Nakon hapšenja zbog kritike Pape: Da li je Hrvatska Europski Iran?

Autor 1.6.2011. u 02:12

Nakon hapšenja zbog kritike Pape: Da li je Hrvatska Europski Iran?

Ovakva reakcija policije daleko je opasnija za sustav i državu od onoga što je taj dečko pisao na Facebooku. Policija koja se ponaša u skladu s aktualnim trenutkom i općim raspoloženjem predstavlja ozbiljnu opasnost za ljudska prava u cjelini – sažeto je jučer ocijenila poznata odvjetnica Jadranka Sloković privođenje 22-godišnjeg Stipe I. iz okolice Zadra, koji je na svojem Facebook profilu negodovao zbog skorog dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku te ga vrijeđao. U spornim statusima na njegovu Facebook profilu, koliko je poznato, nije bilo prijetnji. AdLINK Internet Media AG

Oni su bez sumnje bili uvredljivi, no po onome što je dosad objavljeno, nije bilo ničega što bi policiju nagnalo da posumnja da je mladić opasan ili da bi mogao ugroziti život i zdravlje Pape, jedne od najčuvanijih osoba na svijetu.

Unatoč tome, mladiću je policija pretresla obiteljsku kuću, držala ga satima na ispitivanju i na kraju protiv njega podigla kaznenu prijavu zbog rasne i druge diskriminacije.

Policija je to potvrdila, no nije željela pojasniti svoje postupke. “U ovom slučaju suspendiramo interes javnosti jer nam je boravak Svetog Oca sigurnosno pitanje broj jedan”, poručili su iz policije.

– Njegovi su statusi glupi, neprimjereni i uvredljivi, ali ponašanje policije krajnje je štetno osim ako policija zna nešto što meni ovog trenutka nije poznato – kaže Sloković.

Policija je neslužbeno tvrdila da je mladić iz okolice Zadra prijetio Papi atentatom, što je mladić s podsmijehom odbacio kao budalaštinu. Bilo mu je smiješno sve dok policija nije pronašla na tavanu njegove obiteljske kuće oružje, koje je mladićev otac držao tamo još od 1996. godine.

No, policija je očito shvatila da nema opasnosti od atentata pa je protiv mladića podigla kaznenu prijavu “tek” za rasnu i drugu diskriminaciju.

– Iz svega poznatog ja zaključujem samo da je policiji bilo jako važno da zaustavi mladića u širenju stavova koji u ovom trenutku nisu popularni – kaže Sloković.

Predstojnik Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta prof. Davor Derenčinović ističe da se ovdje može raditi o govoru mržnje, a kako se radi o Papi, koji predstavlja čitavu vjersku zajednicu, radi se o kaznenom djelu koje se treba goniti po službenoj dužnosti.

No, ističe Sloković, na Facebooku ima svakakvih budalaša i imali bismo pune zatvore kad bi policija reagirala na svaku uvredu.

Svakoj policijskoj akciji, tvrdi glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, prethodi cjelovito kriminalističko istraživanje. A kada doista kreću u akciju, nismo saznali. Je li dovoljan jedan uvredljivi status, što građani uopće smiju napisati, a što je opasno za njih, smiju li na Facebooku komentirati aktualna događanja, kritizirati političare i javne osobe, smiju li se šaliti na njihov račun i gdje je granica slobodnog izražavanja, Borovec nije želio odgovoriti.

– Svaki je slučaj slučaj za sebe – odgovorio je. Na izravno pitanje bi li policija reagirala kad bi netko na svojem Facebook profilu objavio, primjerice, da je neka političarka kokoš, Borovec nije želio odgovoriti.

– Ja nisam besplatni pravni savjetnik. Nisam ovdje da govorim čitateljima što smiju, a što ne smiju pisati – poručio je.

jutarnji.hr

 

Autor 1.6.2011. u 02:12