MINISTARSTVO ZA BUDUĆNOST

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 11:59

Bilo da se izjašnjava prema nacionalnim opredjeljenjima, bilo da nosi prefiks bosanskohercegovačka, naša dijaspora i danas na potpuno fragmentaran, krajnje neorganiziran način krpa rupe u entitetskim i državnom proračunu.

Piše: Gradimir Gojer

U okviru promišljanja budućnosti države Bosne i Hercegovine sve političke stranke koje će se natjecati na narednim općim izborima prave, što je i logično, svoje precizne programe, u kojima planiraju razvoj državne infrastrukture, kao vrhunaravnog činitelja funkcioniranja države BiH u budućnosti.

Vrlo intenzivno promišljajući o ovoj tematici posljednjih mjeseci, ne mogu a da ne ponovim neke od svojih stalnih opsesivnih političkih tema!?!

Siguran sam da će, tko god da osvoji vlast na narednim izborima, morati redizajnirati ukupni politički, gospodarski, edukativni i kulturni sustav BiH!!!

Ne može ova država, bez obzira na njene povijesne korijene, demokratske reference i političku kapacitiranost unutar Daytonskog mirovnog ugovora izdržavati pod udarima političke i ekonomske suvremenosti regiona i svijeta, a da ne napravi ozbiljne rezove u svome funkcioniranju. Pod tim podrazumjevam, prije svega, osnivanje novih ministarstava, od kojih dva izdvajam sa golemim razlozima!

Bosna i Hercegovina nije industrijska država, na našu veliku žalost, ona nije ni ekološka država, iako za to ima ozbiljne pretpostavke… Bosna i Hercegovina nije mnogo toga što su druge zemlje u okolišu i u Europi… Ali, ono što može biti i ono što joj može osiguravati u budućnosti potpuni dignitet opstanka je razvoj poljoprivrede i stočarstva, te turizma. S toga sam ubijeđen da BiH mora dobiti ministarstva održivog poljoprivrednog razvoja i turizma! Međutim, postoji ministarstvo koje, po mom skromnom mišljenju, može učiniti najviše za dalju opstojnost ne samo bosanskohercegovačke države nego ponajviše bh. društva. To je ministarstvo za dijasporu! To je za mene ministarstvo koje stvara budućnost BiH! Treba pogledati statističke podatke koji zorno govore koliko svake godine, da ne kažem svakog mjeseca u godini, golema bh. dijaspora u svijetu upumpa u državni proračun BiH različitih svjetskih valuta!?!

Bilo da se izjašnjava prema nacionalnim opredjeljenjima, bilo da nosi prefiks bosanskohercegovačka, naša dijaspora i danas na potpuno fragmentaran, krajnje neorganiziran način krpa rupe u entitetskim i državnom proračunu!

Cjelokupna situacija sa ekonomskim opstankom države BiH bila bi daleko složenijom da naša dijaspora, nesebično, iz mjeseca u mjesec, ne popravlja proračunske stavke!

Pri tome valja konstatirati da država BiH taj novac u proračun dobiva ni kriva ni dužna???! Ne radi se ovdje o organiziranoj kampanji popravljanja ekonomske pozicije države BiH. Ovdje se radi  o prilozima koji dolaze manje-više, zgodimice, da bi popunili pojedine obiteljske proračune! U krajnjem ishodu cijela stvar se knjiži, odnosno cijela stvar postaje legitimnom ekonomskom iskaznicom države BiH!

Zašto onda ne bismo ovaj bitni resurs popravljanja ekonomskog imidža države uobličili, doveli na razinu apsolutne organiziranosti, odnosno omogućili državi da planira u svojim prihodima ono što se zove doprinos bh.dijaspore??!!

Nadam se da ne moram objašnjavati koliku je ulogu hrvatska dijaspora imala u stvaranju, a koliku danas ima u očuvanju hrvatske države?!?

Tačno je i to da kada se radi o državi BiH da postoje najmanje tri dijaspore (???): ona bošnjačka, ona srpska i ona hrvatska, zasigurno. Vjerojatno postoji i neka bosanskohercegovačka, jer znam sigurno da diljem sviejta žive ljudi koji žele, hoće i ćute se Bosancima i Hercegovcima.

Najlakše i najbezbolnije je opći državni konto sređivati ako jednoga dana budemo konstituirali DRŽAVNO MINISTARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE ZA DIJASPORU!

Nije ovdje samo novac u pitanju. Mnogo je širi spektar resursa koji bi preko ovog ministarstva mogli ulaziti u državu BiH! To su, pije svega, resursi vezani za suvremena znanja, tehnologije, moćna medijska i ostala oplođivanja naših stereotipnih bh. situacija.

Kada bismo uporabili taj nevjerojatni potencijal naše bh. mladosti, koja radeći u najprestižnijim instituma i laboratorijama zapadne Europe i Amerike, sigurno bismo i u ekonomskom smislu vrlo brzo doživjeli nevjerojatan procvat! Za to je potrebno prije svega temeljito planiranje, seriozno svakodnevno kontaktiranje i održavanje veze sa svakim čovjekom u našoj dijaspori. Mislim da je cijena jednog e-maila, jedne sms poruke, pa i klasičnog pisma apsolutno minorna u odnosu na tehnološke, materijalne, intelektualne i sve ostale resurse koji bi stigli nakon tih poruka i kontakata!!!

Uistinu, duboko sam ubijeđen da je Ministarstvo za dijasporu u bh. slučaju, zapravo, MINISTARSTVO ZA BUDUĆNOST.

Ovaj moj mali prilog onima koji će nakon općih izbora sjesti u fotelje državnog i entitetskih ministarstava i treba shvatiti kao dobronamjernu BOSANSKOHERCEGOVAČKU brigu za budućnost, razvoj i opstanak DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE!

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 11:59