Mijatović: Napad na novinara je napad na društvo

tačno.net
Autor 24.12.2013. u 08:58

Mijatović: Napad na novinara je napad na društvo

Kako se završava još jedna godina, i dalje me rastužuje najveći problem s kojim se stalno suočavam, a to je sigurnost novinara.

Ovo je u izjavi za Fenu navela predstavnica za slobodu medija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Dunja Mijatović, zamoljena za ocjenu stanja na polju slobode medija u godini koja je na izmaku i glavnih izazova u godini koja je pred nama.

Mijatović upozorava kako je zabrinjavajuće to što se u 21. vijeku, u državama koje sebe nazivaju demokratskim, novinari i dalje suočavaju s prijetnjama, zastrašivanjem, uznemiravanjem i fizičkim nasiljem zbog onoga što pišu ili govore.

“U suviše velikom broju država i dalje je na snazi nekažnjivost kaznenih djela počinjenih nad novinarima. To je neprihvatljivo”, kazala je ona.

Mijatović je razočana zbog činjenice što nije postignut konsenzus o novoj odluci o sigurnosti novinara na sastanku Ministarskog vijeća održanog u decembru. To bi poslalo važnu poruku da se nasilje nad novinarima i njihovo uznemiravanje ne može tolerisati.

“Svaki dan novinari u državama članicama OSCE-a primaju prijetnje. Nažalost, takve prijetnje se prečesto i ostvaruju. U zadnjih nekoliko mjeseci novinari su brutalno napadani na ulicama, u njihovim domovima podmetani su požari, a eksplozivne naprave u njihovim automobilima. Zbog toga je moj ured zajedno s Komisijom za istraživanje ubistava novinara u Srbiji pokrenuo kampanju kako bi u potpunosti upoznao javnost s prijetnjama s kakvim se novinari suočavaju zato što rade svoj posao”, navela je Mijatović.

Izražava zabrinutost i zbog toga što je broj prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini u porastu, a ima i pokušaja gušenja slobode medija uvođenjem novih zakona.

Smatra da postoji potreba za hitnim odgovorom od strane vlasti BiH na svim nivoima kako bi zaštitili slobodu medija i omogućili sigurnost novinarima u državi.

“Napad na novinara je napad na društvo jer se svima nama time oduzima pravo na slobodu izražavanja. Niko ne smije doživjeti nasilje, prijetnje ili uznemiravanje zbog izražavanja svog mišljenja. Svi moramo prihvatiti činjenicu da cijena života u demokratiji jeste tolerisanje onoga što nam se možda ne dopada. Moramo braniti pravo svakoga na slobodu izražavanja. Istorija nas uči da je prva žrtva obično istina. I dalje ću se boriti protiv nekažnjivosti i nadati se da do kraja 2014. godine sigurnost novinara neće više biti moj prvi prioritet. Pridružite nam se!”, poručila je Mijatović.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.12.2013. u 08:58