraciju u stavu: iako odbijamo uopće razgovarati o Lagumdžijinoj Platformi, on nas mora uzeti u vladu Ako odbijate Platformu SDP-a, onda je iskren put otići u opoziciju. Treba prihvatiti kada netko pobijedi na izborima, no hrvatska i srpska strana u BiH na izbore još uvijek gledaju kao na nacionalni cenzus, što međunarodna zajednica tolerira. Kada se međunarodna zajednica u BiH bude više držala principa, tada će se stanje početi mijenjati nabolje.’

Za kraj intervjua Stipe Mesić je upitan da komentira aktualno stanje u Europskoj uniji, koja se nalazi u krizi: ‘Potrebno je uvesti mehanizme kontrole koji bi spriječili slučajeve poput Grčke, Španjolske i Irske. Inače će EU biti veliko tijelo koje će srljati iz jedne krize u drugu.’

Autor 24.6.2011. u 05:04