Najljepša naša haubico!

tačno.net
Autor 19.8.2015. u 17:36

Najljepša naša haubico!

Piše: Stjepan Grbić

Mrki čovječe Vice,

oglasilo vas je u “Večernjem listu” i tom prilikom prenijelo vaše zamisli, pitanja i zahtjeve. Ne samo da je koji dan ranije udruga kojom dirigirate napala list “Novosti” zbog teksta “Lijepa naša haubico!”, nego ste i vi osobno imali potrebu učiniti to isto. Pa i nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo kako je rečeni tekst jasan primjer političke satire.

Tvrdoglavi čovječe Vice,

ako je nadležna instanca novinarske profesije utvrdila kako je riječ o satiri, zašto navedeni tekst i dalje nazivate “pamfletom mržnje”? Zašto porugi i ismijavanju podvaljujete da budu ono što nisu? Zašto nasrćete s mržnjom, a skrećete u Australiju?

Tamni čovječe Vice,

politička satira u Australiji je živa i zdrava. Neki kritičari zadnjih godina navode da bi mogla biti življa i zdravija, ali na samrti da još nije. Postoji i živi u formama i medijima stripa, eseja, filma, televizijskih emisija, novinskih kolumni, i tako dalje.

Mrklo-maskirno zeleni Vice,

politička satira u Hrvatskoj također živi i zdravstvuje. Nije sasvim jasno zašto je za hrvatsko društvo relevantno možete li vi ili ne možete zamisliti da neka etnička skupina u Australiji kritizira i ismijava australsku vojsku. No, ono što vi ne možete zamisliti, mi možemo cijeniti. Tekst ‘Lijepa naša haubico’ tako spada među bolje antimilitarne detalje ovoga društva.

Kara-tamni čovječe Vice,

dobro je da znate kako bi australske političke, javne i medijske elite reagirale na političku satiru. Vidovnjaštvom se možete služiti svakako, a svoje usluge preporučiti tim istim australskim elitama. Ako od vas doznaju kako će reagirati, možda budu sigurnije u svoje buduće reakcije.

Vrani čovječe Vice,

vidovnjačko prepisivanje, pak, neće vas odvesti na dobro. Ako bi se australski državni novac, uz odobrenje građana, ukinuo manjini koja objavljuje političku satiru, zašto mislite da bi isto trebalo učiniti u hrvatskom društvu? Nije li vam na noćca-crnu pamet palo da bi ovo društvo moglo vrednovati i poticati političku satiru?

Antisatiroumni, tamnoumni čovječe Vice,

što bi se u Australiji dogodilo čovjeku koji autoru, uredniku i novini koji su objavili političku satiru prebire po krvnim zrncima? Što bi se dogodilo čovjeku koji antimilitarnu političku satiru svodi na etničku pripadnost autora, za kojega onda traži izgon?

Etničkom mržnjom namršteni čovječe Vice,

bi li se u Australiji satira promatrala kao dobra/loša, oštra/mekana, ukusna/neukusna, uspjela/neuspjela, itd., ili bi se njene autore agresivno napadalo zato što su, na primjer, Srbi?

Nezavisnom Državom Hrvatskom ozareni nečovječe Vice,

satira podrazumijeva ismijavanje. A kada ismijava oružje u rukama hrvatske vojske, tada ismijeh dopire do ustaških uniformi u kojma je ta vojska paradirala i ubijala ’90-ih godina prošlog stoljeća.

V.B.,

vatreno oružje je idealan materijal za satiru. Prije, u toku i poslije rata. Vatreno oružje se satirizira ili se s njime liježe. A tko s oružjem liježe, ne budi se popišan nego krvav. I haubice defloriraju svoje obožavatelje.

 

 

 

 

tačno.net
Autor 19.8.2015. u 17:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija