Miloševićev najbolji učenik novi premijer Srbije

Autor 27.7.2012. u 09:01

Miloševićev  najbolji učenik novi premijer Srbije

Ivica Dačić, ratni portparol bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, danas će zvanično postati novi srpski premijer, piše u četvrtak agencija AP.

To, kako navodi AP, u dijelu srpske javnosti izaziva nezadovoljstvo i strah da bi moglo da dođe do povratka nacionalističke politike iz devedesetih. Dodaje i da je Dačić, koji je u prošlosti stekao nadimak “mali Sloba” zbog divljenja prema bivšem predsjedniku, obećao je da neće oživjeti politiku iz Miloševićeve ere, već da će pojačano raditi na integraciji Srbije u EU.

AP navodi da, uprkos Dačićevim obećanjima, u srpskoj javnosti postoje bojazni da će njegov izbor za premijera potkopati proces pomirenja na Balkanu i zemlju okrenuti ka Rusiji.

Dačić i njegovi koalicioni partneri, kako dodaje agencija, imaju snažne veze s Moskvom i u prošlosti su najavljivali da će odustati od puta Srbije u EU ukoliko to bude podrazumjevalo odustajanje od Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

AP ističe da će izbor nove Dačićeve vlade, koja treba u četvrtak do kraja dana da položi zakletvu na posebnoj sjednici parlamenta, označiti puni povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika, prvi put od njegovog svrgavanja 2000. godine.

Agencija navodi da će, pored Dačića, u novoj vladi biti i druge značajne ličnosti iz Miloševićeve ere, među kojima je i Aleksandar Vučić, u novom kabinetu zadužen za odbranu, bezbjednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vučić je u vrijeme Miloševića bio ministar informisanja, koji je upamćen po svojim ekstremnim stavovima tokom rata na Kosovu 1998-99, dodaje AP.

S druge strane, političari iz postmiloševićevske ere uspjeli su da ponovo uspostave veze Srbije sa svijetom i podstaknu pomirenje u regionu.

Oni su, kako ukazuje agencija, uhapsili ratne zločince i uspjeli Srbiju da dovedu do statusa kandidata za ulazak u EU, pridobivši podršku SAD-a i evropskih zemalja.

Agencija podsjeća da je Dačić ušao u koaliciju s prozapadnjački orijentisanim demokratama u odlazećoj vladi, ali im je okrenuo leđa pošto je njihov lider Boris Tadić izgubio na predsjedničkim izborima od donedavnog lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Tada se Dačić okrenuo SNS-u i Nikoliću, za šta je, navodi AP, “kako se priča, imao podršku Rusije”, prenosi B92.

Tagovi:
Autor 27.7.2012. u 09:01