Navali narode, kilo Tuđmana za samo 20 kuna!

Predrag Lucić
Autor/ica 23.5.2013. u 11:13

Foto: Jadran Babić/Cropix

Možda ni sam Tuđman, da se njega pita, ne bi imao ništa protiv toga da podijeli sudbinu svojih brončanih suboraca iz Drugog svjetskog rata. Možda se njegovo veliko srce cijepalo svaki put kad bi čuo za miniranje takvih spomenika.

 

Piše: Predrag Lucić

– Pa je li ovo, trafikant, sramota nad sramotama da policija u Splitu danonoćno mora čuvat spomenik dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku samostalne i suverene Republike Hrvatske?

– Šta je tu sramota? To što prvi predsjednik samostalne i suverene Republike Hrvatske uživa zasluženu policijsku zaštitu?

– Ma daj, molim te… Pa dokle smo došli ako oko Tuđmanova spomenika od 0 do 24 moraju dežurat policajci u uniformi, policajci u civilu, policajci u službenim vozilima…?

– Valjda smo došli tamo kamo nas je lik kojemu je podignut spomenik i poveo. Šteta što se kipar nije sjetio da uz Tuđmana u bronci odlije i Matu Laušića, Krešimira Kašpara ili još nekog od onih silnih tjelohranitelja i djelobranitelja koji se od voljenog predsjednika nisu odvajali ni za njegova života. Možda bi se u takvom prirodno-brončanom okruženju Franjo Tuđman osjećao sigurnije, pa ne bi bilo potrebe za ovolikim policajcima.

– A ti misliš da toliki policajci čuvaju spomenik iz čistog hira? Pa vidio si šta je Policijska uprava splitsko-dalmatinska odgovorila novinaru Slobodne Dalmacije Vladimiru Matijaniću na njegov upit zašto policajci čuvaju spomenik i smatraju li policijski upravitelji da bi taj spomenik, ako je već ugrožen, bilo dobro premjestit na neku sigurnosno manje rizičnu lokaciju…

– Nisam vidio šta kaže Policijska uprava.

– Od riječi do riječi ovo: »Štovani, vezano za Vaš upit možemo Vas obavijestiti da policijski službenici obavljaju poslove temeljem sigurnosne procjene i analize rizika. Obzirom da se radi o kvalificiranim podacima, više informacija o tome ne možemo iznositi u javnost.« Je li ti misliš da policija priča gluposti?

– Koliko vidim, policija ne priča ništa…

– Zato što se očigledno radi o ozbiljnim prijetnjama, možda čak i o uroti širih razmjera.

– O kakvoj uroti? Šta se Velika loža slobodnih mesara »Kurtelina i pošada« zaklela da će Kerumovom Franji na čelo zalijepit fetu pršuta?

– Bojim se da se radi o opasnijim naumima od tih tvojih zajebancija. Nisu se za vraga organizirali i branitelji.

– Kakvi branitelji?

– Hrvatski branitelji, glupsone! Neće valjda vijetnamski! Predsjednik splitske HVIDR-e Mario Tomasović je najavio da će i hrvatski branitelji, skupa s hrvatskom policijom, čuvat spomenik dr. Franji Tuđmanu od 0 do 24 sata.

– Šta će iskopat rovove i postavit mitraljeska gnijezda?

– Šta god da naprave, budi siguran da će sačuvat spomenik od lijevo-liberalnih vandala koji mu prijete!

– A zašto se policija ne hvali da je zaprimila prijetnje tih, kako kažeš, lijevo-liberalnih vandala?

– Ne kažem to ja već taj Tomasović iz HVIDR-e. Njemu »nevjerojatno i bizarno djeluje sama činjenica da u Splitu hrvatska policija čuva novootkriveni spomenik prvom hrvatskom predsjedniku«, pa mu se »postavlja pitanje od koga ga čuva, tko su ti ljudi koji bi svojim postupanjem išli oskvrnuti taj spomenik i koji su njihovi motivi«. On, naravno, zna i odgovor, zna da se »radi o divljacima, vandalima i barbarima koji sebe smještaju u lijevu liberalnu kategoriju koja njeguje toleranciju, demokraciju, dijalog, čuvanje kulturne baštine, a zapravo su najgora vrsta primitivaca i vandala koji su spremni na najdestruktivnija djelovanja«, o »urbanoj ljevici« koja »u svom jurišu otkriva svoje pravo lice netrpeljivosti i nedemokracije«.

– A kako on zna da se radi o urbanoj ljevici, a ne o trgovcima komunalnim otpadom?

– Je li ti to, vandalu jedan lijevo-trafikantski, spomenik dr. Franji Tuđmanu proglašavaš komunalnim otpadom?

– Ne proglašavam ga ja, ali bi ga mogle proglasit nadležne službe. Znaš kako to već kod nas ide sa spomenicima… Netko digne spomenik u zrak, gradske vlasti potom uklone brončane ostatke i pohrane ih kao komunalni otpad. Potom se tih ostataka dočepa trgovac sekundarnim sirovinama, i to tako da od komunalnog poduzeća pošteno otkupi spomeničku kramu i s njom izađe na slobodno tržište. Za svaki kilogram brončanoga Tuđmana komunalcima plati otprilike 14 kuna, pa ga preproda za 19, a možda čak i 20 kuna.

– Ma otkud ti ta morbidna ideja i još morbidnija računica?

– Pa nisam ja izmislio ni cijene komunalnog otpada, a bogami ni cijene sekundarnih sirovina. Oni čije se pamćenje nije zagubilo na bespućima povijesne zbiljnosti, vjerojatno znaju da je po istom tržišnom modelu prije nekoliko godina unovčen trogirski kip partizana koji je bio postavljen u spomen na žrtve fašističkog terora, a miniran i uklonjen valjda u spomen onima koji su tim žrtvama došli glave.

– Ali kakve to veze ima s Tuđmanom i s ovim spomenikom što mu ga je postavio Kerum?

– Šta znaš: možda ni sam Tuđman, da se njega pita, ne bi imao ništa protiv toga da podijeli sudbinu svojih brončanih suboraca iz Drugog svjetskog rata. Možda se njegovo veliko srce cijepalo svaki put kad bi čuo za miniranje takvih spomenika…

– Neće, trafikant, bit nikakve trgovine Tuđmanom! Budi siguran da mu se nitko neće ni približit! Osim policije i branitelja iz Tomasovićeve HVIDR-e, spomenik će čuvat i pripadnici Udruge branitelja veterana 72. bojne Vojne policije iz Splita!

– Je li to ona legendarna bojna koja se za vrijeme rata proslavila humanim tretmanom zatočenika u Lori?

– Upravo ta.

– Pa to je super vijest za hrvatsku policiju!

– Zašto bi to bila super vijest?

– Zato što više neće morat tragat za onim pripadnicima 72. bojne što već godinama bježe od hrvatskog pravosuđa koje ih goni zbog ratnih zločina. Jer oni će sigurno doć da, rame uz rame s policajcima, čuvaju danonoćnu stražu oko spomenika voljenome vrhovniku.

Novi list

Predrag Lucić
Autor/ica 23.5.2013. u 11:13