Miloš Vasić: Incidenti na Jarinju

Autor 29.9.2011. u 10:52

Miloš Vasić: Incidenti na Jarinju

Situaciju na Severu Kosova moguće je zaoštravati i eskalirati do jedne izvesne mere – a to je kad nekome dodija. Taj neko biće onaj kome se bude moglo i prihtelo da priču okonča jednom za svagda

U utorak 27. septembra oko 13 h situacija oko Jarinja naglo je eskalirala. Pre toga trajala je igra između KFOR-a, EULEX-a i Srba sa Severa: vi zatvorite granični prelaz, mi napravimo “alternativni” kroz brda i šume, a onaj prethodni blokiramo šljunkom, balvanima i već čime imamo. Onda KFOR dođe na lice mesta i blokira “alternativni” put; onda se Srbi naljute i tako do utorka.

U utorak oko jedan po podne, kako se može razabrati iz inače konfuznih vesti, desilo se otprilike sledeće: Srbi sa Severa Kosova doterali su pred barikadu od bodljikave žice KFOR-a nekakav kamion; vojnici KFOR-a (Amerikanci i Nemci) zatražili su od njih da ga uklone. To je razumljivo s njihove tačke gledišta: takav kamion pokupio bi njihovu bodljikavu žicu za tren oka. Na taj zahtev s druge strane poletelo je kamenje; KFOR je uzvratio suzavcem, gumenim mecima i šok-bombama; pojedini vojnici vide se na TV snimcima dok suzavcem iz ručnog spreja prskaju preko žice. Onda je izbio sukob koji je ovoga trenutka teško rastumačiti. Navodno je došlo do upotrebe vatrenog oružja; neko je, opet navodno, “pucao u vazduh” sa srpske strane; tek kasnije, u utorak predveče, pojavile su se izjave o “rafalnoj paljbi” od strane KFOR-a; sve u svemu, kao i obično u takvim situacijama, došlo je do haosa u kome je kasnije jako teško utvrditi šta se zapravo desilo. Imamo samo medicinski ishod: Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici primio je sedam povređenih Srba; KFOR kaže da ima četiri ranjena, jednog teže – od “improvizovane eksplozivne naprave”, kako kažu. Od tih sedam Srba, šest ima “ustrelne i prostrelne rane”, kako kaže dežurni hirurg u Kosovskoj Mitrovici; jedan ima tešku iritaciju očiju od suzavca.

foto: tanjugOD INCIDENTA DO INCIDENTA: S jedne i s druge strane barikade

Da bi ta cela se priča nekako rastumačila, bio bi potreban normalan policijski uviđaj, pa da vidimo gde je ko stajao u trenutku pucnjave, šta je ko video i čuo, gde su nađene čaure, čime je ko bio pogođen i već sve što spada. Kosovska policijska služba poslala je, doduše, u utorak po podne uviđajnu ekipu, ali je mala šansa da ona nešto završi: KFOR ih možda pusti ili ne pusti na lice mesta (ne moraju); Srbi ih ionako ne priznaju u toj zagrejanoj situaciji, niti će im poverovati u bilo šta što budu rekli. Možda se iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dadu dobiti projektili nađeni u ranjenima (govori se i o “ustrelu” i o “prostrelu”); to bi već bilo nešto: snage KFOR-a raspolažu tipičnim i prepoznatljivim naoružanjem (ili 5,56 mm NATO ili 7,62 mm NATO); tamošnji hirurzi imaju projektile i fragmente nađene u pacijentima. S druge strane, niko normalan ne veruje da su Srbi sa Severa baš sasvim “goloruki”; u to smo se uverili više puta do sada. Bilo kako bilo, šanse da se obavi ljudski uviđaj i da se javnost koliko-toliko prosvetli male su. Možda postoje neki snimci incidenta, ali njih još niko ne pominje.

Stanje oko tog Jarinja sada je skoro apsurdno: jedni, Srbi, zapeli su da ga izuzmu iz statusa koji inače druga dva prelaza imaju bez smetnji, jer da im je tuda bliže do Srbije, ali neće kosovsku carinu i pograničnu policiju tamo (na ona dva prelaza im ne smeta, ali to je već metafizika u koju je bolje ne upuštati se). Tako oni zatrpaju šoderom prilaz, iako im je KFOR sklonio bodljikavu žicu. Onda KFOR proba da skloni šoder, ne bi li Srbi mogli da prolaze, a oni prokrče “alternativne puteve” na kojima misle da neće dobiti kosovsku carinu i pograničnu policiju. KFOR, naravno, po naređenju svoje komande, onda zatvori te puteve; Srbi ih onda blokiraju.

