Mladi su pokretači pozitivnih promjena, a ne slijepi sljedbenici!

Edin Osmančević
Autor/ica 8.11.2017. u 09:45

Izdvajamo

  • Na jednom od mojih predavanja sam nazvao Bosnu i Hercegovinu bolesnom ”najamničkom” državom. Na ovo ukazuju brojni pokazatelji. Stranke zapošljavaju svoja biračka tijela i uslovljavaju njihova radna mjesta glasačkim lojalitetom. Žene, sekretarice trpe seksualna uznemiravanja zarad svoje karijere i zaposlenja. Studenti su u milosti i nemilosti pojedinih profesora.

Povezani članci

Mladi su pokretači pozitivnih promjena, a ne slijepi sljedbenici!

Foto: Nezavisne novine

Izgradnja zdravog društvo traži angažman svih nas, ne samo omladine! Naši studenti nam sa pravom postavljaju pitanja, zašto smo u pitanje doveli njihovu budučnost! Zašto smo bili na repu historije kad je bilo najpotrebnije?

Mladi su budućnost naše države jer ih se tiče njihova budućnost! Ne, ovo nije obična floskula, to potvrđuju njihova djela! U jednom bolesnom društvu kakvo je naše oni pokazuju zrelost! Podsjetimo se reakcije srednjoškolaca iz Jajca kada nisu dozvolili da ih politika dijeli. Studenti Medicinskog fakulteta UNSA opstruiraju rad Nastavno-naučnog vijeća nedolaskom na sjednice jer su prepoznali pogubnu stranačku politiku SDA-stranke u Sarajevu. Oko stotinjak studenata Univerziteta u Banjaluci danas je ušlo u prostorije rektorata. Studenti su imali 30 zahtjeva, između ostalog zahtjevali su da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, da se riješi afera na Tehnološkom fakultetu, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se troškovnik Univerziteta uskladi sa zakonom i mnogi drugi.

Uvaženi sociolog i filozof Esad Bajtal je jednom prilikom rekao da samo mladi mogu donijeti dobro ovoj zemlji i uviđam koliko je u pravu!  Studenti su uvijek bili nosioci društveno-političkih promjena jer ih se tiče njihova budućnost!

Ovdje bi posebno istako zahtjev studenata Univerziteta u Banjaluci da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu. Kao Banjalučanin i student se sjećam mojih kolegica sa Prava i Ekonomije iz 80-ih koje nikad nisu uspjele da završe fakultet zbog nedodirljivih i nezaježljivih profesora koji su uslovljavali prolaznost na ispitu zadovoljenjem njihovih bolesnih seksualnih frustracija kod njihovih studentca. Naravno da moj cilj nije da pokrenem feministička pitanja već da odvojim pošteno od nepoštenog, dobro od bolesnog.

U Bosni i Hercegovini je gotovo i neprimjećeno prošla „Me Too“ (Ja takođe) kampanja u kojoj su mnoge žene iz Švedske ali i drugih zapadno-evropskih zemalja govorile o seksualnim maltretiranjima i uznemiravnjima od strane muškaraca, poznatih TV profila. Najčešće se radilo o ženama koje su se nalazile u podređenom položaju  i čije zaposlenje i karijera je upravo ovisilo o „mišljenju“ ovih malih bogova. Prema statistikama, u Njemačkoj je svaka treća žena pogođena seksualnim i/ili fizičkim nasiljem. Asistentkinja francuskog poslanika Eduara Martena, Žan Ponte (27), već tri godine bijleži situacije u kojima su ona ili njene koleginice žrtve seksističkog pristupa u Evropskom parlamentu u Strazburu. U notes bijelih korica, sa ljubičastim, plavim i žutim cvijetovima, od kog se Ponteova ne razdvaja, unijeto je oko pedesetak ispada unutar Evropskog parlamenta, od kojih su neki mačističke prirode, dok drugi, ulaze i u domen seksualnog uznemiravanja. Bilo je i dodirivanja, neprimjerenih sms-poruka i mejlova, insistiranja na izlasku i posle odbijanja..

Zato banjalučki studenti zaslužuju sve pohvale, jer su hrabro prvi progovorili da ne žele biti ”najamnici” nezaježljivih profesora. U društvu u kome imate 14 vlada, 2 entiteta, distrikte i niz drugih podjela cvijetaju seksualna maltretiranja i uznemiravanja žena. Ćuti ne samo žena već i svi onih koji nijemo posmatraju zloupotrebe položaja ”nedodirljivih”.

Na jednom od mojih predavanja sam nazvao Bosnu i Hercegovinu bolesnom ”najamničkom” državom.  Na ovo ukazuju brojni pokazatelji. Stranke zapošljavaju svoja biračka tijela i uslovljavaju njihova radna mjesta glasačkim lojalitetom. Žene, sekretarice trpe seksualna uznemiravanja zarad svoje karijere i zaposlenja. Studenti su u milosti i nemilosti pojedinih profesora.

Izgradnja zdravog društvo traži angažman svih nas, ne samo omladine! Naši studenti nam sa pravom postavljaju pitanja, zašto smo u pitanje doveli njihovu budučnost! Zašto smo bili na repu historije kad je bilo najpotrebnije?

Edin Osmančević
Autor/ica 8.11.2017. u 09:45