Napadnut je mir u BiH

tačno.net
Autor/ica 9.1.2017. u 19:09

Napadnut je mir u BiH

Zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da naredi Predsjavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od OSA i SIPA o podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH. Također, zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da saopšti javnosti konkretne mjere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj evidentni napad na ustavno-pravni poredak. Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH.

“Povodom postrojavanja pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja neustavnog praznika entiteta RS, želimo obavijestiti javnost o sljedećem:

Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažovanje pripadnika OS BiH.

Nesumnjivo je takođe da je došlo do sloma lanca komandovanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Štaviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažovati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Smatramo da su Ivanić i Pendeševa, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini.

Stoga zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da naredi Predsjavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od OSA i SIPA o podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH.

Također, zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da saopšti javnosti konkretne mjere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj evidentni napad na ustavno-pravni poredak.

Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH. Biće konačno jasno ne samo da Milorad Dodik želi da napravi srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njene teritorije.

Pozivamo sve progresivne snage u BiH da nam se pridruže u definiranju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja. Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsjedništva RBiH iz juna 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje”, stoji u zajedničkom saopćenju SDP BiH, Demokratske fronte i Građnskog saveza BiH.

IVANICIRS

Treći pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojen je danas u Banjoj Luci gdje su počele aktivnosti obilježavanja “Dana RS“, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

tačno.net
Autor/ica 9.1.2017. u 19:09