Dalji apsurd: drugi, KFOR, našli su se u neprilici. Sede tamo u nekoj nedođiji kod Jarinja sa blokiranim putnim pravcima i snabdevaju se helikopterima iz vazduha, pojačanjima i zalihama; kao – daleko bilo – da je to neki Dijen Bijen Fu ili neka isturena američka pozicija u Vijetnamu. Dovlače oni pojačanja, ali što više vojske to više snabdevanja: hrana, gorivo, municija, smene ljudstva, rezervni delovi itd. Na duži rok, ta je situacija neodrživa, kao što znamo iz istorije. KFOR je sada pred dilemom: ili da se povuče – ili da se pojača, razvije na terenu i prihvati izazove koje nameće takav pozicioni rat iz isturene baze daleko u protivnikovoj pozadini; tu sreće nema. Kako će KFOR postupiti nije više do njih; to je već uveliko političko pitanje, koje će se definisati na nekom drugom nivou.

Sve je, dakle, politika – kao i od samoga početka.

Vreme

 

Sporo kuvanje žabe

Jarinje, utorak 27. septembar

Agencijska hronologija zbivanja na administrativnom prelazu Jarinje

06.00 – Vojnici Kfora uklanjaju barikade na alternativnom putu kod prelaza Jarinje. Na okupljene Srbe ispaljen suzavac.

07.00 – Kfor hapsi sve koji koriste alternativni put oko Jarinja.

08.30 – Kfor svojom akcijom ugrožava ljudska prava građana na severu Kosova, kaže predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

09.00 – Pripadnici američkog i nemačkog Kfora razvukli su bodljikavu žicu u dužini od nekoliko stotina metara i u potpunoj blokadi drže nekoliko zaselaka u okolini Jarinja.

10.00 – Vojnici Kfora privode sve ljude koji pokušavaju da pređu novoutabanim alternativnim putem.

10.15 – Kfor svojim aktivnostima od prošle noći podržava Euleks u uspostavljanju prohodnosti prelaza na administrativnom prelazu Jarinje, saopštila je komanda Kfora. Po njoj, Euleks ima nadležnost nad prelazom Jarinje, a međunarodni vojnici se brinu samo za bezbednost.

10.30 – Srbi kamenicama gađali pripadnike Kfora koji su uzvratili suzavcem.

10.45 – Oko stotinu Srba ponovo se okupilo na barikadama, vojnici Kfora povukli su se iza bodljikave žice sa natpisom: “Stop ili pucamo”.

11.00 – Misija EU saopštava: “Barikade ograničavaju slobodu kretanja i treba da budu uklonjene.”

11.30 – U bazu Kfora sleću četiri helikoptera sa vojnicima.

11.45 – “Kfor će nastaviti akcije raščišćavanja barikada na severu Kosova ako to bude potrebno”, izjavio je portparol Kfora, “jer one nikome ne koriste.”

12.00 – Šef pregovaračkog tima Beograda izjavljuje da bi uklanjanje barikada “moglo da ima negativne posledice po krhki mir i stabilnost na severu Kosova”.

12.38 – Srbi na administrativnom centru Jarinje. Nezadovoljstvo zbog blokiranja alternativnog puta koji je jedina veza između Leposavića i Leška sa Raškom.

12.40 – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da su Srbi spremni da razgovaraju sa Kforom u cilju obezbeđivanja slobode kretanja i za Kfor i za Srbe, ali da to Kfor ne želi.

12.46 – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenjuje da se mora naći rešenje kako situacija na Jarinju ne bi izmakla kontroli. “Apelujem na Kfor da se uzdrži od agresivnih akcija na alternativnim putevima koji su u stvari odušak za Srbe koji žive na severu Pokrajine.”

12.49 – Predsednici opština sa severa Kosova traže sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom.

13.00 – Pripadnici Kfora su bacili šok bombe i suzavac, nakon toga začuli su se pucnji i rafalna paljba na Jarinju. Ima povređenih.

