NAGRADA ZA ŽIVOTNO NEDJELO

Ivo Anić
Autor 16.6.2018. u 17:10

NAGRADA ZA ŽIVOTNO NEDJELO

Crkvu u Hrvata treba dobrano raskužiti.Leglo je to pedofila, neoustaša i fašista, leglo je to primitivizma koje gura od sebe bilo koju osobu još zdravog razuma u Hrvatskoj. Leglo je to na koncu monstruma, koje biskupi štite, sklanjaju od očiju javnosti, a idioti tipa Nilvana Šimunića takve i nagrađuju. U obračun sa klerom u Hrvata papa Franjo trebao bi što prije. Više nije dovoljan niti „začepljen nos“ kada leti preko Hrvatske, niti je dovoljno ignoranstvo Vatikana prema sve češćim skandalima koje im braća u Hrvatskoj priređuju iz dana u dan.

Piše: Ivo Anić

Nilvan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport u Zadarskoj županiji, svećeniku Nedjeljku Ivanovu koji je u općini Bibinje seksualno zlostavljao stotinjak dječaka, u četvrtak je uručio nagradu za životno djelo. Crkveni sud u Zadarskoj biskupiji proglasio je krivim rečenog monstruma još 2014. godine, no osim kućnog pritvora kojeg se ovaj naravno ne drži, dlaka s glave nije pala Nedjeljku Ivanovu, koj pred užasnutim majkama mirno ispija svoje jutarnje kave na Kalelargi iz dana u dan. Sama nagrada skandalozna je, jer je teško krivično djelo pedofilije dokazano, Ivanov procesuiran te predan u nadležnost „svog zakonodavstva“, dakle biskupske kongregacije, točnije svog župnog biskupa.

Mogli bi istina o liku i djelu Nilvana Šimunića, no taj idiot ne služi ničemu, ne pridonosi ničemu i o ničemu ne odlučuje, osim da se tim činom uvuče upravo biskupima o kojima je riječ u guzicu, jer ga vjerojatno financiraju. Riječ je u ovoj tužnoj priči zapravo o biskupima, točnije biskupu koji je godinama, kao i u splitskom slučaju u župi Sv. Frane znao za slučajeve pedofilije, ali ništa nije poduzeo, preciznije, i nakon dokazanog krivičnog djela nije napravio ništa doli pukog – kućnog pritvora!

No što o tome govori sam poglavar katoličke crkve papa Franjo.

Ozbiljni razlozi naveli su papu Franju da žurno dopuni Zakonik kanonskog prava još u srpnju 2016. godine. Po papi, nemar kojim se barem do sada provodila njegova jasna poruka protiv spolnih delikata u samoj Crkvi, kao i ignoranstvo koje nije mogao zanemariti, poprimilo je alarmantne razmjere, te se kako je naveo odlučio na takav korak da nadopuni Zakonik kojim će jasno kao suodgovorne ozbiljne propuste u Crkvi proglasiti biskupe koji toleriraju ili prikrivaju najgoru vrstu zlodjela.

Papin “motu proprio” naveo je tako jasan zakon kojim se u hitnom postupku smjenjuju biskupi ili poglavari što je svojevrstan presedan u samoj povijesti katoličke crkve jer se takva neuobičajena i brza praksa smjenjivanja poglavara nikada nije dogodila do današnjih dana.

Sam papa u svom govoru otezanje takvih zlodjela okarakterizirao je kao zataškavanje, a aktere koji otežu sa smjenama ili kaznama kao sudionike u zataškavanju što je iznenadilo i samu Kongregaciju nenaviklu na takve brze i hitne promjene zakona. Sve biskupe, koji otežu, koji su znali za prestupe takve vrste kazniti, smjeniti jer su aktivno sudjelovali u zataškavanju, činu ravnom onom koji je počinio i akter zločina. Tim proglasom, papa Franjo jasno je označio sve odgovorne u hijererhiji, bez iznimki, te dao jasan naputak Crkvi i u Hrvata što i kako sa takvim biskupima činiti.

„Zadaća zaštite i skrbi pripada na svu Crkvu i ona mora biti obavljana ponajprije kroz njene pastire“, piše u dokumentu koji direktno proziva biskupe kao one koji imaju najveću odgovornost u borbi koju je pokrenuo sam poglavar papa Frane, a koja bi oštro trebala krenuti na sve učestalije slučajeve pedofilije u njihovim redovima.

Propust, naglasio je papa Franjo, od danas će biti shvaćen kao zataškavanje.

Biskupe će se biti moguće smijeniti ako se dokaže da su znali za slučajeve pedofilije, a nisu reagirali na nju adekvatno i na vrijeme. Zataškavanje pedofilske sablazni za koju su morali znati biti će okarakterizirano kao nemar koji će imati svoje krajnje konzekvence u smjenama istih sa dosadašnjih funkcija koje su obnašali bez obzira na njihov doprinos ili dosadašnji rad.

Biskup ili redovnički starješina tim aktom može biti smijenjen „po zapovjednoj odgovornosti“ za djela koje nanose ozbiljnu štetu ugledu same matere crkve, a ona su kao što znamo spolno napastvovanje maloljetne ili nezaštićene osobe.

Pogledamo li samo ove tri godine i eklatantne slučajeve pedofilije u Hrvatskoj, koji ne da nisu kažnjeni, već im se dodjeljuju i nagrade za životna djela, stvari će nam postati kudikamo jasnije.

Dragi Ljubičiću u studenome 2009. Županijski sud u Rijeci potvrdio je presudu iz prosinca 2007. te je tada pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Nakon sudskog procesa koji je zbog osjetljivosti slučaja bio zatvoren za javnost svećenik je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina koje je kao župnik i vjeroučitelj počinio u prostorijama župne crkve Svete Lucije u Banjolu te u prostorijama područne osnovne škole. Drago Ljubičić osuđen je no ne i zatvoren, Drago Ljubičić je prvi primjer „propusta“ izravno svog nadređenog biskupa koji nije reagirao na vrijeme.

 – Kada me Nedjeljko Ivanov počeo napastovati, imao sam 12 godina. Znate, vi ste dijete kojemu se srušio svijet, a svećenik vam govori da se to nikome ne smije reći. Ne shvaćate što se događa. Stidio sam se ikome priznati. Mislio sam da sam sam kriv za sve što mi se s njime događa. Djeca vjeruju da su odrasli uvijek u pravu – kazat će vam Josip Lisica, dječak kojem je monstrum iz Bibinja oduzeo mladost, danas svećenik koji je u pokori, a za kojega postoje ozbiljne optužbe da je zlostavljao ni manje ni više nego stotine drugih dječaka i danas, kako navodi Jutarnji list, mirno pije kavu na zadarskoj rivi, jer pogađate, crkveni zakoni ne važe za Hrvate koji su u radnom odnosu sa svetom materom crkovm.

Danas taj monstrum mirno pije kavu i sunča se na zadarskoj rivi. Danas je taj monstrum od jednog idiota dobio čak i nagradu za životno djelo!

Ta činjenica, taj „propust“ dovoljan je ovaj put po novom zakoniku kojeg je objavio papa Frane u subotu da nadređeni biskup monstruma Ivanova po hitnom postupku bude smijenjen sa dužnosti.

Bez naknadnih rasprava.

Provjeravanje biskupa koji „propustom“ nisu reagirali na slučaj pedofilije matičnim kongregacijama proceduralno je jako bitna izmjena dosadašnje prakse koja zlouporabu položaja svećenika nije vezala za zlouporabu položaja nadređenog mu biskupa.

Ne provođenje postupka tako se izjednačava u novom zakonu sa postupkom koji se vodi protiv prijavljenih svećenika zbog zlostavljanja malodobnih. Sam prijedlog očekivano je podržalo i kardinalsko povjerenstvo za reforme Rimske kurije i ono, na žalost hrvatskih biskupa, jasno i učinkovito govori o načinu kojim će se Crkva u budućnosti razračunavati sa slučajevima pedofilije u svojim redovima koji joj nanose nesagledivu štetu, kako je poručio sa oltara papa Franjo.

Poglavar svih katolika postavio se tako jasno protiv monstruma i onih koji ih zataškavaju, razumiju i skrivaju od zakona, zatvora i javne sablazni. Papa Franjo tako se još jednom pokazao svijetu kao istinski reformator i zaštitnik Crkve koju namjerava uvesti u novu eru, koju namjerava još više približiti vremenu i ljudima, kao i svom kleru koje se odmetnulo posebno u istočnim pokrajinama koje misle da još mogu raditi ili istupati što ih je volja, a ne volja Vatikana.

Kakva će biti sudbina biskupa trebamo tek vidjeti, monstrumi iz Sv. Frane i Bibinja su, za sada na slobodi i mirno piju kavu na zadarskoj rivi na užas majki koje vole svoju djecu i šetaju je Kalelargom.

Kakva će sudbina biti biskupa koji su im to omogućili treba vidjeti u vremenu koje dolazi. Na vratima svoje župe slušao sam tihi razgovor nekolicine svećenika koji u papi Franji vide heretika, službenika samog sotone i reformatora koji će u konačnici uništiti svijet kakvog poznaju.

Ako je to cijena koju treba platiti papa Franjo, cijena da bude omražen u redovima crkve u Hrvata mislim da je on itekako namjerava platiti. Crkvu u Hrvata treba dobrano raskužiti.

Leglo je to pedofila, neoustaša i fašista, leglo je to primitivizma koje gura od sebe bilo koju osobu još zdravog razuma u Hrvatskoj. Leglo je to na koncu monstruma, koje biskupi štite, sklanjaju od očiju javnosti, a idioti tipa Nilvana Šimunića takve i nagrađuju. U obračun sa klerom u Hrvata papa Franjo trebao bi što prije. Više nije dovoljan niti „začepljen nos“ kada leti preko Hrvatske, niti je dovoljno ignoranstvo Vatikana prema sve češćim skandalima koje im braća u Hrvatskoj priređuju iz dana u dan.

Ako papa Franjo nije u stanju uvesti reda u svoju crkvu, podružnicu niti par stotina kilometara od Vatikana, neka stvar prepusti pravosuđu RH. Nagraditi monstruma pedofila, umjesto da ovaj ostatak života provede iza rešetaka dovoljan je razlog da Hrvati sve više okreću leđa svojoj matičnoj crkvi, a mladi zgađeni odlaze iz zemlje u kojoj se napasnici, predatori nagrađuju umjesto procesuiraju. Vrijeme je da se jednom konačno kaže istina, a pravi krivci označe i procesuiraju. Ni Ivanov, a bogami ni Gracijan, nisu ništa manje krivi od njihovog zaštitnika biskupa, koji mora i treba odgovarati za zločin prikrivanja.

No kako stvari za sada stoje, i tom biskupu će ovaj kreten uručiti nagradu.

Nagradu za životno nedjelo.

Ivo Anić
Autor 16.6.2018. u 17:10