Mostarci poručuju: “Dosta nam je šamaranja!”

Predrag Blagovčanin
Autor 26.3.2014. u 11:57

Mostarci poručuju: “Dosta nam je šamaranja!”

Uhapšen je Muharem Hindić Mušica.

U ovoj rečenici ne bi bilo ništa sporno da je  Muharem Hindić Mušica uhapšen zato što je ukrao, zapalio, silovao, prevario ili ubio, međutim pošto živimo u zemlji apsurda taj srednjovječni mirni čovjek uhapšen je zato što već  šest mjeseci stoji na Španskom trgu sa transparentom i pištaljkom uzvikujući „Mladi vam poručuju. Točak se okreće“.

Piše: Predrag Blagovčanin

Tačnije kako je to Srećko Bošnjak portparol, uvijek spremnog na obračun sa kriminalom MUP-a hercegovačkoneretvanskog kantona rekao: „Uhapšen je jer je pokušao da probije policijsku barijeru i krene u pravcu koji nije predviđen“.

Da u vječitom portparolu Srećku Bošnjaku i ostatku ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a ima barem malo hrabrosti i morala za koje nas svakodnevno uvjeravaju da ima odavno bi kraj Mušice na Španskom trgu stajao taj isti Srećko Bošnjak urlajući kroz megafon okupljenim mostarcima „Točak se okreće. Pohapsit ćemo lopove“.

Nažalost to se nije dogodilo.

Neće se ni dogoditi sve do trenutka kada Srećko Bošnjak i ostatak organa javnog reda brojnih bosanskohercegovačkih mupova fino uhljebljenih solidnim platama ne shvate da su samo potrošna roba u rukama kriminalaca, lopova, otimača i ubica koji ih već dvadeset godina benificiranim stažom zarad svojih ličnih interesa ne drže na pogrešnoj strani.

Nažalost da se već dvadeset godina nalaze na pogrešnoj strani shvatit će u trenutku dok se točak kojeg Mušica spominje ne zavrti i ne krene prema njima.

Tad će im iz debelih guzica u velike glave ispod plavih šapki doći saznanje da su samo tanko plaćeno meso sa plastičnim štitovima koje stoji između naroda i kriminalaca, a u tom trenutku spoznat će kako je pravo zajebano naći se pod točkovima, dok svojim životima budu čuvali našu ukradenu imovinu, naše privatizirane fabrike, naše ukradene plate i naše neisplaćene penzije.

Povodom hapšenja Muharema Hindića Mušice i otvorenog praktikovanja policijske države danas će se oglasiti brojni zaštitnici ljudskih prava, nevladine i vladine organizacije sa saopštenjem kako oni naravno podžavaju demokratsko iskazivanje volje, nenasilne akcije te će vas iz svojih udobnih prostranih i fino ugrijanih kancelarija pozvati da se danas okupite na Španskom trgu, ponesete zviždaljke i  raznobojne transparente te da otpjevate koju pjesmicu od Dubioze kolektiv, najvjerovatnije.

U saopštenjima odštampanim na debelim, masnim, skupim papirima podsjećat će vas na Mahatmu Gandija, na nenasilni otpor, građanski neposluh.

Reći će vam da je u situaciji kad vam neko opali šamar najbolje okrenuti i drugi obraz. Pa nek puca koliko mu je volja.

Međutim, izgleda kao da su zaboravili činjenicu da je nama dosta šamara. Da nam je dosta da nam govore kako treba da šutimo i pjevamo dok nam kradu i otimaju imovinu, dok nam na slamku cijede naše živote.

Meni i Mostarcima je dosta šamara, obrazi nam bride, a za vas ne znam.

Predrag Blagovčanin
Autor 26.3.2014. u 11:57