Napad na Ambasadu SAD u Sarajevu

Autor 28.10.2011. u 18:50

Napad na Ambasadu SAD u Sarajevu

Muškarac koji je u Sarajevu u petak nešto prije 16 sati pucao iz vatrenog oružja na zgradu Američke ambasade ranjen je, a ne ubijen oko 16 sati i 30 minuta u akciji policije koja je uslijedila nakon napada, potvrdio je za RSE portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

On je kazao da je ranjen policajac iz obezbjeđenja Američke ambasade, što je potvrđeno i iz bolnice Dr. Abdulah Nakaš, u kojoj je ranjeni policajac podvrgnut operaciji, ali nije životno ugrožen.

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, koje prenosi Federalna televizija, napadač je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, rođen 1988.

Iz Ambasade je Radiju Slobodna Evropa potvrđeno da se desio incident, te da je Ambasada zatvorena, ali da će više informacija imati kasnije.

Saobraćaj i kretanje ljudi u dijelu grada gdje se nalazi Ambasada SAD-a potpuno je blokirano i u petak uveče.

Napadač je pucao na Ambasadu sa tramvajske stanice preko puta i zatim počeo bježati duž tramvajske pruge prema Hotelu Holiday Inn i zgradi institucija BiH.

Mevlid Jašarević dio je vlastima već poznate grupe vehabija, koja je uhapšena u policijskoj akciji u februaru 2010. u selu Gornja Maoča kod Brčkog, mjestu poznatom po sjedištu vehabija u BiH.

Jašarević je sa još jednim vehabijom uhapšen zatim krajem prošle godine i u centru Novog Pazara, kada su u zgradu Opštine ulazili ambasadori Amerike, Japana i još osam evropskih zemalja.

Policija ih je pri pokušaju legitimisanja privela, jer Jašarević nije želio pokazati dokumente. Prilikom pretresa kod Jašarevića je tada pronađen veliki “rambo” nož.

Prema nezvaničnim informacijama, Jašarević je u Beču tri godine bio u zatvoru zbog pljačke 100.000 eura. Nakon izdržane kazne protjeran je, a jedno vrijeme, kako je ispričao policiji, skrasio se u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gdje je bio “gost” tamošnjih mudžahedina i vehabija.

Kada su i tamo počela hapšenja, vratio se u Novi Pazar ‘da širi islam’.

slobodnaevropa

Tagovi:
Autor 28.10.2011. u 18:50