Nakon Bujanca i Sedlara, Australija zabranila ulaz i autoru “Mita o Jasenovcu”

G.D. - Index.hr
Autor 7.12.2018. u 13:46

Nakon Bujanca i Sedlara, Australija zabranila ulaz i autoru “Mita o Jasenovcu”

Foto: Oste Bakal

ROMANU LELJAKU, autoru filoustaškog i revizionističkog dokumentarnog filma ”Mit o Jasenovcu”, zabranjen je ulazak u Australiju, javljaju RTRS i niz desničarskih portala.

Leljak je trebao gostovati kod hrvatske dijaspore u Australiji i predstavljati svoj odiozni film u kojemu se negira Jasenovac, ali su mu australske vlasti ukinule vizu i onemogućile ulazak u zemlju nakon što je sletio na aerodrom u Sydneyju. Desničarski mediji tvrde da je Leljaka australskim vlastima prijavio netko nepoznat, potkrijepivši svoju prijavu “tekstovima s ljevičarskih portala u kojima ga se lažno ocrnjuje”.

To je najnoviji primjer da australske vlasti više neće tolerirati ustašku propagandu, s obzirom na to da je prethodno viza ukinuta i TV voditelju Velimiru Bujancu, neonacistu i VIP gostu na Kolindinoj inauguraciji, te režiseru Jakovu Sedlaru. Njih dvojica su u Australiji htjeli promovirati Sedlarov najnoviji huškački uradak pod naslovom ”Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj”.

Australija nije sentimentalna prema ekstremnim desničarima koji je žele posjetiti

Odluke australskih vlasti da ukine vize Bujancu, Sedlaru i sada i Romanu Leljaku zapravo nisu ni iznenađujuće ni nešto neuobičajeno. Australija zna biti stroga kada je riječ o promotorima fašizma i ekstremno desnih stavova, pa je tako nedavno ulazak u zemlju onemogućen i poznatom ekstremnom desničaru Gavinu McInnesu, osnivaču nasilne neonacističke skupine Proud Boys.

Kada je pak riječ o Leljaku, dotični je proteklih godina postao jako popularan na hrvatskoj desnici, koja je oduševljena navodnim otkrićima ovog slovenskog publicista, koji je inače osuđen za prevaru zbog čega je služio i višegodišnju zatvorsku kaznu. Iako nema nikakve kvalifikacije za povjesničara i iako je presuđeni prevarant, na hrvatskoj desnici se Leljaka uzima kao znanstvenog autoriteta koji navodno ”razotkriva velikosrpske i jugokomunističke laži o Hrvatima”. Još gore je što je Leljak svojedobno pozivan na javnu televiziju HTV da širi svoje neutemeljene revizionističke laži.

Leljak je inače već prošle godine gostovao kod ustaške dijaspore u Australiji, te je pozirao za fotografije uz bistu Ante Pavelića. S njime u društvu je bio i stanoviti Anto Jurić iz Melbounea, koji je zbog tih fotografija izbačen iz Savjeta vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske.

Leljak je bio agent KOS-a

Inače, Leljak je osamdesetih godina bio agent KOS-a, tajne službe JNA, iste one koju hrvatski desničari stalno spominju u kratici ”Udbokos”, za koji kažu da vlada Hrvatskom. No KOS-ovac Leljak im ne smeta jer širi filoustaške laži koje njima odgovaraju.

U Sloveniji je pak Leljak osuđen 2008. godine na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 3,5 godina, kada je dokazano da je svojim leasing biznisom ostvario protupravnu korist od 54 tisuće eura na štetu jedne austrijske banke te 960 tisuća eura na štetu 448 svojih slovenskih klijenata. Nakon boravka u zatvoru i pritisnut kreditorima, Leljak se odjednom počeo baviti istraživanjem ”komunističkih zločina”, od čega je zahvaljujući hrvatskoj desnici napravio i unosan biznis. Dio tog biznisa je trebala biti i turneja po Australiji, tijekom koje bi Leljak prodavao primjerke knjige koja ide uz njegov kvazidokumentarni film ”Mit o Jasenovcu” u kojemu se tvrdi kako je u ustaškom logoru smrti ubijeno manje od dvije tisuće ljudi.

Izabran za načelnika općine Radenci

Da stvari budu još luđe, okretni Leljak je nedavno na lokalnim izborima u Sloveniji izabran za predsjednika općine Radenci, osvojivši u drugom krugu 53 posto glasova.

Slovenski list Delo je u povodu toga objavio zajedljiv članak u kojemu se konstatira da je za predsjednika općine izabran čovjek koji je – bankrotirao. Naime, kreditori koje je Leljak prevario tužili su ga da im vrati novac, pa je sud 2015. proglasio osobni bankrot Leljaka, čiji dugovi s kamatama iznose više od 7 milijuna eura. Glavnica duga je oko 2,5 milijuna eura, a ostalo su nagomilane kamate.

No iako je sud proglasio osobni bankrot Leljaka, to po slovenskom zakonu ne znači da je oslobođen odgovornosti da vrati dugove svojim kreditorima. Stoga Delo ironično zaključuje da je Leljakov izbor za načelnika Radenaca zapravo dobra stvar za ljude i tvrtke kojima duguje novac, jer će moći ovršiti njegovu načelničku plaću.

Index.hr

G.D. - Index.hr
Autor 7.12.2018. u 13:46