Milion potpisa za otkrivanje istine o žrtvama rata

Autor/ica 26.4.2011. u 07:37

Milion potpisa za otkrivanje istine o žrtvama rata

U svim većim gradovima bivše Jugoslavije počinje prikupljanje potpisa za podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ – REKOM.

Akcija je počela u pet do 12 u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici i mnogim drugim gradovima u regiji.

U istovremenoj akciji učestvovuje više od 500 volontera i volonterki, dok su hiljade mladih nosioci kampanje prikupljanja potpisa koja će u svim zemljama naslednicama SFRJ trajati do 6. juna.

“Od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti retko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe“, stoji u saopšrenju REKOM-a.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera s prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba utvrditi i javno saopštiti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Poznati režiser Lazar Stojanović koji je jedan od organizatora ove kampanje, kaže za RSE će potpise prikupljati na hiljade mladih i da će to trajati šest nedelja, kada će se obratiti rukovodstvima država koje su nekada činile SFRJ.

Lazar Stojanovic, REKOM, bez datuma

“Mi tu kampanju nazivamo ‘Kampanjom milion potpisa’ jer računamo da ćemo sakupiti milion i više potpisa te podrške, a optimisti smo jer ljudi ovo potpisuju zbog sebe, a ne zbog nas. Mi ovde ne tražimo neko svoje pravo za šta nam je potrebna podrška javnosti, nego tražimo da se zaštiti i promoviše, pravo javnosti da zna, a u prvom redu pravo žrtava na restituciji, da se znaju okolnosti pod kojima su izgubili živote, imovinu ili zdravlje“.

RSE: Da li verujete da u regionu postoji spremnost da se odgovori na ova otvorena pitanja?

Stojanović: Mi ovim želimo da podvučemo da postoji zajednički regionalni interes i da ima nadržavni karakter. Optimista sam i verujm da ćemo i sada odslati istu poruku, a ona je ako stvari gledamo iz više uglova i ako radimo regionalno imamo više šansi da se približimo istini i činjenicama, pa i pomirenju, ako hoćete, nego ako to radimo lokalno, nacionalno i svako u svojoj državi.

U svom završnom izveštaju trebalo bi da se sačini popis ubijenih i nestalih, logora i drugih mesta zatvaranja.

REKOM su dosad podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.

Slobodna Evropa

Autor/ica 26.4.2011. u 07:37