Najmlađa žrtva najveće ljudske tragedije u historiji moderne Evrope

tačno.net
Autor 11.7.2013. u 07:58

Najmlađa žrtva najveće ljudske tragedije u historiji moderne Evrope

foto: klix
U Memorijalnom centru Potočari bit će obavljena dženaza-namaz, te ukop 409. žrtava, među kojima su novorođenče, 44 dječaka, kao i jedan starac

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obilježena 18. godišnjica genocida nad Bošnjacima, prvog genocida nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno 8.372 srebrenička muškaraca i dječaka, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).  U okviru te tužne godišnjice danas će, također, biti obavljena dženaza-namaz, te ukop novih 409 žrtava srebreničkog genocida. Najmlađa žrtva srebreničkog genocida je ženska beba Have i Hajrudina Muhića, koja bi, prema posljednjim informacijama, trebala simbolično dobiti ime Fatima, po želji njene majke. Također, bit će ukopani posmrtni ostaci 44 dječaka ubijena u srebreničkom genocidu. A najstarija žrtva je Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. U trenutku smrti imao 76 godina.

Članovi porodica, prijatelji, komšije od ranih jutarnjih sati stižu na podrčje Memorijalnog centra u Potočarima gdje je oko devet sati otkirveno 409 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, smještenih ispred mjesta za molitvu, musalle, javio je novinar agencije Anadolija.

Trenutno je Srebrenici oko deset hiljada ljudi koji su došli da odaju počast žrtvama i prisustvuju današnjoj komemoraciji i dženazi žrtvama srebreničkog genocida. Organizatori očekuju da će do početka komemoracije, planirane u 11 sati, u Potočarima biti trostruko više ljudi.

Načelnik općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici i ukop žrtava genocida Ćamil Duraković kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da organizatori očekuju da će u Potočare doći više od 30 hiljada ljudi.

Prema planu organizatora, najprije će biti održano odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za žrtve genocida u Srebrenici. Potom će pored Memorijalnog kamena biti održani vjerski program, Srebrenički inferno, učenje ilahija i učenje Kur’ana, a obratit će se i srebrenički načelnik Ćamil Duraković.

Oko 13.35 sati predviđeno je održavanje dženaza-namaza, nošenje tabuta od Musalle do mezarja, čitanje imena žrtava genocida, te učenje na kaburu Memorijalnog centra Potočari.

Novorođenče iz porodice Muhić danas će biti ukopano u Memorijalnom centru Potočari u blizini mezara oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda. Majka Hava teško je izgovarala riječi tokom razgovora sa ekipom agencije Anadolija.

”Dobro sam, malo mi je lakše, jer znam da mi je dijete pronađeno, da će biti ukopano, znam gdje su njene kosti. Sve ove godine sam mislila na to svoje dijete. Od onog dana kada su nas razdvojili, kada je onaj vojnik UNPROFOR-a uzeo moju djevojčicu i, rekavši da je mrtva, da joj se pupčana vrpca omotala oko vrata, odnio da ju sahrani. Nisam bila sigurna da je mrtva. Jer, nisu mi dali da je vidim, pa makar bila i mrtva. Da znam ko je taj koji ju je odnio, ja bih ga i danas proganjala da mi objasni zašto je sve ove godine krio gdje je moje dijete ukopano i zašto to ranije nije otkrio”, rekla je Hava Muhić ranije za agenciju Anadolija.

Danas će biti ukopan i Nermin Nerko Subašić, najmlađi sin Munire Subašić, predsjednice Udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Munira je poslije 18 godina traganja pronašla samo dvije kosti svog voljenog sina – kosti jedne ruke i jedne noge.

“Teško je prihvatiti da kopaš dvije kosti. Ja, kao majka, nisam rađala sina sa dvije kosti. Ja sam rodila i glavu i ruke i noge, ali ih nažalost nema. Sve majke, koje kao i ja kopaju svoju djecu, kopaće dvije, tri kosti ili pola svog djeteta. To je genocid nad genocidom”, u kazala je u intervjuu agenciji Anadolija Munira Subašić u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

Svoj smiraj će naći i Šaban Salkić sa svoja dva sina, Senadom i Smajom, Hamed Halilović sa sinovima Hasanom i Hamdijom, Šaćir Rizvanović sa sinovima Mirzetom i Nijazom, kao i Smajo Ibrahimović sa sinovima Saibom i Salihom i bratom Smailom.

Nakon višednevnog pješačenja, oko 5.000 učesnika ovogodišnjeg devetog ”Marša mira – Srebrenica 2013.” stigli su u sinoć u Potočare u Srebrenici. Među učesnicima “Marša mira” bio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, brojni mladi ljudi, žene, djeca i strani državljani koji su iz više zemalja svijeta stigli u BiH kako bi i na ovaj način odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

U čast žrtava proteklih dana prema Srebrenici su putovali biciklisti i bajkeri iz Beograda, Istanbula, Bihaća, Velenja… Organizirane su promocije knjiga, simpozijumi u sjećanju na nevine žrtve.

Najpoznatiji svjetski mediji pišu ovih dana o obilježavanju 18. godišnjice genocida u Srebrenici, naglašavajući kako su sistematska ubistva više od osam hiljada bosanskih muslimana najveći genocid u Evropi nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Ugledni američki list “The New York Times” ističe da su ove godine identifikovane nove žrtve genocida u Srebrenici.

“Na hiljade ožalošćenih građana na ulicama Sarajeva ispratili su kolonu od tri kamiona koji su prevozili 409 novih identifikovanih žrtava srebreničnog genocida koji se desio 1995. godine. Genocid u Srebrenici je najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, prenosi list.

U Potočarima je do sada obavljeno 12 kolektivnih dženaza. Nakon današnjeg ukopa, u tom mezarju bit će ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici prije 18 godina, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH do sada je osuđeno 27 osoba, na 553 godine zatvora.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu do sada je pravosnažno osuđeno sedam osoba.  Najveća kazna pred ovim sudom izrečena je Radislavu Krstiću, bivšem zamjeniku komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

On je osuđen na 35 godina zatvora. Nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, većina muškaraca koji su izdvojeni u Potočarima i uhvaćeni dok su pokušavali prijeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH), držana je u Bratuncu jedan do tri dana prije nego što su odvedeni na druga mjesta zatočenja i pogubljenja.

Poslije višegodišnjeg skrivanja, za genocid se još uvijek sudi predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću. Haški tribunal donijet će danas konačnu ”međupresudu” o odgovornosti Karadžića za genocid u više bh. gradova, osim Srebrenice, po pravilu 98bis.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.7.2013. u 07:58