Mostarci poručuju: Važno je ne stati! Nije važno da li nas je deset, pedeset, stotinu ili 500. Ima nas dovoljno!

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 15:29

Mostarci poručuju: Važno je ne stati! Nije važno da li nas je deset, pedeset, stotinu ili 500. Ima nas dovoljno!

Foto: Š.G.

Više stotina građana Mostara ponovo je danas protestiralo na Španskom trgu iskazujući nezadovoljstvo aktualnim stanjem u gradu i državi, te tražeći ostavke na svim nivoima vlasti, formiranje nestranačkih vlada, nepoduzimanje nikakvih krivičnih mjera protiv demonstranata, puštanje na slobodu već uhapšenih i neograničavanje prava na demonstracije. Skup je osiguravao veliki broj specijalnih interventnih postrojbi a vidjeli su se i  pripadnici LOT timova EUFOR-a.  Uprkos neprestanoj kampanji i pokušajima zastrašivanja građana provjerenom politikom dilera mržnje iz devedesetih, ali skup je i danas protekao mirno i dostojanstveno. Učesnici protesta su pozivali na mir ograđiujući se od nacionalizma i podjela. Protesti neće prestati sve dok ne uslijede ostavke,  poručili su građani.

Prisutnima se obratio između ostalih i  Zdravko Puvača:

Poštovani demostranti, učesnici ovih višednevnih naših protesta, ružno je što smo mi, što je narod doveden u ovakvo stanje da iskazuje svoj bijes, ružno je da naši sugrađani u svim gradovima gdje se dogodilo ono što se dogodilo i što se događa i danas, a i u onim gdje nije, po kantama za smeće traže koru hljeba. Nije nikome a ponajmanje nama jasno šta čekaju oni koji su narod doveli u ovakvo stanje, ne daju ostaveke? Zašto???? Ne, oni drsko opet prkose obespravljenom narodu vičući na sav galas kako je nanesena milionska šteta. Nacionalne stranke ne žale za objektima među kojima ima i njihovih, njih boli to što su se u nezadovoljstvu i bijesu udružili i Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Romi, Židovi!  Tužilaštvo u trenutku kada dokazane ubice, višestruke, slobodno hodaju ulicama gradova gdje su činili zločine i nikoga ne smiju procesuirati, odjednom se probudilo I ali su se “prontno” dali u potjeru za demonstrantima, privode, izriču kazne novčane i podižu optužnice.

Iznenađen sam bezobraznim, drskim izjavama pojedinih političara koji devastirane objekte još uvijek bez ikakvog srama nazivaju “svojim”, misleći na njihove urede i kožne fotelje, a tek poniznost, nekritičnost, neobjektivnost novinara,urednika informativnih programa režimskih tv, elektronskih i printanih medija…Zašto nisu a i zašto i danas ne plaču za pola miliona mladih nezaposlenih, za penzionerima, invalidima minulog rata, civilimim žrtvama rata, zašto ne kukaju za bolesnima koje naše zdravstvo odbija da liječi?

Poštovani demonstranti u Mostaru i širom Bosne i Hercegovine!  Sačuvajte dostojanstvo, distancirajte se od huligana, ali nikako ne odustajte. I nama ne trebaju stranci da nam uređuju naše dvorište. Imamo mi naše snage. Ali, molimo vas, ne uništavajte imovinu i čuvajte je jer je ona već naša, čuvajte svoje živote i živote policije tamo gdje je prinuđena da interveniše.

Činjenica je samo jedno, da su nadležni na svim nivoima iskazali neviđenu drskost i odbijali svaki kontakt sa nama, sa demonstrantima, u vrijeme kada se još uvijek moglo na miran način saslušati zahtijevi i izbjeći ono što se dogodilo. Ipak, sreća je ogromna da nije pala niti jedna žrtva, iako je bilo povrijeđenih i demonstranata a i policije.  Apelujem na demonstrante u Mostaru da čuvaju imovinu koja će biti naša, to je već sigurno, a posebno da paze na svoje mlade živote.

U strahu, nakon eskalacije događaja i kada se mogla pročitati naša odlučnost, mnogi su ponudili ostavke, verbalno uglavnom. Sada na to i ne pomišljaju. Nama ni ostavke nisu dovoljne,  nije to dovoljno! Prihvatit ćemo njihove ostavke ali trebaju vratiti do posljednjeg feninga opljačkanog. Prava i istinska demokracija ne može postojati bez radničke klase, koja je po svom društvenom položaju izraz i izvor svih demokratskih težnji. Ovoga puta, radnička klasa je ucijenjena, poslodavci im duguju po pola godine, godinu, dvije pa i više plata, ne uplaćuju im radni staž, osiguranje, zdravstvenu zaštitu. Ali, mladost to zna, prepoznaje i shvata da je sada sve u njihovim rukama, i neka naši politički ideali budu: demokracija. Poštujmo svakog čovjeka kao biće i ne pravimo ni od koga idola. Istinska demokracija je ona koja dopušta sredstvima, isključivo nenasilnim, brani slobodu svoje zemlje, svoja prava i na kraju slobodu cijelog čovječanstva. Ne znam šta bih sve dao kada bih tačno znao za koga su zapravo učinjena djela o kojima se u javnosti govori i sa čim se naši politički moćnici “kite”. Mi ovoj zemlji, napaćenoj, ali nama najljepšoj na svijetu, ako je prodamo, ni kosti naše neće mirno počivati! Jer, narode napaćeni, obespravljeni, do ruba egzistencije i osnovnih prava dovedeni, koji si na ulice izašao, vrijednije je vaše prisustvo nego čitavo more ili najgušća kiša rodoljubnih govora i opetovanih izjava političara na raznim nivoima od kojih još nikoga glava ne zaboli, pa ni najokorjele ratne zločince, mafijaše, lopove među kojima su najčešći oni koji nas vode, a vode nas u propast!

