Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pokreće projekt procesuiranja ratnih zločina

tačno.net
Autor 26.3.2013. u 18:12

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pokreće projekt procesuiranja ratnih zločina

SARAJEVO, 26. mart 2013. godine – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku vlada Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Italije, u partnerstvu sa pet pravosudnih institucija i Evropskom Unijom, danas je u Sarajevu zvanično pokrenula projekt pod nazivom “Procesuiranje ratnih zločina”. Projekt ima za cilj zadovoljiti najurgentnije potrebe pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina.

„Ovaj projekt predstavlja prve korake u pružanju direktne pomoći kantonalnim i okružnim pravosudnim institucijama“ rekao je Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovni. „Mi već dugi niz godina pratimo suđenja za ratne zločine i surađujemo sa pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, a ovaj projekt će još više ojačati naš partnerski odnos sa pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine i pomoći im da ostvare ciljeve na polju prosecuiranja ratnih zločina“, kazao je Burton.

Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina definira ciljeve prema kojima bi najsloženiji i najprioritetniji predmeti trebali biti okončani do 2015. godine, a svi ostali predmeti, do 2023. godine. Ovaj projekt osmišljen je kako bi se ojačali kapaciteti pravosudnih institucija u BiH na polju procesiranja ratnih zločina, te kako bi se zadovoljile najurgentnije potrebe sudova i tužilaštava na različitim nivoima za osobljem i obukom.

„Projekt „Procesuiranje ratnih zločina“ je pravovremen. On će nam omogućiti da odmah pružimo podršku pravosudnom sektoru u procesuiranju predmeta ratnih zločina u periodu do proljeća 2014. godine, kada će iz IPA fondova Evropske Unije biti izdvojeno 15 miliona eura za daljnju podršku procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH. Projekt pokrenut danas predstavlja dio strategije pružanja pomoći BiH u rješavanju 1.300 neriješenih predmeta ratnih zločina“, kazao je Burton.

„Rad na rješavanju predmeta ratnih zločina uvijek je predstavljao važan dio rada EU u BiH. Rad u toj oblasti također predstavlja dio puta prema budućem članstvu u EU, te je od suštinskog značaja za budućnost ove države i njenih građana. Ne mogu dovoljno naglasiti značaj djelotvornog rješavanja ovih pitanja od strane pravosuđa, uz našu zajedničku pomoć. No, također je potrebna potpuna predanost relevantnih pravosudnih i izvršnih institucija u BiH, kako bi se postigli konkretni rezultati, na blagovremen način“, kazao je Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

„Poduzeti su pozitivni koraci na provedbi ove Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali je potrebno mnogo više rada kako bi se ostvarili ciljevi zacrtani u Strategiji“, kazao je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH. „Ovaj projekt predstavlja novu zajedničku inicijativu koja za cilj ima izvršenje ovog zadatka i ubrzanje tempa procesuiranja predmeta ratnih zločina“.

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.3.2013. u 18:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija