Molim tajnicu da pripremi papire…

Igor Serdar
Autor 30.5.2018. u 17:33

Molim tajnicu da pripremi papire…

Hoće li ih napasti pojedinačno ili grupno, hoće li sada ili kasnije, hoće li ići na „čistu sječu“ ili će „herbicidima“, hoće li kao Premijer ili kao Predsjednik stranke – zajednice ili preko institucija….

Predsjednika Vlade Plenkovića želi pregaziti njegov donedavno bliski kolega uz još nekoliko njih – svi iz iste stranke. I Predsjednica države.

Zajedničkim snagama u isto vrijeme s njima to rade i određene udruge uvezane s Crkvom, emigracijom, profesionalnim braniteljima svojih pozicija. Svi ga žele „pregaziti ko plitak potok“.

Jedini lik koji to ne želi – a što je baš čudno – jest specijalac, friško diplomirani kriminalist.

Glavni koordinator ne želi sad udariti na Plenkovića zato jer „sad nije trenutak“….

Svi spomenuti su protiv Premijera.

Premijera koji ih je „spasio“ od poraza na izborima nakon Karamarka.

Poprilično kratkoročni kredit za dobivanje izbora je istekao – zaključili oni i krenulo gaženje.

Plenki im je „remetilački faktor“. Drugačiji je od njih.

Nakana im je od Plenkovića napraviti „lutku“, formalizirati svoju navodnu ogromnu snagu  i „vladati Hrvatskom“ onako kako bi to – po njihovom – trebalo. Po „starinski“. Na strah od drugačijeg.

Plenković nije uzdrman. On je konsterniran. Zatečen. Razočaran. Krvava mu leđa od mnoštva bodeža.

Da će ga napadati svi – znao je jer je višegodišnji karijerni diplomat. Diplomirao je na vrijeme i u roku.

Diplomirao je i fakultet „može ti biti“ u klasi s kolegom Milanovićem, Stierom i ostalima…

Nije diplomirao  „cestovni fakultet“ . Šteta. Nije to doktorat kao kod Kolinde…

I što će sad Plenković nego na brzu brzinu početi studirati „cestovni fakultet“? Neće, kasno je za to…

…,i taj se faks studira u „svoje vrijeme“, a i tu nema „klasične diplome“.

Zato on ne može reagirati „na brzinu“, „na svježinu“ , „na udri ubi“, na „foru u koloru“…, cestovno…

Bit će zanimljiv taj sraz Plenkijeve uljuđenosti, znanja, forme i manira s konzervatizmom, klerikalizmom  i dogmatizmom, a sve garnirano populizmom.

Rijetko tko vjeruje da Plenki ima namjeru varati. Skloniji smo percepciji da on „ima dovoljno“….

Ali, znamo da vladati može i želi, ali po svome. Želi uljuđeni centralno desni HDZ bez ekstrema, bez sile, s poštovanjem Europe, ali i Crkve u Hrvata, želi obrazovanje, znanje, znanost a ne dogme…

On sebe doživljava kao ipak malo veći lik od ovih koji ga žele pregaziti kao plitak potok.

Percepcija medija i javnosti je – pokazalo se – presudna stvar u politici čak i kod nas – i sad je „loptica“ u njegovom dvorištu. On ima svoje adute. Razumljive i onima koji ne glasuju za HDZ.

Nije pitanje hoće li odigrati poteze prema napadačima – pitanje je kad i kako će poentirati.

Hoće li ih napasti pojedinačno ili grupno, hoće li sada ili kasnije, hoće li ići na „čistu sječu“ ili će „herbicidima“, hoće li kao Premijer ili kao Predsjednik stranke – zajednice ili preko institucija….

To je impozantan arsenal mogućnosti, vatrene moći, javne ili „tihe“ diplomacije, hrabrosti, lucidnosti, ali i svijesti o tome da on osobno – nema što izgubiti, a svi ovi napadači – gube sve.

Populističke medijske pompe oko stvaranja mita o „slabom Premijeru“ i „lošoj poziciji“ ispuhat će se. Kod nas svaka situacija ima vijek trajanja i rok za zaborav i sve ubrzo postaje  „samo prošlost“ i samo po sebi nestaje u bespućima uzaludnosti….

„Ako imaš strpljenja sjediti pored rijeke kad-tad će leš tvojeg neprijatelja odplutati nizvodno“ – kaže kineska poslovica, a glavni koordinator i društvo oko njega nemaju vremena….

Oni su frustrirani jer nisu u poziciji i žele što prije doći na zamišljenu poziciju –  u skladu s pravilima „cestovnog fakulteta“. Zato su angažirali i našu dragu Predsjednicu „da sazove“ sastanak Vlade.

Sva je sreća da države – čak i ova naša – djeluju po zakonima.

Predsjednica nema ovlasti „sazvati“.

Ona može predložiti Premijeru zajedničku tematsku sjednicu – i to je tako po Ustavu RH.

Premijer može tražiti i dobiti izbore kad poželi. Predsjednica ne. Tako je i sa sjednicom Vlade.

Zato se nije potrebno znojiti oko toga što će se dogoditi.

Svima odgovara da se ništa ne dogodi.

Samo Plenković može odabrati „tajming“ za borbu, oružje za borbu, vrijeme i mjesto, a vremena ima i više od potrebnog.

Brkić , Stier, Kovač, Maletić, i drugi koji plešu s njima uzburkavaju more i strasti, ali oni plove u malim barkama u odnosu na Plenkovićev brod.

Percepcija javnosti i medija još će im kratko vrijeme davati vjetar u jedra. Ako ne „pristanu u luku“ prirodne sile i znanstveno dokazane fizikalno civilizacijske činjenice mogle bi ih potopiti kao i druge ustrašene brodice oko njih.

Zato – ako Premijer ne izazove izbore onako kao grešku u koracima i ne dobije ih isto tako „greškom“ –  jer on je najmanja greška koja se vidi na trenutnom političkom nebu u Hrvata – možemo mirno otploviti u ljeto na Jadranu…., ako uopće ima koji Hrvat koji ne ide u ljeto na Jadranu – raditi….

U konačnici HDZ može izgubiti desne birače, ali isto tako može dobiti sve one na centru i neodlučne koji sad raspršuju svoje glasove na razne populističko propagandne cirkusante, a takvih ima tri puta više od desničara HDZ-a. To znači da će tajnica imati posla s pripremom papira za dosta njih…

Igor Serdar
Autor 30.5.2018. u 17:33