13.20 – Nekoliko ljudi je povređeno, pošto su Srbi kamenicama gađali u pravcu Kfora, a ovi uzvratili većom količinom suzavca i gumenim mecima. Neko u gomili je pucao u vazduh. Povređeni koji su u tri sanitetska vozila odvezeni sa prelaza.

13.56 – U Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici dovezeno je šestoro povređenih.

14.00 – Ministar Goran Bogdanović je izjavio da je Kfor pucao na Srbe koji su se okupili da bi sprečili zatvaranje alternativnog prelaza koji je vodio prema centralnoj Srbiji.

14.08 – Portparol Kfora saopštava da su vojnici bili primorani da u samoodbrani ispale gumene metke na Srbe okupljene na putu kod administrativnog prelaza Jarinje.

14.15 – U Kforu kažu da nema povređenih vojnika koje su Srbi gađali kamenjem, kao i da osoba koja je pucala iz vatrenog oružja ne može biti identifikovana.

14.19 – Nekoliko stotina Srba vratilo se do prelaza Jarinje.

14.26 – Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da je do 14 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljeno sedmoro povređenih, šestoro na hirurgiju, neki “sa ustrelnim i prostrelnim povredama od bojeve municije”, a jedna osoba je primljena na očno odeljenje.

14.30 – Komanda Kfora tvrdi da su u okršaju koristili samo gumene metke.

14.50 – Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je obišao Srbe na barikadi.

15.09 – Vojnici Kfora obezbeđuju bodljikavu žicu na prelazu Jarinje.

15.29 – “Od bombe kućne izrade ranjena su četiri vojnika Kfora, od kojih jedan teško”, saopštava Kfor.

15.45 – Incidente na Kosovu osudile su gotovo sve stranke u Srbiji.

16.03 – Helikopteri iznad Jarinja. Dvoje povređenih podvrgnuti su operativnim zahvatima u Kosovskoj Mitrovici, a još jedan će biti operisan. Lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

16.20 – Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je kosovske Srbe na uzdržanost i mir, a Kforu poručio kako je tu da brani “goloruke građane, a ne da se sa njima sukobljava”.

16.30 – Kfor je proširio svoju bazu iznad prelaza Jarinje i okružio je bodljikavom žicom. Pojačanje koje je pristiglo u četiri helikoptera raspoređeno je po ivicama baze, na nasipima.

16.35 – Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je današnji sukob Srba i Kfora kod Jarinja “velika stramota” za međunarodnu zajednicu.

16.43 – Kfor potvrđuje da su vojnici pucali na Srbe okupljene na prelazu Jarinje.

17.00 – EU osudila nasilje protiv međunarodne zajednice na severu Kosova. Brisel apeluje na uzdržanost i odgovorno ponašanje. Diplomatski izvori u Briselu su oštro demantovali optužbe šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da su Kfor i Euleks prekoračili mandat koristeći silu za uklanjanje barikada.

17.50 – “Euleks ima svoje službenike na ovom prelazu, ali oni nisu bili uključeni u incident”, saopštava Euleks. Jedno vozilo te misije kamenovano je u severnom delu Kosovske Mitrovice, a tokom dana su oštećena i dva vozila KPS-a.

18.30 – Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao na obustavljanje akcija koje destabilizuju situaciju na Kosovu. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je rekao da pokušaji “balvanizacije” severa Kosova ne vode nikuda osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima živi srpska zajednica na Kosovu.

19.25 – Situacija je mirna, kaže ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović: “Kfor je u svojoj bazi, a tridesetak Srba je i dalje na barikadi.”

19.37 – Registrovana aktivnost mehanizacije Kfora. Pretpostavlja se da je reč o onesposobljavanju alternativnog puta pored Jarinja.

21.02 – Šef Euleksa Gzavije de Marnjak osudio je “napade Srba” uz opasku da “postoje i druge metode da se sprovede zakon i uspostavi red”.

21.38 – Euleks i Kfor za sukobe optužili “srpske ekstremiste”.

Posle odlaganja nastavka pregovora Beograda i Prištine, šef tima Borislav Stefanović rekao je da dešavanja na Jarinju pokazuju kako ima snaga koje ne žele da se problemi reše mirnim putem i koje su spremne da zbog toga pucaju na nenaoružane ljude. “To se radi sa ciljem da Srbija odustane od dijaloga sa Prištinom i da onda ona bude okrivljena da ne želi mirna rešenja.”

 

Priredio A. Ć.
Tagovi:
Autor 29.9.2011. u 10:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija