Meteorolozi upozoravaju na novi nadolazeći snijeg

Autor 8.2.2012. u 21:17

Meteorolozi upozoravaju na novi nadolazeći snijeg

foto:  Michal Sváček

SNIJEG od prošle fronte još nije niti očišćen, a već se moramo početi pripremati na novu frontu koja u Hrvatsku dolazi sutra navečer. Meteorolozi i DHMZ je ovaj puta na vrijeme upozorio na novi nadolazeći snijeg pa službe po gradovima se više ne mogu izvlačiti na “nismo znali”. 

Da “snježna kriza” u Hrvatskoj još nije gotova dokazuju i današnje 42 akcije Hrvatske gorske službe spašavanja diljem Dalmacije. Prema broju akcija, najteža situacija je na području Sinja gdje su danas djelovali 13 puta. Najkritičnije je danas spasiocima bilo u akciji spašavanja teško bolesne žene iz Vučipolja, koje se nalazi sjeverno od Peručkog jezera. Do nje su se od jutra probijali na tlu i sa helikopterom.

Muškarac na Pelješcu bio zatrpan od petka

Do žene su došli oko 13 sati, liječnici su je stabilizirali pa je potom poletjela prema KBC Split. Dvije njihove ekipe su u zametenom Vučipolju stanovnicima podijelili hranu. U Gljevu su evakuirali pacijenta s upalom pluća, dok je u Bisku ekipa spustila mještanina koji je pao pri čišćenju snijega te mu je “iskočilo” rame. Lijekove su dijelili u okolici Slivna i Prološca na Imotskom području. 

U uvali V. Prapratna na Pelješcu su dostavili hranu mještaninu koji je snijegom zameten od petka. Napokon su dostavili hranu i lijekove trojici pastira zatočenima na brdu iznad Baćinskog jezera. Oni su odlučili ostati sa svojim “blagom” kojem zbog hladnoće i gladi prijeti uginuće. Spasiocima je gotovo tri sata trebalo da dođu do njih te nešto manje da se spuste. U popodnevnim satima se situacija malo smirila.

Sutra poslijepodne i u noći novi snijeg

No, vremenska prognoza kaže da je ovo samo dvodnevno zatišje što se tiče snijega. Već se sutra poslijepodne i u noći očekuje novo naoblačenje, a u Gorskom Kotaru, Lici i sjeverozapadnom području je moguć i slab snijeg. Živa u termometru će se sutra ujutro na nekim mjestima u unutrašnjosti spustiti i na -22 stupnja, na sjevernom i srednjem Jadranu -2, a u na južnom i otocima 0 stupnjeva Celzijevih. Najviše dnevne temperature će u unutrašnjosti biti od -10 do -5, na sjevernom Jadranu 2, a na južnom 9 stupnjeva.  

Sutra će biti samo “zagrijavanje” za ono što nas čeka za vikend. “Dalje, u noći s četvrtka na petak očekuje se novo jače naoblačenje pa će jutra ponovno biti manje hladna. Ali će zato tijekom petka i subote opet biti snijega, ponovno mjestimice obilnog. Naime, u sjeverozapadnoj se Hrvatskoj očekuje novih petnaestak centimetara, na istoku do 30 cm, u gorskim predjelima (uključujući i ponovno naglašavajući Zagoru, odnosno Imotsku i Vrgoračku krajinu) moguće oko 40 cm novog snijega i opet s vrlo jakom burom i svim nedaćama koje ta kombinacija donosi”, upozorili su meteorolozi iz DHMZ-a.

Kupite dovoljno namirnica za vikend

Zbog ovakve prognoze, Državna uprava za zaštitu i spašavanje danas je izdala “Apel svim službama i građanima” da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebno pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama. Uz to su građanima savjetovali da kupe dovoljno namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što će im biti potrebno tijekom vikenda kada će zapadati novi snijeg. Savjetuju da se ne kreće na put bez prijeke potrebe, a nikako bez zimske opreme. 

“Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno, kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama”, napisali su iz DUZS-a te pozvali one kod kojih bi moglo zbog vremenskih neprilika doći do narušavanja zdravlja i sigurnost da nazovu broj 112 kako bi brzo dobili pomoć nadležnih službi.

U Europi zima “ubila” više od 480 ljudi

Prema najavama meteorologa odahnuti ćemo moći tek u nedjelju kada će oborine prestati te će se djelomice razvedriti, dok nas drugi tjedan očekuju iznimno hladna jutra. Ovakva hladna veljača je pogodila cijelu Europu u kojoj je od hladnoće već umrlo više od 480 ljudi. Najviše mrtvih je bilo na Balkanu, u istočnoj Europi i Italiji. 

U Ukrajini je tako umrlo 136 osoba, u Poljskoj 74, u Rumunjskoj 41, u Češkoj 24, u Litvi 23. U Rusiji je od početka godine od hladnoće umrlo 110 osoba, a samo od početka veljače njih 46. Kako bi izbjegli smrti u Hrvatskoj moramo se ozbiljno pripremiti za novu snježnu frontu koja sutra dolazi u našu zemlju. 

Index.hr

Autor 8.2.2012. u 21:17