Ipak, na rodnoj grudi, bez doma, bez krova, bez hljeba treba vjerovati u bolju budućnost, treba, a ona je u vama, u nama, na našoj predivnoj mladosti !!!

I na kraju, poštovani narode, demonstranti koji ste se i danas okupili u ugovoreno vrijeme na Španskom trgu da iskažete na miran način svoje nezadovoustvo, hvala vam što ste se dostojanstveno ponašali! Hvala vam što ni najmanji incident niste napravili!  Zahtjevi demonstranata koji su juče pročitani uz ovacije i uz aplauze prihvaćeni, iako imaju svoju težinu, neselektivni su i nepotpuni. Ali za početak je i to dovoljno, i uvijek se mogu dograditi. Hvala Mostarcima, i građanima iz ostalih mjesta i okolnih prigradskih naselja što su došli a posebno što su na dostojanstven način iskazivali svoje nezadeovoljstvo.

Važno je ne stati! Nije važno da li nas je deset, pedeset, stotinu ili 500. Ima nas dovoljno!  Hvala vam i do konačne pobjede!

Pročitano je i pismo koje je poslao glumac Šerif Aljić u kojem između ostalog stoji: ”Većina prosvjednika nisu huligani, niti vandali, nego ih tjera muka i nevolja. U BiH je veliki broj nezaposlenih ljudi, koji su svjedoci nepravde koja ih najviše boli”, stoji u pročitanom pismu glumca.

”Ovo je točak mladih koji se okreće i niko ga više neće moći zaustaviti”, rekao je Muharem Hindić Mušica, koji je pozvao sve na mirno i dostojanstveno ponašanje.

U Mostaru su se oglasili i predstavnici sindikata koji su upozorili da obavještajne službe nastoje skrenuti pažnju sa suštine protesta, te predstaviti demonstracije u Mostaru kao zavjeru jednog naroda protiv drugog.
“Gledajte, molim vas, koja perfidna priča. Bošnjaci govore – ide se na treći entitet. Ovi ovamo idu na priču – ovo je borba protiv županija, da se razvlasti Hrvate. Jučer sam slušao medije RS cijeli dan, kažu ovo je borba protv RS. Pa ovdje ne zna se više, lud, zbunjen, a niko nema normalan”, kaže predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH. Josip Milić.

Protesti se odvijaju u gradovima širom BiH: Sarajevu, Tuzli, Kalesiji, Živinicama, Zenici, Brčkom, Prijedoru, Livnu, Zavidovićima i Srebrenici.
U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas je zasjedalo nekoliko klubova stranaka koji su zatražili od kolegija domova da sazove hitnu sjednicu oba doma bh. parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Inače, nakon što je u ponedjeljak navečer izjavio kako ne misli podnijeti ostavku, Nermin Nikšić, predsjednik Federalne vlade je danas, u otvorenom pismu, pozvao ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku.
Nikšić je ocijenio neodgovornim i nedržavničkim Radončićeve tvrdnje da ministarstvo na čijem je čelu nije imalo nadležnosti da djeluje tokom nereda u FBiH.

Srpska demokratska stranka (SDS)  pozvala je vladu RS na ostavku kako bi se mogli raspisati izvaredni izbori.
Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da socijalna situacija u tom entitetu nije ništa bolja nego u Federaciji BiH, te da se također mogu očekivati protesti građana.

Udruženje veterana RS-a poručili su  predsjedniku ovog entiteta Miloradu Dodiku da će protesta biti i u Republici Srpskoj, ukoliko do 15. februara u podne ne smijeni predsjenika   boračke organizacije  Panteliju Ćurguza.
“Lakomislena, naivna, pa čak i cinična izjava predsjednice Vlade Republike Srpske o tome kako je Republika Srpska sređena, a i prijeteći ton poruke predsjednika Republike Srpske, kako će država naći mehanizme da spriječi pobunu, ne uklapaju se u zapovijest za odbranu RS  od prelivanja haosa iz FBiH-a”, navodi se.
Oni smatraju da je to  dodatno dolivanje ulja na vatru čiji su potpaljivači upravo nosioci vlasti na svim nivoima koji po svaku cijenu žele da održe državu na kriminalu, korupciji, nepotizmu i užasnom obrazovanju čije posljedice već dolaze na naplatu”, stoji u saopćenju ovog Udruženja.
Pored smjene Ćurguza,  veterani   zahtijevaju  podršku vlasti u procesuiranju   “pljačkaških privatizacija i   konačnog obračun sa tajkunima koji su na radničkoj muci i prevari   stvorili imperije u zemlji i inostranstvu”.

 

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 15:29