MMF postao nepoželjan u Srbiji

Autor/ica 30.3.2012. u 11:47

MMF postao nepoželjan u Srbiji

Srbija se ponaša kao loš đak koji je dobio dva keca, a hoće da otpusti nastavnika. Tim riječima u šali jedan ekonomista komentariše izjavu potpredsjednika vlade Ivice Dačića da Srbiji pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ni ne treba, piše Politika.

List podsjeća i da misija iz Washingtona nije nepozvana došla u Srbiju, već je i Dačić 2009. sjedio u vladi i podigao dva prsta da MMF dođe i pomogne Srbiji pred najezdom svjetske krize.

Vicepremijer Ivica Dačić poručio je prije dva dana međunarodnim finansijskim institucijama, prije svega MMF-u, da se ne miješaju u očuvanje nacionalnih interesa.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, izjasnio se da je protiv privatizacije jedine domaće osiguravajuće kuće Dunav osiguranja.

Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji“, rekao je Dačić.

Postavlja se pitanje zašto se lider SPS-a, od svih državnih preduzeća, založio baš za Dunav osiguranje.

Možda zbog toga što ta kompanija, po koalicionom dogovoru, pripada SPS-u, partiji na čijem je čelu Ivica Dačić. Milenka Jezdimirović, direktor Dunava, također je kadar te stranke.

Vladimir Gligorov, profesor na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije, podsjeća da je na početku krize MMF obezbijedio kratkoročnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji.

Tagovi:
Autor/ica 30.3.2012. u 11:47