Nasilje nad povratnicima: Muniza Oprašić će morati platiti hiljade maraka čovjeku koji je bespravno koristio njenu kuću

Stefa
Autor 3.8.2013. u 08:45

Nasilje nad povratnicima: Muniza Oprašić će morati platiti hiljade maraka čovjeku koji je bespravno koristio njenu kuću

Sedamdesetogodišnja Muniza Oprašić, povratnica u selo Okruglo kod Višegrada, morat će platiti više hiljada marka čovjeku koji je godinama živio u njenoj kući i koristio njenu zemlju.

U razgovoru za Klix.ba Oprašić kaže kako je porodica Milana Jokića koristila njenu kuću i zemlju od 1995. ili 1996. do 2002. godine. Naredne, 2003. godine kuća je bila prazna, a Oprašić je sve to vrijeme živjela kao podstanar u Sarajevu.”Ja i suprug smo se vratili kući, on je umro nakon pet godina povratka, a ja sam sada ostala sama. Civilna zaštita je čovjeku koji je koristio moju kuću dala materijal za popravku, jer je bila devastirana u ratu. Nakaradno su izveli radove, stanovali su tu godinama, a ja nisam smjela ni doći na svoje imanje. Tužili su me i traže da im nadoknadim to što su ulagali u obnovu kuće. Bila je i jedna presuda u moju korist, kada je odlučeno da oni meni moraju isplatiti po 100 KM za svaki mjesec koji su bili u mojoj kući, ali mi niko nikada ni feninga nije dao. Prozore, vrata i još neke sitnice koje su postavili nisu htjeli skinuti i odnijeti, nego su me odmah tužili da im ja to nadoknadim”, priča nam Muniza. Prema njenim riječima, ova porodica je u tužbenom zahtjevu prije nekoliko godina tražila od Oprašića 14.600 KM. Tada je počela njena pravna bitka. Muniza i njen bolesni suprug su se povlačili po sudovima, da bi na kraju, kako kaže, bilo odlučeno da moraju isplatiti blizu 20.000 KM zajedno sa sudskim troškovima i kamatama, čovjeku koji je bespravno koristio njihovu imovinu i za to im nije ništa platio. “Sada traže da vide imam li zlato, imam li auto, da mi plijene. Ja imam penziju, pokazala sam im ček. Ne znam hoće li mi je sada cijelu oduzimati. Bolesna sam, trošim lijekove koje plaćam, šta ću ja ako mi uzmu penziju”, kazala nam je nana Muniza i briznula u plač.Kontaktirali smo i Osnovni sud u Višegradu, gdje nam je predsjednica Radmila Bogdanović potvrdila da se od porodice Oprašić, odnosno od Munize, traži da nadoknadi ulaganja u obnovu kuće.

“Donesena je sudska odluka da je dužna isplatiti blizu 8.000 potražiocu. Ona je uložila žalbu na to rješenje i to je otišlo na Okružni sud Istočno Sarajevo. Negdje polovinom 2012. je to vraćeno sa Okružnog suda, te je ukinuto rješenje radi izmjene pasivno legitimisane osobe. Vjerovatno je rješenje o izvršenju išlo na ime njenog supruga, jer još nije bila provedena ostavinska rasprava iza njegove smrti. Tada je predmet dodijeljen sutkinji Kovačević, koja je tražila zaključcima podatke o imovini Munize Oprašić. Obratila se katastru i policiji da vidi da li ima auto i od nje tražila podatke vezane za visinu njene penzije. Do te faze je stigao predmet. Znači, donesen je samo zaključak da se dostave ti podaci”, kaže Bogdanović.

Predsjednica Suda nam nadalje pojašnjava kako je u presudi kojom Oprašić treba isplatiti novac čovjeku koji je živio u njenoj kući bio naznačen rok dobrovoljnosti. Odnosno datum do kojeg je Munizin suprug trebao platiti utvrđeni iznos.

“On to nije uradio, u međuvremenu je umro, a sada je ta obaveza prešla na nasljednika. Rješenje o izvršenju je ukinuto čisto iz procesnih razloga. Traženi su podaci o imovini da ih sudija vidi. Ne mogu sada otvoriti predmet i vidjeti da li tražilac izvršenja traži nadoknadu prodajom nekretnina ili zapljenom novčanih sredstava. Ništa još nije zaplijenjeno”, kaže Bogdanović.

Još ništa nije zaplijenjeno, ali će vjerovatno biti. Ovo nije ni prvi, a nažalost ni posljednji put da povratnici nailaze na slične probleme. U konkretnom slučaju porodici Oprašić niko nije nadoknadio štetu koja im je nanesena u ratu, ni RS, čiji sudovi donose ovakve presude, ni porodica koja je koristila njihovu imovinu godinama.

Stefa
Autor 3.8.2013. u 08:45