Milanović: Nećemo biti pokrovitelji komemoracije za Pavelićeve vojnike u Bleiburgu

Autor 2.4.2012. u 09:33

Milanović: Nećemo biti pokrovitelji komemoracije za Pavelićeve vojnike u  Bleiburgu

 Premda još o tome nema odluke, predsjedništvo Sabora vjerojatno će ukinuti pokroviteljstvo hrvatskog parlamenta nad komemoracijom u Bleiburgu posvećenoj žrtvama zločina što su ih nakon završetka Drugog svjetskog rata partizani počinili prema pripadnicima poraženih vojnih formacija i civilima.

To je u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u 2« nagovijestio i Danijel Ivin koji se za to već dulje zalaže u otvorenim pismima predsjednicima Sabora. Prije mjesec i pol dana Ivin je pisao i Borisu Špremu  tražeći ukidanje tog pokroviteljstva i kod aktualnog predsjednika Sabora naišao je na razumijevanje, za razliku od njegovog prethodnika Luke Bebića

– Poslije pisma do mene je došao glas da bi Šprem htio sa mnom razgovarati i mi smo se susreli. Razgovarali smo dosta dugo i iznenađen sam njegovom razumnošću i znanjem o blajburškom problemu. Šprem je nedavno bio gost vaše emisije i da ste ga tada pitali o Bleiburgu, vjerujem da mu pismo ne bih niti slao. Zato se nadam da će Šprem donijeti razumnu odluku o ovom pokroviteljstvu, rekao je Ivin u »Nedjeljom u 2«.

On predlaže da Sabor umjesto spornog pokroviteljstva, u dogovoru sa slovenskim parlamentom, na nekom od glavnih gubilišta 1945. godine, Kočevskom rogu ili Teznu »gdje je bilo i nevinih žrtava« podigne spomen obilježje. 

Sabor je pokroviteljstvo nad manifestacijom na Blajburškom polju preuzeo 2000. godine, odlukom predsjedništva koje čine predsjednik i pet saborskih potpredsjednika. Komemoracija se održava u subotu ili nedjelju najbližu 15. svibnju.

Naime, HDZ-ove vlasti uvele su 1996. godine Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost i taj Spomendan je u nedjelju najbližu 15. svibnju. Tog datuma 1945. na Blajburškom polju britanske snage započele su zarobljene vojnike NDH i civile predavati pripadnicima jugoslavenske vojske. 

U državnom proračunu za ovu godinu opet je predviđeno 500 tisuća kuna za komemoraciju. No, na osnovu razgovora s nekim vodećim SDP-ovcima iz Vlade i Sabora može se zaključiti da će se prekinuti praksa pokroviteljstva uvedena u vrijeme premijera Ivice Račana  i samo se još razmatra način na koji bi to bilo kompenzirano. 

 Predsjednik Ivo Josipović također se već izjasnio protiv toga da Sabor bude pokrovitelj komemoracije, ali se zauzeo za »obilježavanje stradanja nevinih žrtava«. Konačnu odluku vrlo će brzo morati donijeti predsjedništvo Sabora u kojem Kukuriku koalicija naravno ima većinu.

Na upit treba li Sabor biti politički pokrovitelj obljetnice u Bleiburgu, premijer Milanović je u razgovoru za Novu TV odgovorio kako je bleiburška proslava kontroverzna. »Činjenica je da to nije odavanje počasti žrtvama jer njih tamo nije bilo. To je odavanje počasti jednoj vojsci. Žrtava ima drugdje, velikog broja žrtava. Ako ćemo im davati počast, a trebamo jer su to bili nevini ljudi, onda bi se trebali usredotočiti na takva mjesta.«

 Naveo je i kako ne želi rezati grubo, ali da mora o tome razgovarati, jer ta tema, kako je rekao, previše traumatizira Hrvatsku te se s nekim stvarima previše manipulira.

Tagovi:
Autor 2.4.2012. u 09:33