Nebojša mudro zaključio: OHR nam smeta da završimo posao

Autor 3.4.2012. u 17:43

Nebojša mudro zaključio: OHR nam smeta da završimo posao

Predsjedništvo BiH razmatralo je danas Akcijski plan za ublažavanje posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji je Vijeće ministara usvojilo, te u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH istaklo potrebu njegovog ažuriranja, na čemu Vijeće ministara već radi.

Delegaciju Predsjedništva na summitu NATO-a u svibnju u Chicagu predvodit će predsjedavajući Bakir Izetbegović, a danas je dogovoreno da se na marginama summita organizira sastanak predsjednika delegacija zemalja članica Američko-jadranske povelje, kojom ovaj put predsjedava BiH, i da na taj sastanak pozove i šefa delegacije SAD-a ili državnu tajnicu Hillary Clinton koja će u tom trenutku boraviti u Chicagu.

Predsjedništvo je usvojilo i nacrt programa 10. UNESCO summita šefova država jugoistočne Europe, koji se održava u Mostaru 2. i 3. lipnja.

Član Presjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je na press-konferenciji da se izrada državnog proračuna za 2012. privodi kraju, i da očekuje da ga Vijeće ministara ovog ili idućeg tjedna usvojiti u formi nacrta i uputiti Predsjedništvu na usvajanje.

“Smatram da bi bilo najvažnije planirati štedljive proračune na svim razinama, kao što to radi većina zemalja u ovakvoj krizi, ali mi se utrkujemo tko će više povećati proračun”, kaže Radmanović.

Na novinarsko pitanje o ostanku OHR-a u našoj zemlji, Radmanović je istaknuo da po njegovom mišljenju bh. građani nisu slobodni dok ovdje postoji visoki predstavnik.

“Nadam se da se to privodi kraju jer nam smetaju na putu u EU, a i oni koji ih godinama pozivaju da ostanu i prizivaju neko nametanje odluka već su shvatili da je to anahronizam i da OHR treba otići”, dodao je Radmanović.

Potcrtao je da neki u BiH konačno shvaćaju da postoji višak vojne imovine na čije održavanje se nepotrebno troše sredstva, i ono što Oružane snage (OS) BiH ne upotrebljavaju treba se prenijeti na lokalne zajednice, entitete, županije i druge institucije.

Predsjedništvo će u tijeku godine raspravljati i o angažmanu OSBiH u okviru međunarodnih snaga u svijetu, naročito u Afganistanu.

Autor 3.4.2012. u 17:43