Miljević: Čim se uspostavi vlast na nivou BiH, slijedi povećanje PDV-a i nova zaduživanja

Autor 19.9.2011. u 16:51

Miljević: Čim se uspostavi vlast na nivou BiH, slijedi povećanje PDV-a i nova zaduživanja

Nijedan ozbiljan investitor neće doći u ovakvu političku situaciju i u ovakav privredni ambijent, u kojem se zahvatanja iz privrede dešavaju bez ikakve najave i pravila mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, mišljenja je ekonomski stručnjak Damir Miljević.

OSLOBOĐENJE: Tokom mjeseca je u više navrata najuže rukovodstvo Republike Srpske u javnost izašlo s tvrdnjama o potpunoj ekonomskoj stabilnosti ovog entiteta. S druge strane, prema podacima dostupnim javnosti, Vlada planira da do kraja godine entitet zaduži za preko 630 miliona KM. Da li stoje ocjene opozicije da se ekonomska stabilnost održava samo na osnovu novih finansijskih zaduženja?

DAMIR MILJEVIĆ: Potpuno su upravu oni koji tvrde da se ta takozvana ekonomska stabilnost o kojoj vlast govori zasniva na stalnom zaduživanju RS-a, odnosno budžeta i javnih fondova, jer nam je već unutrašnji javni dug prešao 3,2 milijarde eura, a s druge strane, nivo zaduženja nam je 10 posto bruto društvenog proizvoda. Usporedit ću to samo s Italijom, koja je u velikoj ekonomskoj krizi, a njen dug je oko 7 posto društvenog proizvoda.

OSLOBOĐENJE: Kada se spomene nivo zaduženja RS-a u odnosu na BDP, vlast odgovara poređenjem s nivoom zaduženosti država članica Evropske unije. Mogu li se povući takve paralele?

DAMIR MILJEVIĆ: Mislim da je to potpuno apsurdno. Ono sa čim se Republika Srpska može porediti jesu države koje nisu u Evropskoj uniji i eventualno neke zemlje koje nisu u Evropi, a na istom su stepenu razvoja. Nažalost, kada i ta poređenja napravimo, možemo ustanoviti da ni tu ne stojimo baš sjajno. Međutim, pozivati se na uzanse koje važe za zemlje s razvijenim ekonomijama, apsolutno je neprihvatljivo.

OSLOBOĐENJE: Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, objavljen početkom mjeseca, ukazao je na niz propusta u trošenju budžetskih sredstava, ali i naišao na optužbe Vlade da revizori svoj posao ne rade u skladu s normama koje važe u ovom entitetu. Vaš komentar?

DAMIR MILJEVIĆ: Revizija je potvrdila stvari koje su javnosti u Republici Srpskoj odavno poznate. Nažalost, mi imamo situaciju u kojoj glavna služba za reviziju svake godine izlazi s manje-više istim konstatacijama, ali naš treći stub demokratije, takozvano nezavisno pravosuđe, ne radi svoj posao i situacija će ostati takva sve dok sudovi i tužilaštva ne počnu raditi svoj posao.

OSLOBOĐENJE: U izvještaju o realizaciji budžeta RS-a za prvih šest mjeseci ove godine, između ostalog, navodi se da je na escrow računu ostalo tek nešto više od 75 miliona KM, odnosno da su blizu 2 milijarde KM potrošene u nerazvojne projekte?

DAMIR MILJEVIĆ: Takav koncept usvojila je prethodna vlada RS-a i najveći dio novca otišao je, u ovom trenutku društveno-ekonomskog stanja društva, na nepotrebne projekte. Taj novac je potrošen i očito je da od porodičnog zlata, zbog kojeg smo se hvalili da će Republika Srpska da se razvije, nema ništa.

OSLOBOĐENJE: Šta donosi naredna godina?

DAMIR MILJEVIĆ: Pa prema svemu što ova vlast radi, izvjesno je da će se nastaviti sa zaduživanjem. Ja mislim da su sve granice i mogućnosti zahvatanja iz privrede pređene i ostala su samo dva mehanizma. Prvi, koji možemo očekivati odmah nakon što se uspostavi vlast na nivou BiH je povećanje stope PDV-a, kao mehanizam punjenja budžeta, koji će osjetiti svi građani i drugi korak je daljnje zaduživanje. Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, što bi bio poticaj za razvoj privrede, ne možemo očekivati, jer ga na djelu nismo vidjeli posljednjih deset godina.

OSLOBOĐENJE: Kao privrednik, kako ocjenjujete efekte povećanja poreza i doprinosa na dohodak radnika u privredi, koji je u RS-u stupio na snagu početkom ove godine?

DAMIR MILJEVIĆ: Efekti po vlast su dobri jer su uspjeli da zadrže tekuću likvidnost budžeta. Što se tiče privrede, efekti su potpuno negativni, jer za koliko je vlast uspjela da zadrži priliv u budžet, za toliko je privreda ostala kraća, što se odrazilo na sve veću nelikvidnost privrede, smanjenje plata, a što dovodi do smanjenja potrošnje. Tako faktički imamo spiralu koja nas vuče na dole.

OSLOBOĐENJE: Ovog proljeća vlast u RS-u najavljivala je ulazak stranog kapitala u RS i početak velikih radova u oblasti putne infrastrukture i energetike. S obzirom na to da je polovina devetog mjeseca, kakva su Vaša predviđanja?

DAMIR MILJEVIĆ: Vrijeme je, kada se pogleda zadnjih četiri-pet godina, pokazalo da od tih bombastičnih najava nema ništa i da nijedan ozbiljan investitor neće doći u ovakvu političku situaciju kakvu imamo i u ovakav privredni ambijent koji je totalno nestimulativan i u kojem se zahvatanja iz privrede dešavaju bez ikakve najave i pravila mijenjaju svakih nekoliko mjeseci. To ne voli nijedan ozbiljni investitor, i ja mislim da nikakvih ozbiljnih investicija neće biti u cijeloj BiH u naredne godinu-dvije.

OSLOBOĐENJE: Zbog nesuglasica na političkoj sceni u BiH, u pitanje su dovedena i sredstva koja smo trebali dobiti iz pretpristupnih fondova EU. Može li si država dozvoliti takvu bahatost?

DAMIR MILJEVIĆ: Pa očito je da političari u BiH misle da se mogu tako bahato ponašati. Oni imaju dva ozbiljna argumenta za svoje ponašanje.

Jedan je da su radeći to i u prethodnom periodu ipak dobivali izbore, a drugi je činjenica da nema nikakvih javnih protesta i oni će tako nastaviti raditi dok im se ne kaže, dok im građani BiH ne kažu da tako dalje ne može. Ali pošto građani BiH nemaju namjeru da to pokazuju, ja mislim da će to još dugo trajati, a posljedice otkazivanja, konkretno 80 miliona eura IPA fondova će da osjete ti isti građani.

oslobodjenje.ba

Tagovi:
Autor 19.9.2011. u 16:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija