Mladen Ivanić: Milorad Dodik će pasti!

tačno.net
Autor 8.1.2013. u 12:26

Mladen Ivanić: Milorad Dodik će pasti!

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako dolazi kraj ere predsjednika Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i da će on pasti već na Općim izborima 2014. godine.

Komentirajući Dodikove tvrdnje kako ga “Zapad želi srušiti”, te da za tu svrhu u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva stižu milionska sredstva, Ivanić je kazao da je “Dodik dovoljno pametan čovjek da shvata kako narod njega više neće”.

“On osjeća da se u narodu javlja bunt, a da bi preduprijedio taj bunt, onda on to proglašava ujdurmom Zapada. Iako se na Zapadu time više niko ne bavi, niti Dodiku daje taj značaj. Suština je u tome da narod u Republici Srpskoj nije zadovoljan i ako ko bude mijenjao Dodika, mijenjat će ga narod. Uvjeren sam da će se to desiti na izborima i u normalnoj proceduri, jer opšte stanje je takvo… Volio bih da se to desi na izborima. U takvim uvjetima Dodik mora izmišljati spoljnog neprijatelja kako bi pokušao zaustaviti i spriječiti odlazak s vlasti. To je sva Dodikova koncepcija, ništa tu drugo nema”, kazao je Ivanić za AA.

Čelnik PDP-a ističe da su Dodikove poruke i prijetnje postale “izlizane” i anahrone.

“To je stvar koja više ni u RS-u ne privlači pažnju. Ljudi vide, sasvim jasno vide, da je to njegov pokušaj manipulacije i nastojanja da se očuva na vlasti. Njemu su nacionalizam i priča o tome samo sredstvo vladanja, a ne istinska ideologija i uvjerenje. Sutra kad bi se stvari promijenile i kad bi na nekoj drugoj osnovi on mogao da vlada, Dodik bi se promijenio i postao najveći multietničar koji postoji. Sve je to, naglašavam, pitanje opstanka na vlasti i ništa više”, tvrdi Ivanić.

Pojašnjava kako Dodik u svojoj političkoj narcisoidnosti smatra da je najveći srpski lider, te da, kako što to čini posljednjih dana, treba govoriti i o Kosovu kao veoma osjetljivoj temi među srpskim narodom.

“Nada se da će time, opet kao lider Srba, spriječiti građane da budu protiv njega”, rekao je Ivanić.

Teška godina za Dodika

Uvjeren je da će ova godina biti izrazito teška, da će biti izazova i protesta.

“Vlast će nastojati da to razvodni, zaustavi… Dodik će imati dosta problema, jer nema jedinstva unutar stranke. Njegov najveći izazov bit će 2014. godine. Mislim da će tada opozicija pobijediti i da će doći kraj Dodikove ere. To će biti na korist RS. Jer, ekonomsko stanje je katastrofalno. Činjenica da je broj penzionira veći od broja zaposlenih, da dolazi do stalnog otpuštanja i da nema novih investicija, dovoljno samo po sebi dovoljno”, poručio je Ivanić.

tačno.net
Autor 8.1.2013. u 12:26