MJEŠOVITI ILI SATARAŠ BRAKOVI

Milan Račić
Autor 1.12.2022. u 17:00

Izdvajamo

  • Odnos prema mješovitim brakovima najbolje oslikava bolesti jednog društva u cjelini, kao i na terapije za moguće ozdravljenje. Kako davno zapisa veliki Miroslav Krleža – Svi se zabavljaju, svi se osmjehuju, manje-više glupavo, a prosto rečeno lažemo se, brate! Masno se lažemo. Blesavimo svi skupa, kao ne sjedimo na tonama eksploziva. Nitko i ne pomišlja da bi još koliko sutra među nama mogli da prorade noževi -. I tako bi. Neki od ovih današnjih tzv. umnih političkih mudraca nisu se ustezali da djecu iz ovih brakova nazivaju kopiladima, genetski poremećenim osobama, bezglavom djecom i ko zna kako sve ne.

Povezani članci

MJEŠOVITI ILI SATARAŠ BRAKOVI

Foto: FB

Ovih je dana crnogorsku ali i širu javnost, mimo svih političkih događanja kojih su ovi prostori prepuni, poprilično uzdrmala izjava jednog mlađeg čovjeka Adnana Muhovića koji je bivši predsjednik opštine Petnjica, za one koji su manje upućeni ovo je jedna od nedavno formiranih manjih opština u Crnoj Gori, koji je da tragikomika bude veća bio i član socijaldemokrata, a sad bez imalo ustezanja izjavljuje – Kod nas u Petnjici su oduvijek osuđivali mješovite brakove jer se to kosi sa vjerom ali i sa tradicijom i običajima Bošnjaka, kazao je, između ostalog, Muhović. Uslijedile su žestoke reakcije na društvenim mrežama, od kojih bi izdvojio jednu, od  nekoliko stotina. Izjave Muhovića i njemu sličnih predstavlja za prave vjernike – najdublje nevjerstvo, a za one druge koji su ateisti, agnostici ili… predstavlja glupost i besmisao.

Sličnu izjavu neposredno prije ratnih događanja na prostorima bivše SFRJ dala je i Biljana Plavšić i tada visoki državni funkcioner u BiH, uz to i doktor prirodnih nauka, koja je ustvrdila da su djeca iz mješanih brakova degenerici, što je, ako me pamćenje dobro služi i na naslovnoj stranici objavio jedan od tada najuticajnijih dnevnih listova. Znamo kako je i gdje završila ova – prirodnjačka doktorka -.

Ovaj dvojac, a danas se takvih masu izrodilo, zapravo pokazuje da Apsurdistan, isto kao i kriminalci, ne poznaje granice, ali je sigurno da im je Balkan istinski domaćin jer je prepun ovakvih ili sličnih im likova. A tek kad ovakvi i njima slični prigrabe vlast, kao što već i jesu, dobijemo propast društva i urnisane ili narodski bolje rečeno popišane države. Kako sada političke stvari stoje i kako sve više i više napredujemo u ovom pravcu, strah me da će ubrzo uvesti i pravilo da će se, bez obzira na istovjetnu nacionalnu i vjersku pripadnost, početi zabranjivati i mješoviti brakovi iz različitih političkih partija, a već smo imali i takve slučajeve.

Kćeri moja, dal za Hasana, Veljka ili demokratu da te dam! pitanje je sad.

Po broju miješanih brakova u SFRJ prednjačili su Vukovar, Mostar i opština Centar u Sarajevu. Kao što se ništa slučajno ne događa tako nije ni slučajnost da su upravo ova tri grada najžešće stradala i najteže dolaze do daha. Pouzdanih podataka o broju ovih brakova, danas, gotovo da i nema ili je teško do njih doći. U BiH su provedena dva veća istraživanja na ovu temu od kojih jedno prije desetak godina koje pokazuje da 28 odsto ispitanih vjeruje da ljubav pobjeđuje, dok ih je 27,11 protiv, nekih 9 odsto možda itd… Sve se u BiH i na ovom ljubavnom trouglu završava sa tri, tri zaraćene strane, tri konstitutivna naroda, tri vladajuće partije, trećina za, trećina protiv i trećina preostalih.

Odnos prema mješovitim brakovima najbolje oslikava bolesti jednog društva u cjelini, kao i na terapije za moguće ozdravljenje. Kako davno zapisa veliki Miroslav Krleža – Svi se zabavljaju, svi se osmjehuju, manje-više glupavo, a prosto rečeno lažemo se, brate! Masno se lažemo. Blesavimo svi skupa, kao ne sjedimo na tonama eksploziva. Nitko i ne pomišlja da bi još koliko sutra među nama mogli da prorade noževi -. I tako bi. Neki od ovih današnjih tzv. umnih političkih mudraca nisu se ustezali da djecu iz ovih brakova nazivaju kopiladima, genetski poremećenim osobama, bezglavom djecom i ko zna kako sve ne.

Nadam se, ipak, kako vrijeme odmiče da će ovi mješoviti ili kako ih iz milošte volim nazvati, sataraš brakovi, pripravljeni od najboljeg domaćeg proizvoda, makar ih proganjali svi politički čimbenici, primitivci i neobrazovani, nadvladati jednoumce koji ne biraju način kako da prigrabe vlast i poremete društvene odnose. Bez obzira zvali se po Biljani ili Adnanu.

Milan Račić
Autor 1.12.2022. u 17:00