Na Dunavu operišu gusari. Kapetani se žale, to je kao u Somaliji

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 12:38

Na Dunavu operišu gusari. Kapetani se žale, to je kao u Somaliji

Remorkeri na brani Željezna vrata koja leži na kraju srednjeg toka Dunava. Iza nje na natovarene brodove čekaju srpski i rumunski gusari.

Desetine slučajeva piratstva javljaju u poslednje doba kapetani riječnih brodova sa donjeg toka Dunava. Prema povećanom broju žalbi drskost pirata se povećava kao i vrijednost ukradene robe i ostalog plijena koje odnesu sa broda.

Piše: Luboš Palata
Preveo: Ešref Zaimbegović

“Jesmo li još na Dunavu, riječnoj žili koja protiče zemljama Evropske unije ili smo negdje u Somaliji?” navodi se u protestu Ukrajinske riječne plovidbe koji je prošlih dana predan rumunskim i srpskim organima. Slične žalbe su nedavno došle i od bugarskih prevoznika.

Najčešće se krađe i napadi dešavaju između 240. i 350. kilometra ove velike evropske rijeke, naime na teritoriji Srbije i Rumunije. “Na ovim dijelovima rijeke brodovi postaju plijen pirata. Lokalni uredi međutim žalbe kapetana ignorišu”, navodi Ukrajinska riječna plovidba, kojoj pirati nanose velike štete.

Najčešći predmet napada su šljepovi koji bez nadzora čekaju na mogućnost prolaza Dunavom kod mjesta Borča i Bala. Naprimjer 5. oktobra pirati su ukrali sa ukrajinskog broda „Kapetan Židkov“ dio transportovanoga tovara pšenice.

Češka je u Dunavskoj komisiji

Dan kasnije lopovi su skoro u potpunosti demontirali uređaje broda Lvov sa koga su nestali svi poklopci i čelični pokrivač koji štiti kotvu. Sa lađe Beograd su ukrali 1,5 tonu sojinog koncentrata.

“Sve češće se dešava da kapetani vide lokalno stanovništvo kako krade tovar sa broda u po bijelog dana. Ti ljudi se uopšte ne boje ničega,” piše u izvještaju. Neki pirati napadaju direktno posadu i sa uperenim oružjem kradu im novac, alkohol i gorivo.

Za sigurnost plovidbe na Dunavu, koji je međunarodni plovni put, odgovara Dunavska komisija. Komisija obuhvata sve države kroz koje ova velika evropska rijeka protiče. Češka ima u komisiji status posmatrača.

idnes.cz

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 12:38